EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Srpska košarka je na nogama. Ne samo zbog neuspeha izabranika Igora Kokoškova u kvalifikacijama za Olimpijske igre, već i zbog činjenice da smo poslednjih dana svedoci “bombi” koje odjekuju u Humskoj. Za to vreme, što bi navijači crno-belih rekli, komšije su “na aparatima”. I to sve zbog jednog čoveka – Željka Obradovića.

Trenerski mag, Bog, legenda, rođeni Čačanin, nedavno je rešio da se vrati u Partizan, u “drugu kuću” i ustalasa košarkaško more. Ne samo u Srbiji, ne samo u regionu, već i u Evropi. Crno-beli su po prognozama kladionica isplivali na vrh kandidata za osvajanje Evrokupa. Sve zahvaljujući Žocu.

Kada Željko zove, nema negativnog odgovora. Umesto toga, raskidaju se važeći ugovori, odbijaju neki unosniji, da bi se postalo deo tima koji na klupi ima košarkaškog komandanta. Jer, čovek koji ima najviše osvojenih Evroliga, čak devet, sa pet klubova – Partizanom, Huventudom, Real Madridom, Panatinaikosom i Fenerbahčeom, magnet je za igrače. Zato i ne čudi što u Humsku poslednjih dana sleću reprezentativci, bivši košarkaši NBA, stalni učesnici Evrolige. Popularni grobari raduju se dolascima Alekse Avramovića, Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Rodiona Kuruksa, ali pre svega povratku Željka Obradovića. I zadovoljno trljaju rukama… Slade se daleko boljem (dosadašnjem) prelaznom roku od “večitog rivala”, prizivaju prošlost, u kojoj su 11 puta uzastopno bili šampioni (od sezone 2003/04. do 2013/14) poručuju delijama da će ih ponovo pratitit nadimak “KK Sledeća sezona”…

Razume se, imaju dobar razlog za to. Nije se u srpsku košarku vratio bilo ko, već čovek koji je sinonim za uspeh. Gde god da je radio, Obradović je osvajao trofeje. Jedini klub sa kojim nije osvojio Evroligu bio je Beneton. Ne zato što nije uspeo, već samo zato što italijanski gigant nije učestvovao u nekadašnjem Kupu šampiona. Beneton je tada bio učesnik Kupa Rajmunda Saporte, koji je, razume se, završio u njegovim vitrinama.

Domaće titule u Grčkoj i Turskoj, ne mogu ni da se izbroje, ali ih navijači Panatinaikosa i Fenerbahčea i te kako pamte! Ne zaboravljaju se ni uspesi sa “orlovima” – zlata na Evropskom i Svetskom prvenstvu (1997. i 1998), srebro na Olimpijskim igrama 1996, kao i bronza sa prvenstva Evrope 1999.

Žoc je bio dobitnik i mnogih pojedinačnih nagrada. Bio je biran za najboljeg trenera Evrolige čak tri puta, među “50 osoba koje su najviše doprinele Evroligi”, a dobitnik je i nagrade “Aleksandar Gomeljski”. Jedini kod koga je ovo prestižno priznanje završilo čak tri puta.

– Mnogo puta sam pričao – kada vas zove najbolji trener sveta, zvanično najbolji ikada u Evropi, ne razmišlja se mnogo. On najviše košarke zna od svih ljudi koji su radili ovde, pa se nadam da ću napredovati na individualnom i taktičkom planu – poručio je Aleksa Avramović prilikom potpisivanja ugovora za crno-bele i time sve rekao.

Jedan je Željko Obradović, kralj evropskih košarkaških trenera.