Tanjug
Ministri u Kremsu: Kroz Srbiju prošlo milion imigranata

Konferencija ministara odbrane Grac formata, koja je okupila u Kremsu i zemlje Zapadnog Balkana, imala je za cilj povećanje bezbednosno-političke stabilnosti regiona, istakla je domaćin skupa ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner. Ona je rekla da Austriju sa Zapadnim Balkanom povezuje dugogodišnje i aktivno prijateljstvo.

Klaudija Taner je naglasila da je bezbednosno-politički dijalog, kao što je vođen u Kremsu, važan osnov za bilateralne aktivnosti.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da još nismo dobili odgovore na pitanja o balkanskoj ruti iako je od 2015 .godine više od milion izbeglica prešlo preko nje.

– Ne znamo šta želi EU i koja je to jedinstvena politika Evrope – izjavio je Stefanović.

Srbija se trudila, kako je rekao Stefanović, slala je poruku da ako Srbija brani Evropu od ilegalne migracije, to mora biti na granicama EU.

Stefanović je ukazao da je Srbija, sa Severnom Makedonijom, bila prva na udaru na balkanskoj ruti. On je ukazao da je dobijena podrška pojedinih članica EU, te posebno pohvalio Austriju koja je investirala mnogo u zaustavljanje ilegalne migracije preko Balkana, posebno s ciljem da se stane na put krijumčarima ljudi.

– Poslali smo poruku da se neće tolerisati krijumčarenje ljudi. Sada, posle situacije u Avganistanu, postavlja se pitanje šta će biti na proleće. Da li EU očekuje da ćemo zajedno zaustaviti te ljude, zabraniti im dalji prolaz i pod kojim uslovima i na koji način da postupamo – zapitao se Stefanović.

To su pitanja na koja male zemlje na Balkanu ne mogu dati odgovor. Srbija je spremna svojim snagama da štiti svoje granice, ali ne može dozvoliti da ilegalnim “ulaskom lica krše naše zakone”. Uz podršku EU, Srbija je, ukazao je, povećala svoje kapacitete.

– I pored različitih politika unutar EU mislim da smo pronašli minimum odgovora kako da delujemo. Molimo EU da nam da smernice kako da postupamo dalje – rekao je Stefanović.

On je kazao da je važno da se migrantima uputi jasna poruka da ne treba da kreću na put ako nisu sigurni da su negde dobrodošli.

Prestavnici iz Albanije, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore ukazali su da Zapadni Balkan nije destinacija, već samo tranzitno područje za migrante.

Domaćin skupa Klaudija Taner rekla je da je zajednička ocena da ilegalna migracija ostaje veliki izazov za sve, a posebno za Zapadni Balkan, koji ima ključnu ulogu u zaustavljanju talasa ilegalne migracije.

– Uvereni smo da taj izazov možemo samo zajednički rešiti – poručila je Taner.

Kosovo nije pozvano

Ministar Stefanović se prilikom susreta s Klaudijom Taner zahvalio Austriji što je dosledno spremna da sasluša zemlje regiona i podržava ih na putu ka EU.

Stefanoviće je izjavio da je Srbija imala sa SAD ove godine pet vežbi.

– Sada imamo dve vežbe sa NATO članicama na našoj teritoriji, jednu s Mađarskom, a drugu sa Mađarskom i SAD, a imaćemo i vežbu vojne avijacije i padobranaca sa SAD. Na drugoj strani imali smo dve vežbe sa Rusijom – rekao je on.

Stefanović je ukazao da je bilo planirano 49 vežbi od kojih 27 sa NATO državama i SAD, i šest sa Rusijom, ali je pandemija taj plan dosta smanjila.

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner na pitanje zašto Kosovo nije pozvano na ovaj skup rekla je da je dogovoreno da će kada bude postojala jednoglasnost biti moguće da se proširi krug učesnika.