Đ. Janković
Kosa za bolesne mališane: Humana Lozničanka Vesna Rakić

Građani Srbije i dijaspora nebrojeno su puta humanošću pomogli izlečenje bolesnih i siromašnih sunarodnika, a uz njih su doprinos dali brojni mališani. Mali su se pridružili velikima u želji da se za obolele od teških bolesti obezbede skupocene terapije, ali i da se siromašnima omogući dostojanstven život. Dok svetli većinska Srbija, koja se ne štedi i daje sve od sebe na svakom koraku, na tamnoj su oni koji, udarajući na emocije kao lažni prosjaci i bolesnici, izvlače novac od sunarodnika. Kada budu otkriveni izazivaju bes, ljutnju, ali i nepoverljivost građana gde će završiti novac koji daju u humanitarne svrhe, ponajviše za lečenje najteže obolele dece.

Na ovoj sunčanoj strani su i deca poput sedmogodišnje Kraljevčanke Mile Stanković koja je pravila novogodišnje čestitke, prodavala od vrata do vrata i dobijeni novac poklonila devojčici sa smetnjama u razvoju koja sa majkom živi u veoma teškim uslovima.

Lozničanke, njih 80, tokom poslednja dva meseca u frizerskom salonu Vesne Rakić, poklonile su kosu za projekat Udruženja građana “Uvek sa decom” za mališane obolele od karcinoma koji su tokom hemioterapije ostali bez kose. Taj grad, kaže ona, ima najviše ovakvih donacija, a na akciju je podstakla devojčica Marija Aleksić (11) koja je došla da daruje kosu. Vesna je potom pronašla Udruženje koje pomaže mališanima na Dečjem odeljenju na Institutu onkologije i radiologije.

Za poklonjenih 25 centimetara kose, pošto se od kraće ne može dobiti perika, onima koji je doniraju, frizerka daje besplatno šišanje i feniranje.

Zanimljivo je da se za akciju prijavio se veliki broj devojčica.

Novosadski mališani su, proteklog leta, prodajom osvežavajućih pića sakupljali pomoć deci oboleloj od raka. Njih 20 je prodavalo napitke i poslastice prolaznicima na improvizovanoj tezgi u naselju Liman 3, a za dve nedelje je skupljeno oko 700 evra koje su kao pazar svakodnevno uplaćivali Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka. Srbiji dobrote ne manjka, pa su tako privrednici Čačka prikupili tri miliona dinara, koliko je bilo potrebno za otplatu kredita za stan doktora Slobodana Blagojevića koji je preminuo od posledica virusa korona.

Osim tog čistog lica, u naličju se krije ono ukaljano ličnom korišću, a na račun bolećivosti građana prema siromašnima i bolesnima. Tako je 30-godišnji mladić glumio invalida bez noge, a iz invalidskih kolica su ga podigli beogradski policajci i utvrdili da je tu nogu stavljao ispod sedalnog dela, i vešto maskirao drugim parom pantalona.

Kragujevčanin Đ. I. uhapšen je posle otkrića da je tokom osam meseci putem Instagrama prevario više građana lažno se predstavljajući kao vlasnik švajcarskog hotela nudi posao, ali i traži pomoć za lečenje deteta.

U medijima se nedavno pojavio lažni žiro-račun za pomoć dvogodišnjaku Aleksi Radojičiću iz Užica kojem je operisan tumor. Operacija je, srećom, dobro prošla, a kako je lečenje nastavljeno, njegovim roditeljima koji su nezaposleni i podstanari, pomoć je i te kako potrebna. Putem društvenih grupa su molili za pomoć, a onda je fotografije dečaka zloupotrebila V. J, predstavljajući se lažno medijima kao Aleksina majka i uz tačne podatke o porodici, dala lažni žiro-račun za uplatu.

Možda je još bizarniji slučaj lažnih humanitaraca iz 2018. koji su od vrata do vrata sakupljali novac za bolesnog dečaka da bi se ispostavilo da je taj mališan preminuo četiri godine ranije. Otkriveni su kad su pozvonili na vrata doktorke iz Institutu “Dr Vukan Čupić”, gde se dete lečilo, a ona im zatražila otpusnu listu. Prevaranti vrebaju i u gradskom prevozu, pa u Beogradu tako dve osobe nose fotografiju deteta sa nerazvijenim udovima i pričom da je “hitno potreban novac za lečenje”. Da je prevara, otkrili su i obnarodovali na društvenim mrežama brojni građani koji tvrde da isti taj dvojac već nekoliko godina “operiše” u prevozu, a u oči im je odmah pala ista slika mališana na osnovu koje traže pare.

Migranti s dušom

Na listu pelemenitosti su se upisali čak i oni kojima je pomoć preko potrebna, jer su daleko od svoje domovine. Državljani Sirije, zemalja Bliskog istoka i Afrike koji su u prihvatnim centrima u Kikindi, Somboru, Obrenovcu i Krnjači, u novembru 2020. počeli su da prikupljaju novac za lečenje obolele dece iz Srbije, a na inicijativu Sirijca Kasima koji je smešten privremeno u Somboru. Nešto više od 500 evra je bila prva suma koju su uplatili su za lečenje srpske devojčice obolele od spinalne mišićne atrofije.

Misija “Vesti”

Humanitarni most “Vesti” je tokom skoro tri decenije jedan od stubova pomoći svima u otadžbini kojima je to potrebno. Veliki broj naših

čitalaca u dijaspori pokazao je plemenitost i brigu za sunarodnike u matici, donirajući, ne samo novac, već su zahvaljujući njima, dopremani lekovi, medicinski aparati, ortopedska pomagala, garderoba, prehrambeni proizvodi, higijenska sredstva, igračke, adaptirane mnoge kuće i ustanove… Mnogo dece iz Srbije je, donacijama koje su prikupile “Vesti”, lečeno u inostranstvu.

Sutra – Lice i naličje humanosti u Srbiji (2): Dobar glas se daleko čuje!