youtube/printscreen
Mića Jovanović

‘Oću prodam – neću prodam! Poput neke dečje igre već danima srpsku javnost zabavlja Mića Jovanović, osnivač i vlasnik Megatrenda, prvog i najvećeg privatnog univerziteta u Srbiji. Zlobnici bi rekli – zamajava, jer njegova iznenadna najavljena prodaja Megatrenda za 56 miliona evra, a samo nekoliko dana kasnije odustajanje od nje, dodatno skreće pažnju javnosti od mnogo ozbiljnijih afera koje potresaju Srbiju.

Poslednja vest glasi – Mića Jovanović nastojaće da džentlmenski raskine ugovor sa Dejanom Đorđevićem, predstavnikom nemačkog investicionog fonda EFAS.

“Priznajem, ispao sam naivan”, kaže ovaj doktor menadžmenta, nakon što su beogradski mediji lako raskrinkali da fond ne postoji, da su njegovi “suvlasnici” likovi sa reklama, a Đorđević, blago rečeno, kontroverzna ličnost iza čijih poslovnih poduhvata ostaju uglavnom dugovi.

Posle emisije “Mega diplomac” o spornom doktoratu ministra policije, Jovanović ne samo što je objavio prodaju svog univerzitetskog čeda, već je najavio i odlazak iz Srbije. Živeće na Azurnoj obali, gde u blizini Kana poseduje vilu i kao priznati hedonista uživa u vinu, skupim kolima, suncu i ženama.

Ovo nije Jovanovićeva prva ljutnja na Srbiju, pre svega domaće novinare. I pre pet godina, kada je otkriveno da se lažno predstavljao kao doktor nauka čuvene Londonske škole ekonomije, takođe je uvređeno podneo ostavku na funkciju rektora Megatrenda, a potom i preimenovao univerzitet u “Džon Nezbit”. Bio je to Jovanovićev pokušaj da umanji posledice negativne kampanje koja je nepravedno, kako je govorio, vođenja protiv njega i univerziteta.

A ništa od toga nije zaslužio, smatra. Kao ugledni član SPS, hvalio se kako je pomogao da dođe do prve vlade demokrata i socijalista, te kako je državnoj upravi njegov fakultet dao mnoge visoke funkcionere. Na Megatrendu predavali su ili još uvek to rade bivši i sadašnji ministri i njihovi pomoćnici poput Žarka Obradovića, Zorane Mihajlović, Alise Marić ili Nenada Borovčanina.

Lista Megatrendovih predavača je više nego zanimljiva – od Nataše Bekvalac do Ekstra Nene. Ali, zašto se čuditi, kada je Megatrend imao reklamu – “Diplomiraj i pali” i prvi u svetu uvodio fakultet za di-džejeve?!

Rođen u Knjaževcu (1953), posle gimnazije u Boru, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Neki profesori sa ovog fakulteta svojevremeno su tvrdili da se predstavljao kao student slepac da bi mogao da polaže po sniženim kriterijumima. Dugo je u njegovoj zvaničnoj biografiji pisalo da je vlasnik dva doktorata, ali posle razotkrivanja da njegov rad nije zaveden u čuvenoj Londonskoj školi, ostao je samo na doktoratu Univerziteta u Mariboru – odeljenje u Kranju.

Uzor u poslu i životu mu je otac Božin Jovanović, prvoborac, blizak Titov saradnik, dugogodišnji direktor rudnika u Boru, čelnik Privredne komore. U uspomenu na oca dodao je svom imenu i drugo prezime – Božin.

Svira gitaru, nosilac je crnog pojasa u karateu drugi dan, skija, igra tenis ali, govorio je, s godinama čovek mora malo da uspori. Godine mu nisu smetale da se 2012. u istoj onoj vili u Kanu, uz kumovsko svedočenje slikara Miloša Šobajića i operske pevačice Dragane del Monako, oženi sa trideset i kusur godina mlađom Milicom Đorđević.