M. Stanković, R. Lukić
Treperave melodije: Tara i Neda na pozornici Svetosavskog centra

Publika u Hanoveru i Bremenu imala je izuzetnu čast i zadovoljstvo da upozna i pre svega uživa u muzičkom programu dve izvanredne, mlade umetnice, Nede Nikolić – frula i Tamare Kovačević – vokal iz Beograda koje su već stekle slavu širom Srbije i dijaspore, ali i postigle svetske uspehe potvrđene na raznim nastupima i takmičenjima.

Dugo će se u Hanoveru pamtiti Veče izvorne narodne muzike koju su u Svetosavskom centru priredile ove studentkinje etnomuzikologije i etnokoereologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Umetnice su u Hanoveru potvrdile reputaciju i uspehe. Pred gotovo punom donjom salom Neda i Tamara najvećim delom su izvodile izvorne narodne pesme iz južne Srbije, Kosova i Makedonije.

– Nešto ovako u Hanoveru još nismo doživeli. Malo je takvih vokala kao što je Tamara i muzičara koji su kao Neda u toj meri osvojili ljubitelje izvornog narodnog melosa. Ne znam šta da kažem, osim da bih želeo ponovo da ih vidim – reči su oduševljenog Dragana Niculovića, osnivača seniorske folklorne grupe pri Svetosavskom centru.

Dugim aplauzom to je potvrdila i oduševljena publika koja je dva sata uživala u izuzetnom muzičkom događaju. Pored više uglednih gostiju iz hanoverskog kulturnog i muzičkog sveta uživali su i sveštenici Aleksandar Perković i Branislav Čortanovački i njihov penzionisani kolega Milan Pejić.

U prostorijama Srpskog kulturnog centra Bremen, umetnice su nastup započele pesmom „Preleteše ptice lastavice“. Pojava dve lepe devojke u predivnim nošnjama, Neda nosi nošnju Šumadije iz 18. veka, a Tamara nošnju iz Pirota, izazvala je divljenje. Već prvi zvuci frule, nežne treperave melodije, delovali su kao magija na publiku. Zavladao je mir i toplina je ispunila grudi slušalaca među kojima je bilo i dece.

U centru pažnje: Tamaru okružili fanovi

Prelepi vokal Tamare Kovačević koji prati frula, a povremeno i Neda svojim glasom, izvodio je najlepše tradicionalne pesme sa juga Srbije. Publika je imala priliku da doživi i etno-džez koji Neda izvodi kombinujući zvuke frule u pratnji klavira.

– Za nas u Bremenu je ovo bio izuzetan doživljaj. Prvi put smo slušali izvorne srpske pesme u izvođenju vrhunskih umetnica. Uživali smo svi – rekao je Slobodan Marković, član uprave SKC Bremen.

Nastup gošći iz Beograda je oduševio i Anastasiju Šiljak koja je sa roditeljima, Mirjanom i Konstantinom, na koncert došla iz Bremerhafena.

Čestitali i Nemci

– Ovo su za nas dve prvi celovečernji zajednički koncerti. Imale smo zajedničkih nastupa u Beogradu i Kazahstanu, ali ne i koncert. Publika je u Hanoveru bila veoma brojna. Bilo je i Nemaca. Svi su nam posle koncerta prilazili i čestitali i želeli da se fotografišu sa nama – rekla je Neda u Bremenu.

Na radost zemljaka

Ideja da se pozove Neda Nikolić potekla je od Borislava Markovića, predsednika Srpskog kulturnog centra Bremen, koji je obrazložio:

– Neda je naša najpoznatija mlada umetnica etnomuzikolog. U kontaktu sa njom sam izrazio želju da nastupi pred našom publikom sa jednim kvalitetnim vokalom i njen izbor je Tamara.

U saradnji SKC Bremen sa sveštenikom Aleksandrom Perkovićem pri hramu Svetog Save u Hanoveru, kao i bremenskim parohom Sašom Momirovićem pri hramu Svetog Georgija, Borislav Marković je ostvario svoju zamisao na radost brojnih Srba.

Prirodno, ali virtuozno

Dlanove nije štedeo ni prof. Goran Stevanović predavač na Visokoj muzičkoj školi u Hanoveru.

– Koncert je bio iskreni prikaz bogatstva našeg narodnog stvaralaštva. Neda i Tamara su svojim instrumentom i glasom pokazale koliko različitosti, emocije, duše i lepote ima tradicionalna muzika. Dobar izbor kompozicija, autentično izvođenje na lak i prirodan, ali virtuozan način – ocenio je za „Vesti“ prof. Stevanović.