Vesti
Saosećanje na delu: Mileva Ličina

Građani Srbije, ali i nesebična, plemenita i humana dijaspora spremni su da u svakom trenutku pomognu onima kojima je život u pitanju, a prvenstveno najmlađima, kaže za “Vesti” Mileva Ličina, predsednica Upravnog odbora Udruženja Uvek sa decom, koje već 30 godina brine i pomaže deci oboleloj od raka i njihovim porodicama.

Narod u Srbiji mada, kako napominje, s ličnim primanjima znatno nižim u odnosu na zemlje u EU, ima vrlo razvijenu empatiju i humanost koja je, bez dileme, veoma velika.

– Svakako je naše iskustvo po pitanju humanosti građana veliko i s obzirom na to da smo kao društvo prolazili kroz izuzetno teške periode, uvek su naši ljudi kako u zemlji tako i iz inostranstva imali veliko srce za naše male-velike heroje – priča naša sagovornica.

Doniraju, ukazuje nam, za decu obolelu od kancera i firme i pojedinci, a svaki prilog je jednako važan i značajan:

– Trenutno imamo dva projekta koja su u socijalnoj i psihološkoj oblasti od velikog značaja za decu i porodicu. Prvi je Roditeljski kutak, mesto za besplatan boravak dece koja sa porodicom žive van mesta stanovanja dok su na terapiji. Neki od naših mališana nemaju nikoga u Beogradu da im pruži smeštaj, dođe u posetu ili pripremi hranu, pa smo iznajmili stan za njih i tako su dobili pravi dom.

Kao drugi projekat, Ličina ističe izradu perika od prirodne kose, a ovo udruženje je, zahvaljujući donatorima kose i onima koji su dali finasijska sredstva izradilo prvih deset perika za mališane koji su terapije ostali bez kose.

– Gubitak kose kao posledica lečenja dovodi do gubitka identiteta, neprihvatanja sebe, osećanja srama i povlačenja iz društva. Perike od prirodne kose su veoma skupe i roditelji ne mogu da ih kupe za dete, a važno je da se dete oseća dobro tokom lečenja – pojašnjava zašto se krenulo u tu misiju.

Svetlih primera humanosti je mnogo i teško je reći koji je humaniji, ali ako mora, naša sagovornica bi izdvojila devojčice predškolskog i nižih razreda osnovne škole koje su donirale svoju kosu za naše male heroine.

Dirljiv gest

Gest mališana koji “sakupljaju” pare ili obezbeđuju neku drugu pomoć za svoje vršnjake, Mileva Ličina tumači kao neverovatno dirljiv:

– U isto vreme osećamo ponos što su ti mališani budući humanisti – priča naša sagovornica, dodajući da Srbija ima divne predškolske ustanove sa vaspitačima koji zajedno sa roditeljima razvijaju u deci osećaj da je dobrota smisao života.

Prevarantima na dušu

– Kad su u pitanju prevaranti koji se služe lažnim pričama o bolesnom detetu, samo mogu reći neka im je na njihovu dušu. Oni nanose štetu svima koji rade na zakonit i poverenja vredan humanitarni rad. Poverenje je neprocenjiva vrednost koju svako ko se bavi humanitarnim radom treba da zasluži i svaki dan je na testiranju. Postoje moralne i zakonske regulative koje moraju da se poštuju i svako ko ih krši treba da snosi posledice – ističe Mileva Ličina.

Sutra – Lice i naličje humanosti u Srbiji (4): Plemenitost kao terapija