Privatna arhiva
NA OKUPU: Sa suprugom Banetom i kolegama

Prof. dr Nadežda Basara, dugogodišnji direktor interne medicine u jednoj od najpoznatijih nemačkih klinika, bolnici “Malteser St. Franziskus” u Flenzburgu, prvi je pravoslavac odlikovan zlatnom medaljom za zasluge Malteškog reda Nemačke.

Profesorka Basara je ovo priznanje zaslužila kao jedan od vodećih onkologa i hematologa u Nemačkoj, ali i jedan od svetski priznatih stručnjaka iz oblasti transplantacije matičnih ćelija.

Zaslužena penzija

Orden je u ime predsednika Malteškog reda Nemačke dr Erić Prinz von Lobkonjiza uručio grof von Spee.

To je ujedno i veliko priznanje za dosadašnji rad profesorke koja je završila profesionalnu karijeru i otišla u zasluženu penziju.

U razgovoru za “Vesti”, prof. dr Nadežda Basara kaže da je veoma počastvovana priznanjem, ali i da je odlaskom u penziju “samo zatvorila jedan od svojih životnih krugova”.

U penziju je svečano ispraćena 20. aprila na klinici kojoj je posvetila svoj život, ali i koju je proslavila širom sveta.

– Zaista, bilo je čarobno na ispraćaju. U sećanje na prvu, a možda i jedinu šeficu klinike pravoslavne vere, poklonila sam članovima Malteškog reda i svojim kolegama unikatnu sliku na kojoj je naša čuvena grafička dizajnerka Marija Dogmanović prelepo predstavila Vuka Stefanovića Karadžića, iz mlađih dana. Sa njegove leve strane su Jakov Grim i Volfgan fon Gete – pogleda usmerenih ka našem Vuku. Objasnila sam im da su nas oni još u 19. veku naučili novom humanizmu, ali da od njih i dalje možemo da učimo kako se stvaraju mostovi među ljudima – otkriva dr Basara i dodaje da se Upravni odbor klinike, dan kasnije, od nje oprostio nadahnutim govorom i poklonom – elektrobiciklom za održavanje kondicije u penzionerskim danima.

Najviše odličje Malteškog reda dodelio grof fon Spee

Privržena korenima

Dr Basara, iza koje je nebrojen broj spasenih života kaže da ima ogromnu privilegiju – da svaki novi dan dočekuje sa osmehom na licu.

– U jednom momentu egzistencije, svako od nas počinje da posmatra svet oko sebe na drugačiji način. To je onaj trenutak kad shvatite da je vaša prošlost duža od budućnosti. Ali, ukoliko je u toj prošlosti bilo puno momenata sreće, ljubavi, radosti, lepih trenutaka, tada ćete svaki nov dan dočekati s osmehom na licu. U toj mojoj prošlosti ništa ne bih promenila. Kad bih se ponovo rodila, ponovo bih studirala medicinu, kao što bih se ponovo udala za mog Baneta, moju ljubav, podršku, oca moje dece. Bolju decu, unuke i brata nikad ne bih mogla da imam – ističe prof. dr Nadežda Basara koja je u svojoj profesionalnoj karijeri u Nemačkoj, od 1997. godine uradila 2.500 alogenih i autolognih transplantacija matičnih ćelija i lečila više od 50.000 onkoloških i hematoloških pacijenata.

Privržena svojim korenima – sve ljude sa prostora Balkana koje je teška bolest primorala da pomoć potraže u Nemačkoj primila kao svoje, istovremeno odričući se ne tako malog novca koji joj ugovorom pripada pri ovakvim, najtežim slučajevima lečenja.

– Prvu transplantaciju u Nemačkoj sam uradila januara 1997. u transplantacionom centru u Idar-Oberštajnu koji je vrlo brzo postao drugi centar po broju alogenih transplantacija u Nemačkoj. Posle njega sam pozvana za glavnog načelnika transplantacionog centra na više od 600 godina staroj Univerzitetskoj klinici u Lajpcigu, gde smo transplantirali više od 200 pacijenata godišnje. Prelaskom na šefovsko mesto Medicinske klinike i u bolnici Malteških vitezova u Flenzburgu uvela sam transplantaciju posle pauze od godinu dana. Nije to bio lak posao – priseća se dr Basara.

Koncert

Dr Basara kaže da joj se ispunila želja da se od svojih kolega oprosti na neobičan, ali veoma lep način – koncertom u muzičkoj školi.

– Koncert je organizovala moja ćerka i muzičkim delima prikazala moj životni put. Beograd je predstavljen Carevčevim “Svilenim koncem”, u izvanrednoj izvedbi dve violine i klavira, Pariz sa Šopenovom “Baladom”, Lajpcig sa “Bahovim koncertom za dve violine”, a “Idar-Oberstajn” sa nemačkim kompozitorom. Kolege su na kraju u horu pevali pesmu sa rečima smišljenim za ovu priliku i poklonili mi opremu za bavljenjem sportom na vodi – otkriva ova naučnica.

Konsultant

Profesorka dr Nadežda Basara ipak neće biti klasična penzionerka. Njeno znanje nema cenu, zbog čega se odazvala da od 1. juna ove godine daje svoje stručno mišljenje i zakazuje preglede pacijentima u Podgorici.

To će biti moguće preko mejla: brabanad@gmail.com

Orden Svetog Save

Zbog svoje stručnosti, ali i požrtvovanosti i iskazane humanosti u lečenju pacijenata, Arhijerejski sabor SPC je 2021. godine predložio, a patrijarh srpski Porfirije lično uručio i najveće priznanje srpske crkve – Orden Svetog Save.

Sa dodele Ordena sv. Save

Ona je prva žena lekar koja je dobila ovo odlikovanje od 1883. godine, kada je ustanovljeno ukazom kneza Miloša Obrenovića.