D. Timarac
Branko i Slađana Zubović sa kumovima Mišom Gnjatićem i Željkom Despotom i njihovim suprugama

Humanost i ljubav na delu na dan Svete Petke, u srpskom narodu poznate svetiteljke koja je po predanju pomagala ženama i bolesnima, desila se leta Gospodnjeg 2019. u parohiji Svetog Luke u Liverpulu. Upravni odbor ovog hrama angažovao se pri pomoći venčanja dugogodišnjeg člana ove parohije Branka Zubovića sa njegovom velikom ljubavi Slađanom.

I verovatno ništa u ovim rečenicama ne bi bilo neobično da Branko, od milja zvan Braniša, u aprilu ove godine nije doživeo moždani udar i završio u bolnici. Poznatog kao čoveka koji je nesebično i bespoštedno davao sebe radeći zajedno sa ostalim članovima parohije, Branka su u bolnici obilazili prijatelji, jer nije imao bližih ovde u Australiji, nema nikoga od rodbine.

Kad je malo ojačao i smogao snage, Branko je poručio prijateljima da pozovu njegovu Slađanu iz Srbije, jer je ona jedina koja bi mogla da preuzme brigu o njemu kad dođe vreme da izađe iz bolnice.

Tada su u pomoć pristigli prijatelji iz parohije: Željko Despot, Peko Ležaja i profesor Mišo Gnjatić, koji je Braniši bio i profesor u srednjoj školi. Pronašli su Slađanu i obavestili je šta se i kako dogodilo sa njenim Brankom, na šta je ona reagovala svojim brzim dolaskom u Sidnej, kako bi čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u njenom životu pružila pomoć posle izlaska iz bolnice.

Ukazujući mu ne samo pažnju, već i bezrezervnu ljubav, Slađana je nedavno, baš na dan Svete Petke, svoju posvećenost i plemenitost potvrdila venčanjem sa Branišom, među njihovim prijateljima u parohiji koji su se založili da pripreme skromno, ali od srca priređeno veselje.

Na dan svog venčanja, Slađana koja sada nosi prezime Zubović, rekla je za „Vesti“ kako se odigrao njen dolazak u Australiju.

– Branko i ja smo bili u vezi tri godine. Volela sam ga i kad sam čula šta se desilo sa njim, nisam se razmišljala ni trenutak, već sam spakovala stvari i došla ovde, osećajući da su mi to i potreba i dužnost. Uspela sam da dođem na vreme i da mu pružim negu i podršku u oporavku, da stane na svoje noge. I evo, baš na dan Svete Petke venčali smo se pred Bogom, kojem ćemo se kao i Svetoj Petki, zajednički moliti i boriti da stvorimo bolji život i da budemo zdravi – rekla je Slađana Zubović.

Nama ne ostaje drugo nego da poželimo Branku i Slađani zdravlje, sreću i da čuvaju svoju veliku ljubav.

Hvala kumo

Obaveze i privilegije kumstva su se prihvatili profesor Gnjatić i Željko Despot.

– Branka poznajem petnaestak godina, zajedno smo radili i drugovali. Dobar je čovek i svi ga volimo i poštujemo i to je tako i sada kad se razboleo. Došli su mnogi drugari na njegovo venčanje da mu daju podršku da izdrži i da se izbori sa bolešću. Molimo se za njegovo zdravlje. Pomoći ćemo i njegovoj Slađani u snalaženju, jer mu je ona sada najjači oslonac – rekao je Željko Despot.

Mišo Gnjatić sa Branišom druguje daleko duže…

– Dugo poznajem Branka, već 34 godine. Toliko ima od kada sam mu predavao u srednjoj školi. Drago mi je što smo se okumili i zahvaljujem se kumi Slađani koja se prihvatila velike odgovornosti da ga neguje i postavi na noge – istakao je Gnjatić.

Branko, pobedi!

Aleksandar Radmanović je dugogodišnji prijatelj i radni kolega Branka Zubovića.

– Dobri naš Branko, poznajem ga od njegovog dolaska u Australiju. Zajedno smo radili, a i mnogo dana smo proveli ovde na izgradnji našeg hrama Svetog Luke u Liverpulu. Svi se nadamo da će naš Branko izaći kao pobednik iz ove zdravstvene krize koja ga je zadesila i da će imati srećan život s njegovom Slađanom – poželeo je Radmanović.