Arhiva Opštine Kanjiža
Razonoda na pašnjaku Jaraš

Naslonjena na Tisu na severu Vojvodine, leškari Kanjiža, jedinstveni spoj različitih nacija, kultura, običaja i kuhinja. Rado dočekuje svakog gosta raspoloženog da vidi, čuje i proba nešto novo i drugačije i verovatno jedina opština u kojoj se možete kupati u bunaru pored pašnjaka i piti dunjevaču s tiskog peska.  

Kanjiža se pominje u XIII veku kao prelaz na Tisi, koji su koristili Mađari, inače glavni žitelji ovog naselja. Sačuvane arhitekture, “zarobljena” je pastelnim zlatno-zelenim bojama na poljima, a zasluženo poznata po urednoj obali Tise, gde se nalaze kampiralište i Štrand, omiljeno mesto meštana leti. Nedaleko od grada, u selu Zimonjić nalazi se stari arteški bunar, nekadašnje pojilište na pašnjaku Jaraš.
Obnovljeno je 2016. te je postalo otvoreno kupalište, koje se stapa u prirodno okruženje i iz godine u godinu postaje sve popularnije među turistima. U okviru seoskog turizma, u Totovom selu i Malim pijacama gosti se mogu upoznati s mađarskom tradicijom, a u Velebitu s ličkim nasleđem i degustacijom najbolje domaće rakije i proizvoda od kozijeg mleka.
Svi Kanjižani, koje god nacionalnosti, ponosni su što baš kod njih svake godine iz dubina reke Tise izlaze “krilati konji” da plešu ljubavni ples. Ljubitelji gastronomije mogu da uživaju u lokalnim vinskim podrumima, ribljim čardama i restoranima.
-Dočekaće Vas gostoljubivi ljudi, sačuvana priroda, uspavana, vijugava Tisa, sok od zove, pita od višanja, krofne, štrudle, kiflice, fazani i jeleni, lekovita voda…I vaša potraga za idealnim životom biće završena u Кanjiži – garantuju u Opštini Kanjiža.

Čudotvorni bunar 

Na Jarašu se nalazi i, nekada čudotvorni bunar, danas uzidana česma iz koje teče voda, za koju se veruje da ima lekovito dejstvo.

Etno kuća Mađara 

U mađarskoj Etno kući kod Kiriša u mestu Male Pijace videćete nameštaj iz 1900 i trpezariju iz 1930. Tamo se piju rakije od dunje i kajsije nezaboravnog ukusa “jer je voće sa tiskog peska”. Mogu se probati i vrhunski proizvodi od kozijeg mleka Emila Kenjereša.

Lejlina bašta 

U kanjiškom selu Trešnjevac, na 10.000 kvadrata prostire se Lejlina bašta, koja je 2015. osvajila prvu nagradu na takmičenju za najlepšu baštu Srbije. Oduševila je žiri, ali i svakog ljubitelja cveća svojom preglednošću i raskošnim biljkama (ima više od 300 vrsta).

Letnje uživanje 

Štrand sa otvorenim bazenom, dečijim igralištem i plažom s terenom za odbojku na pesku dočekuje turiste koji žele da se opuste u prirodi. 

Ličko nasleđe 

Braća Kravić iz sela Velebit tradicionalno proizvode rakiju u bakarnim kazanima. Uvek su raspoloženi za priče iz ličkog kraja i njihovim precima- solunskim dobrovoljcima, a i da zapevaju.

Banjanje 

Već 100 godina, Banja Kanjiža leči pacijente termalnom vodom i lekovitim blatom, a ima i wellness za negu lepote i opuštanje.

Pravi vašar 

Od marta do oktobra u Kanjiži se održavaju vašari na kojima se iznose na prodaju stoka, traktori, mašine i alati dok deca dolaze da jedu šećernu vunu i langoš (mekike).

Krilati konji 

Ko nije prepoznao u tekstu “krilate konje”, slika će podsetiti na tzv. Cvetanje Tise (parenje insekata tiskih cvetova na površini vode), jedinstvenom prirodnom fenomenu o kojem su “Vesti” već pisale. Neverovatan doživljaj!

Slani specijaliteti 

Jedan od mađarskih specijaliteta koje možete ovde probati je testenina s mladim sirom i slaninicom kao i goveđi i ovčiji perkelt, koji se kuvaju na starinski način u kazanu na tihoj vatri. 

Kako stići

Koordinate: 46°03’60” SGŠ, 20°03’00” IGD
Horgoš – Kanjiža 13 km 
Kanjiža – Subotica 40 km, Beograd 190 km
Kanjiža – Zimonjić 12.7, Male pijace 17.7 km, Velebit 12 km, Totovo selo 17.6, Trešnjevac 13.5