commons.wikimedia/Mark Harkin
Er Srbija

Srbija je spremna za uspostavljanje avio-saobraćaja i naši aerodromi su spremni, kao i Er Srbija, ali to će zavisiti od dogovora sa evropskim zemljama, jer nigde u Evropi još nema redovnih avionskih linija, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Kako stvari stoje, obnova letova iz Beograda ka evropskim gradovima može da se očekuje između 15. maja i 1. juna. Kad god se vazdušni saobraćaj obnovi, svima je jasno da on više neće biti kao ranije. Umesto dva i po sata pre poletanja, sada će na aerodrom morati da se dolazi četiri sata ranije. Kada avioni počnu da lete, putnike očekuju mnoge promene – od merenja temperature pre ulaska u avion, testova na virus – ne starijih od 72 sata, karantina od 14 dana, do striktnih pravila u samom avionu. Prema pisanju portala Aviatika, što se tiče avio-kompanija, koje koriste srpske aerodrome, najave su da će one početi postepeno da obnavljaju saobraćaj.

Kako se saznaje, prvi let iz Beča ka Beogradu mogao bi biti uspostavljen već 1. juna. Istog datuma može se očekivati i uspostavljanje linije između Ciriha i Beograda, kao i iz Frankfurta i Minhena ka srpskoj prestonici. Saobraćaj ka Beogradu bi od 1. juna trebalo da uspostavi i turska kompanija na liniji ka Istanbulu. Povratak aviona na letove između Pariza i Beograda se takođe planira od 1. juna, piše portal Aviatika.

Da obnavljanje letova ne zavisi samo od spremnosti Srbije, već i od država u koje avioni iz naše zemlje lete i iz njih se vraćaju, potvrdili su nam i upućeni, sa kojima smo razgovarali o mogućnostima i tajmingu ponovnog uspostavljanja avio-saobraćaja, pre svega, sa Nemačkom.

– Kada će prvi avioni poleteti za Nemačku, zavisi od nemačkih vlasti, koje treba da daju zeleno svetlo i otvore nebo za internacionalni saobraćaja time i za avione iz Srbije – preneli su naši sagovornici.

Očekuje se da bi među prvima trebalo da se obnovi linija Er Srbije iz Beograda za Frankfurt, koja je pre izbijanja pandemije imala letove u oba pravca.

Međutim, svi aerodromi u ovoj zemlji su zatvoreni za internacionalne letove, a leti se samo u posebnim slučajevima i u unutrašnjem saobraćaju. Donedavno su leteli i evakuacioni letovi za Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru.

Kako smo iz neformalnih izvora saznali, i u Beogradu i u Nemačkoj se nadaju da će do kraja maja da se ponovo uspostavi linija sa Frankfurtom, a neke procene govore da bi to moglo da se desi i ranije, tačnije u drugoj dekadi maja.

Avio-prevoznici će obnovom rada koliko-toliko prodisati, ali će i tada sabirati gubitke, izazvane paralizom zbog korona virusa. Ekonomista Danilo Šuković za “Vesti” kaže da su avio-prevoznici u ovoj pandemiji korona virusa najviše izgubili, a još se ne nazire kraj gubicima.

– Najveće svetske avio-kompanije već su počele da traže pomoć države, jer same ne mogu da se izbore sa gubicima. Države će im pomoći, a da li će kasnije tu novčanu injekciju pretvarati u svoje akcije za vlasništvo ostaje da se vidi – navodi Šuković

Velike avio-kompanije gubile su, kako su otkrile, i milion dolara po satu, a naš sagovornik smatra da će u budućnosti sve zavisiti od razvoja situacije sa korona virusom.

– Ukoliko se virus bude smirivao ili pak dođe do pronalaska vakcine, stvari će se brzo vratiti u normalu. Ali, do tada treba preživeti. Za avio kompanije sada će biti teško, jer će zbog poštovanja distance leteti i sa četiri puta manje putnika, što je ogromna nerentabilnost – ističe dr Šuković.

Er Srbija sprema atraktivne cene

Iako se datumi obnove letova ne znaju, već sada se zna da Er Srbija ima lepu vest, jer će svojim putnicima ponuditi karte po do sada najatraktivnijim cenama. Da li je ovo sniženje cena vezano za nedavno tiho proslavljeni jubilej, 70 godina od prvog leta na liniji Beograd-Frankfurt, nismo dobili potvrdu, ali nije ni demantovano. Podsetimo da je 21. marta 1950. godine “boing” sa oznakama Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) prvi put je dodirnuo pistu frankfurtskog aerodroma. Zbog pandemije, koja je u to vreme već bila u punom zaletu, jubilej nije mogao da se proslavi na pravi način.