B.M.

Kulturno-umetničko društvo Drina iz Augzburga bilo je domaćin susreta pet folklornih ansambala iz Zmijanja u Republici Srpskoj, Minhena, Ingolštata i Augzburga. Tokom večeri nastupile su tri grupe igrača KUD-a Drina, kojih je ukupno 72, a sa njima su se na sceni smenjivali članovi KUD-a „Petar Kočić“ iz Zmijanja, KUD-a Jugos iz Minhena, SK „Sveti Sava“ iz Ingolštata, KUD-a „Sveti Sava“ iz Augzburga. Svi su prikazali deo svog repertoara, a lepršav i razigran folklorni program oduševio je sve prisutne. Zadovoljna lica učesnika i publike bila su u skladu sa citatom na pozivnici za ovo druženje na kojoj su domaćini napisali stih iz Njegoševog „Gorskog vijenca“: „Ljepše stvari nema na svijetu, nego lice puno veselosti.“

Milomirka Božić, predsednica KUD-a Drina, takođe je zadovoljna kako je prošlo ovo folklorno okupljanje i druženje.

– Ova zajednička priredba bila je prilika i za naše dve grupe igrača koji pripremaju nove sadržaje u svom repertoaru. Srednja grupa se sprema za takmičarsku folklorijadu, dok će sa izvođačkim ansamblom Milan Glamočanin postaviti novu koreografiju Igre iz Pčinje.

Ona navodi da su dragi gosti na ovoj folklornoj večeri bili Nenad Živković, novi sveštenik Augzburške parohije, i Ivica Zlatanović iz Minhena.

– Ivica je dugo bio umetnički rukovodilac KUD-a Jugos, a onda je jedno vreme bio i kod nas. Deca su se obradovala njegovoj poseti, a i svim članovima je bilo drago kada su ga videli jer nam je mnogo pomogao posle osnivanja našeg društva – kaže Milomirka i ističe da uz školu folklora za najmlađe u sastavu KUD-a Drina deluju omladinski i izvođački sastav.

Ovo naše društvo koristi prostorije nemačkog društva u kojim dva puta nedeljno folkloraši imaju probe, a salu mogu da koriste vikendom i za organizaciju proslava i druženja. S obzirom na to da je to mnogo povoljnije nego da sami iznajmljuju prostorije, u ovom društvu su rešili da i dalje na ovaj način sarađuju sa Nemcima i nadležnim institucijama grada Augzburga.

Humanitarne akcije

Članovi Drine i organizacije Srbi za Srbe

Iz Nirnberga su došli i članovi tamošnjeg predstavništva humanitarne organizacije Srbi za Srbe, koje KUD Drina podržava u akcijama pomoći siromašnim i bolesnim sunarodnicima u otadžbini. Tako su ove večeri svi članovi Drine koji nisu nastupali u folkloru nosili majice nabavljene u saradnji sa organizacijom Srbi za Srbe. Prisutni su na štandu mogli da daju priloge za akcije pomoći koje vodi ova organizacija.

Podrška zemljacima

I u Augzburgu se oseti priliv nove radne snage iz Srbije i Republike Srpske koji poslove nalaze najviše u zdravstvu, ugostiteljstvu, građevinarstvu i informatičkom sektoru. Za mnoge od njih naša crkva i klubovi su prva mesta kojima se obraćaju. Tako je i u Augzburgu, gde KUD Drina nastoji da pomogne svima koji im se obrate, a rado u svoje redove primaju članove, pogotovo decu.