Tanjug

Nesposobnost da sama nabavi vakcine protiv kovida, vlast u Prištini prikriva upadima u domove zdravlja u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i iživljavanjem na lekarima i medicinskom osoblju, što Unmik, Kfor, Evropska unija, ambasade u Prištini i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije hitno moraju da spreče, baš kao i necivilizacijski i nehumani “lov” na cepiva iz centralne Srbije.

Ovo je poruka Srpske liste i Kancelarije za KiM nakon svojevrsnog desanta prištinske policije i inspektora tamošnjeg ministarstva zdravlja na Dom zdravlja u Štrpcu, gde direktor te ustanove Saša Krstičić i zaposleni još ne mogu da se oporave od šoka, izazvanog maltretiranjem i pretnjama “inkvizitora”, koji su došli da unište cepiva protiv kovida iz Srbije. U tome, međutim, nisu uspeli, i to samo zato što ih nisu ni našli. Nisu ni mogli jer nije ni predviđeno da vakcine iz Srbije stignu u zdravstvenu ustanovu u Štrpcima, u kojoj se leče i Srbi i Albanci, kao i turisti svih nacionalnosti koji dolaze u obližnji ski centar Brezovica.

– Lekari i sestre su uznemireni, kao i svi ljudi ovde u Štrpcu. Na takvom smo području da nikad ne znate šta možete da očekujete – rekao je direktor Doma zdravlja Saša Krstičić posle racije u toj zdravstvenoj ustanovi.

Da postupci prištinske vlasti pokazuju da Srbi na Kosovu od nje ne mogu ničem dobrom da se nadaju uveren je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

– Nezamislivo je da u 21. veku, kad se čitav svet bori protiv korona virusa, neko pokušava da uništi vakcine koje znače život. Kad se čitav svet zahvaljuje lekarima koji su pravi heroji i koji su podneli velike žrtve u borbi protiv kovida 19, samo u Prištini se srpski lekari napadaju i kinje, i to zato što rade svoj posao i bore se da zaštite živote ljudi. To je apsolutno neprihvatljivo – upozorio je Petković.

Prema njegovim rečima, vakcina koja predstavlja civilizacijsko dobro očigledno to nije u Prištini.

– Samo u Prištini se prave nekakve lomače za vakcine iz Centralne Srbije, koje žele da unište, baš kao što su nedavno spaljivane i osnovne životne namirnice. Onog trenutka kada je centralna Srbija krenula s masovnom vakcinacijom stanovništva, Priština je na to odgovorila upadom u bolnice, obračunavanjem sa lekarima i pretnja o velikoj Albaniji. Znači, svega ima u glavama albanskih političara, ali nema vakcina. Zato smo mi spremni i rekli smo da želimo da izvestan broj tih vakcina uputimo i za albansko stanovništvo na KiM, isto kao što smo pomogli kada smo dali testove. I dalje smo spremni spremni da pomognemo u zaštiti zdravlja i života ljudi. U tome nema mesta politici i tome ko kojem narodu pripada. Ovde je glavni cilj da se svi sačuvamo i zaštitimo – ukazao je direktor Kancelarije za KiM, ističući da je o neprihvatljivom upadu u Štrpcu i obračunu sa vakcinama iz centralne Srbije obavešten i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Zastrašivanje i na Jovandan

Kancelarija za KiM ističe da je brutalna akcija u Štrpcu izvedena na veliki praznik i krsnu slavu Svetog Jovana Krstitelja, koju proslavlja i veliki broj žitelja ovog kraja.

– To predstavlja još jedan vid pritiska i zastrašivanja srpskog naroda – poručili su iz Kancelarije.

Na iste pojave ukazala je i Srpska lista.

– Upad u Štrpcu je još jedan dokaz zašto su poslanici SL svojevremeno uskratili podršku ovoj vladi, ali i da ćemo znati da, pamteći ovakvo ponašanje, dobro procenimo s kim ćemo biti u koaliciji nakon vanrednih izbora koji su pred nama – naglasila je Srpska lista.

Prete za nepostojeće delo

Doktor Saša Krstičić  objasnio je da će srpsko stanovništvo opštine Štrpce vakcinu primiti na teritoriji centralne Srbije.

– Nikada nije ni razmatrana mogućnost da se cepiva dovezu u Štrpce. To sam objasnio i inspektorima, koji su nam dali da potpišemo zapisnik, u kojem na albanskom piše da nisu našli vakcinu protiv kovid infekcije. Rekli su da je svako posedovanje takve vakcine ilegalno i da povlači krivičnu odgovornost, jer je navodno ta vakcina nekim kanalima ušla na teritoriju KiM. Ovo sam shvatio kao vrstu upozorenje i nisam mogao da verujem šta čujem – ispričao je direktor Doma zdravlja u Štrpcu.