EPA
Jednostrana odluka: Kosovska policija i ranije oduzimala srpske tablice

Brisel je ranije ove nedelje “bio obavešten, ali ne i konsultovan” o planovima vlasti u Prištini koji se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Kosova, o čemu je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je portparol EU Peter Stano. On je naveo i da Priština ima pravo na postepeno ukidanje tablica, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković odgovorio da je to neistina, dok je ministar policije Aleksandar Vulin ponašanje Zapada okarakterisao kao licemerno i kukavičko.

Aljbin Kurti ima podršku zemalja Kvinte, kaže za “Vesti” naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić, koji nove jednostrane odluke Prištine vidi kao Kurtijevu želju da nametne tezu kako svaki dalji korak u normalizaciji odnosa zavisi od toga da li će Srbija priznati kosovsku državnost. Našeg sagovornika ne iznenađuje potez Prištine jer smatra da oni žele da iskoriste nerešeno pitanje tablica kako bi Srbija i njeni građani priznali tzv. Kosovo kao nezavisni entitet.

– Sa Kurtijevog aspekta to izgleda logično jer ima podršku zemalja Kvinte, a jasno je da nikad ne bi mogao ovakvu odluku da donese sam – tumači naš sagovornik i ističe da su se u ovom trenutku ujedinile želja Prištine da iskoristi pritisak na Srbiju i želja Zapada da pritisne Srbiju, i desila se situacija koja je “potencijalna eksplozija”.

On kaže da Kvinta četvrt veka odluke o KiM donosi nauštrb interesa Srbije i srpskog naroda na KiM i smatra da je Srbija davno trebalo da zauzme stav o prekidu pregovora i tako se suprotstavi zahtevima.

– Sve dok Zapad vidi da kod nas ima prostora da još popustimo pod njihovim ucenama, to će iskorišćavati, ali kad vide da nema pregovora i da Beograd to više ne može da trpi, pokušaće drugačiji pristup – objašnjava Mitić.

Ministar policije Aleksandar Vulin smatra da je licemerno i kukavičko objašnjenje da je EU obaveštena, ali nije konsultovana i da priliči EU i njenoj politici gaženja svih sporazuma za koje je svojim potpisom garantovala.

– Stanu nije palo na pamet da pomene osnivanje Zajednice srpskih opština, ni da traži poštovanje Briselskog sporazuma, ali jeste da pravda šiptarske laži i priprema opravdanje za nasilje nad Srbima na KiM – rekao je Vulin i pozvao Vučića da nastavi da govori i radi kao predsednik svih Srba i da ne poklekne pred silom i licemerjem EU.

Peter Stano očigledno ne čita sporazume, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom tvrdnji portparola EU da Priština ima pravo da ukida KM tablice.

– Kad kažete da je sada lopta u dvorištu Prištine po pitanju registarskih tablica, vi ste na neki način podržali njenu odluku. To je najotvorenije uradio i Stano koji je, potpuno neverovatno, očigledno ne čitajući sporazume koje smo postigli, rekao da Priština ima pravo da ukida KM tablice. To je apsolutno netačno, a u najmanju ruku licemerno – rekao je Petković.

Hibridni rat

Aleksandar Mitić je za povratak Srbije politici otpriznavanja Kosova i podsećanje na R1244, koja reguliše pitanje KiM zbog, kako navodi, dvoličnosti zemalja Zapada koje ponavljaju da je važan teritorijalni integritet Ukrajine, a rade na razaranju teritorijalnog integriteta naše zemlje.

– Sve je deo hibridnog rata koji politički zapad, sa svojim proksi režimima u Prištini, Sarajevu, delimično i Podgorici, vodi protiv Srbije i srpskog naroda. Želja im je da se pridružimo sankcijama Rusiji, proterivanju ruskih interesa i uticaja sa Balkana – objašnjava Mitić.

Maltretiranje Srba

Premijerka Ana Brnabić je rekla da nove odluke Prištine stavljaju Srbiju u kompleksnu situaciju, a posebno Srbe na KiM. Istakla je da je suština tih poteza stalno maltretiranje Srba, provokacije i teror, a da niko ništa ne čini već daju saopštenja koja u praksi ne znače ništa. Ona je ukazala i da se većina zapadnih zemalja kada je reč o ratu u Ukrajini poziva na Rezoluciju 1244, ali da se u slučaju Srbije ona ne poštuje.

– Ne možete da pričate o osnovnom principu međunarodnog prava nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a da ne kažete da ste u slučaju Srbije napravili grešku jer ne poštujete taj princip – kaže ona.

Pogazili sporazume

Petar Peković smatra da Aljbin Kurti ovakvim ponašanjem pokazuje da ne postoji više dijalog i gazi sve postignute sporazume.

– Kad hoćete da, jednostrano, gazeći sve postignuto septembra 2021, kad smo sporazumom dogovorili režim stikera, uvodite nova pravila, pokazujete da vas ne interesuje druga strana, da želite rat sa Srbima, da želite da napadate Srbe, da proterate srpski narod, posebno sa severa KiM. To je stari naum Prištine.