Đ. Janković
Lilaju sve generacije: Razigrani plamen na sve strane

Poštujući tradiciju Lozničani su i ove godine uoči velikog praznika Petrovdana upalili lile (suva kora divlje trešnje ili breze na vrhu drvenog štapa) na trgovima, raskrsnicama, a najviše ih je bilo u porti stare Crkve pokrova Presvete Bogorodice. Crkvena opština staroloznička organizovala je deseti put, a drugi u sklopu festivala LilaLO posvećenog ovom običaju, paljenje lila, a tome je prethodio kulturno-umetnički program.

U amfiteatru kod crkve zaigrali su članovi KUD “Karadžić”, a kada su mladi igrači izmamili aplauze svojim nastupom pred publiku je izašao DuoDA, u kome su gitarista Damjan Stanišić iz Loznice i Davorka Bosnić, članica grupe Ođila. Uživala je publika u njihovom muziciranju, ali je istovremeno raslo i nestrpljenje mališana koji su došli zbog zajedničkog paljenja petrovdanskih lila. Taman kada je počeo da pada prvi mračak nad Loznicom upaljena je vatra i počelo je paljenje lila. Livada pored crkve bila je prepuna dece, mladih, ali i njihovih roditelja. Svako je čekao da prinese svoju lilu plamenu, da je upali i počne da je okreće u vazduhu dok plamen menja oblik i stvara huk. Vrtele su se lile na sve strane, deca su širom otvorenih očiju gledala u razigrani plamen na vrhu drvenog štapa, a roditelji pazili da sve prođe u najboljem redu. Bilo je i onih koji su u Loznicu došli sa strane i prvi put videli običaj koji se zadržao u ovom delu Srbije.

– Dolazim iz Subotice i do sada nisam prisustvovala ovom običaju. Od drugarice iz Loznice saznala sam za paljenje lila, a sada sam prvi put na ovom događaju. Neverovatno je koliko ima sveta i da u ovome učestvuju i mala deca, uprkos gužvi i vatri vidim da sve protiče u najboljem redu i da su svi veseli. Stvarno je lepo – reče u prolazu studentkinja Jelena i požuri da prinese lilu plamenu.

Kao bezbroj svitaca lile su plamtele u crkvenoj porti, letele su varnice, a oni koji su došli “naoružani” sa pet i više lila imali su problem kako sve to popaliti, izvrteti, a pritom se sačuvati od onih koji to isto čine u blizini i, naravno, paziti na njih. Dečaci su se lilanju posvetili ozbiljno i odvažno, dok su devojčice lilale sa mnogo više gracioznosti i stila, kao da su imale na umu da se “nije s vatrom igrati”. Osim na ovom mestu lile su paljenje u celom lozničkom kraju, uglavnom, raskrsnicama i uzvišenjima, mestima gde se narod okuplja i odakle se plamen daleko vidi. Ove godine nebo je bilo na strani lilanja i za razliku od prošle nije bilo kiše tako da se lilalo bez žurbe.

Svetlost jevanđelja

Prema rečima Miloša Petrovića, sveštenika Crkve pokrova Presvete Bogorodice, ovaj običaj paljenja petrovdanskih lila neguje se dugo u ovom delu zapadne Srbije. Već deceniju to se redovno čini u porti hrama, na organizovan način i uvek paljenju lila prethodi prigodan program.

– U hrišćanstvu se paljenje petrovskih lila posmatra kao svetlost jevanđelja, a teologija svetlosti prisutna je u crkvi gotovo od pamtiveka i kada želimo da pokažemo taj događaj preobraženja ljudske prirode iskazujemo ga kroz svetlost. Bilo da se govori o Hristovom vaskrsenju, ili prikazuju svetitelji koji svi imaju oreol svetlosti oko glava na ikonama. Drugo značenje paljenja petrovdanskih lila jeste podsećanje na vreme kada je Neron nastojao da uništi hrišćane i tada ih je, kaže se, premazivao katranom i palio ih uveče u svojim vrtovima. Ove godine vreme nas je poslužilo i drago mi je da se okupilo dosta sveta, a prednjače deca. Zbog njih se ovo i priređuje – kazao je on.

Prodavci na ulici

Lile se pripremaju još u maju kada se u šume odlazi po mladu koru divlje trešnje ili breze. Nekoliko dana uoči praznika u Loznici su se na više mesta pojavili prodavci lila, a neki ih za tu priliku naprave i po više od hiljadu. Inače, lile se izrađuju tako što se suva kora pričvršćuje na vrh tanjeg štapa i ona se pali, a ove godine cena im je bila od od 80 evrocenti do 1,2 evra.

Kolo za dukat

Od prošle godine lilama je posvećen i festival LilaLO. Ove godine je to bio petodnevni muzičko-scenski festival u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači od 10. do 14. jula. Između ostalih koncert je održala japanska pop pevačica Kanon Mizuno, tokom festivala je u banjskom parku igrano kolo za dukat oko velike fontane, nastupali su rokeri, glumci i Filharmonija mladih.

Lozničani se tako okupljaju u danima uoči i posle Petrovdana i na najlepši način spajaju tradicionalno i moderno.