B. Miličić
Umetnici u neobiČnom ambijentu za klasiku

Nedavno je kamerni muzički trio Kontrasts održao koncert u prostoru alternativne minhenske scene Bahnnjaerter Thiel. Trio čine Jelena Stojković (klavir), pijanistkinja iz Minhena, Nikola Đurica (klarinet) i Sebastian Kaspar (violina).

Publiku su oduševili umetnici koji uglavnom nastupaju u koncertnim dvoranama, ali se na sceni ponašaju nekonvencionalno i dosta slobodno. Đurica i Kaspar sviraju u jednom orkestru sa 30 mladih ljudi sa svih strana sveta koji su vrsni muzičari, ali i improvizatori. Taj improvizovani simfonijski orkestar pod imenom Stegreif nema svog dirigenta, sviraju bez nota, ne sede na stolicama nego se kreću na sceni i zabavljaju publiku.

Sa Nikolom Đuricom i Sebastianom Kasparom nastupala je Jelena Stojković nekoliko puta.

– Mi smo kao trio Kontrasts svirali u Beogradu na popularnom Kolarcu u februaru ove godine i publika je bila oduševljena našim nastupom. Njih dvojica su članovi Stegreif orkestra a ja sam im se pridružila kao treći član. Ime Kontrasts uzeli smo prema nazivu jedne kompozicije Bele Bartoka koju je napisao za violinu, klarinet i klavir. Tu kompoziciju smo, pored ostalih, izveli i na ovom nastupu u Minhenu. Svirali smo i „Balkanske igre za klavir i klarinet“ Marka Tajčevića – kaže Jelena za „Vesti“.

Trio Kontrasts je posle nastupa u Minhenu ovih dana gostovao i u Berlinu. Svi njegovi članovi su vrsni umetnici i nastupaju u raznim muzičkim kombinacijama, kao solisti, ali i u duetu, kao trio i u orkestru. Jelena Stojković je od prošlog meseca dobila stalni angažman na Muzičkoj akademiji u Augzburgu kao docent za klavir.