Hadži Marko Vujičić
Ćivot Svetog despota Stefana Lazarevića

Nauka to ne može da objasni, ali brojna su svedočenja onih koji svojim imenom i prezimenom tvrde da se čuda događaju u manastiru Koporin. Igumanija manastira Koporin, mati Ekatarina (Stojadinović) kaže da se čuda u ovom manastiru događaju po Božjoj promisli i da je tih primera puno.

– Sa Bogom je sve moguće. E sada, zašto sve te ljude Bog navodi u manastir Koporin, a ne u neki drugi, to stvarno ne znam. To samo Bog zna – priča igumanija.

Ništa manje objašnjiva nisu i prikazanja Svetog despota Stefana.

Novinarka Slavica Barbarić je pripremajući knjigu “Deca koporinska” imala priliku i da razgovara sa jednom od monahinja manastira Koporin, mati Ninom koja je vredno beležila sve priče vezane za čudesna isceljenja ili dobijanje potomstva. U jednoj od tih priča, mati Nina je prenela kako se despot Stefan javio i pomogao porodici sveštenika iz Orašja kod Varvarina.

Javljanje u snu

Njihovo treće dete, mada je bilo tek rođeno, jedva je pomeralo ruke i noge, a zvanična medicina nije znala da pomogne.

“Doveli su ga i otac Sava mu je čitao molitvu i pomazao ga. Uzeli su ulje i ja sam im rekla da ga pomazuju. I bilo mu je bolje – pričala je njegova majka”, kazivala je mati Nina.

Monahinja je prenela i reči detetove majke.

“E sad, da idemo, opet da ga ponesemo, još jednom otac Sava da mu pročita molitvu, da uzmemo ulje, ponestaje ulja. I ne možemo danas, sutra, nikako nam se ne da da dođemo… I ja sanjam, kao u autobusu sam i čovek visok preda mnom, kao vladika obučen sav sija, pita me: ‘Jel ideš u Koporin da se zahvališ?’ A ja kažem: ‘Da, idem da zahvalim Bogu i Svetitelju, evo, dete ožive.’ A on kaže: ‘Idi zahvali se i uzmi još ulja i maži dete i ono će da ozdravi!’ A ja kažem: ‘Pa ja vas ne poznajem, samo tamo poznajem oca Savu i protu Vladu, vas nikada tamo nisam videla. On kaže: ‘Pa ja sam stalno tamo, ja tamo i spavam’. Ja se osvestih: ‘Jaoj despot Stefan, despot Stefan!’ “, zapisala je Barbarićeva šta joj je ispričala mati Nina.

Narod dolazi vekovima: Manastir Koporin

Prekrivač za ćivot

Mati Nina, ispričala je i priču o nastanku prekrivača za kivot Svetog Stefana. Iz obližnjeg sela Krnjeva, majka Zorica je dovela kćerku Biserku koja je tri puta operisana, ali je i pored toga bila u teškom zdravstvenom stanju. Oni su živeli u Francuskoj, ali su čuli za manastir i odlučili da i tu potraže pomoć. Devojci su sveštenici pročitali molitvu, dali joj Svetu vodu i rekli da će se celo sestrinstvo moliti za njeno zdravlje.

“Ako njoj bude bolje, ja ću da kupim najlepši pliš, da sašijem prekrivač za ćivot i da donesemo”, poručila je majka.

Prolazili su meseci, a one se nisu javljale.

“Pred slavu, mati igumanija je sišla u crkvu i upitala: ‘Šta da kupimo za slavu? Da kupimo nov prekrivač?’, a ja joj odgovorim: ‘Mati, pa od ove bolesnice majka, Zorica se zove, obećala je da kupi u Francuskoj prekrivač, ona tamo radi’. Igumanija je bila skeptična, ali sam je zamolila da sačekamo još nekoliko dana”, svedočila je monahinja Nina novinarki Slavici Barbarić.

I zaista, posle nekoliko dana u manastir su stigle majka i kćerka. Uzvikuju: “Nosimo prekrivač!” Tada su i saznali zašto ih nije bilo toliko dugo.

“Odavno sam ga sašila, ali nikako nismo mogli da dođemo da ga donesemo, sve se nije nešto dalo. I jutros, onako rano, u ranu zoru, ja sam kao u nekom polusnu, i odjednom despot Stefan preda mnom! Visok, sav sija, i kaže: ‘A zašto vi ne dođete kod nas kada ste obećali?’ Meni se samo podiže kosa na glavi i odgovorim: ‘Pa nismo mi zaboravili da dođemo, ali nismo mogli, nikako se nije dalo da dođemo, ali ćemo sad odmah da dođemo!’ I ja zovem Biserku:’ Ustaj Biserka, idemo u Koporin, nas zove Sveti despot Stefan!’.”

Mati Nina je još ispriča da je ova devojka ozdravila. Kasnije se i udala, dobila sina Ognjena. U manastiru Koporin ga je i krstila.

Sveti Stefan na zapadnom zidu manastira

Despot čuva manastir

– U manastiru su radili majstori. Kada su uveče pošli kući jedan od njih je poneo skupu alatku i, tu gore, na pola puta kroz šumicu video despota. Pričao je posle ” Despot Stefan sav sija, drži mač u ruci i kaže: ‘Zašto si to uzeo iz svetinje, to je greh. Da se vratiš i da to ostaviš’. Bilo mi je neprijatno i sama sam se čudio zašto sam došao u iskušenje da to uzmem” – ispričala je mati Nina priču o još jednim javljanju Svetog Stefana.

Novinarki Barbarić je dodala i da su tako saznali da despot čuva manastir.

Ktitorska freska Svetog Stefana

Presretao kradljivce

Sadašnja igumanija, mati Ekatarina je o slučajevima prikazivanja Svetog despota Stefana slušala od starijih sestara iz manastira.

– Šezdesetih godina je često dolazio problematičan mladić koji je krao iz manastira. Jednom, a bilo je predveče, taman je stigao do pred kapiju kad ispred njega iskoči neki drugi mladić sa mačem. On se toliko uplašio da je počeo da beži i zaustavio se tek kada je sreo jednu ženu iz obližnjeg sela. Ona je videla da je mladić potpuno izbezumljen i pitala ga šta se dogodilo, a on je opisao šta je video. Sledeće jutro nam je došla ta žena i ispričala za taj događaj. Nešto slično se dogodilo i sa čovekom koji je iz manastirskog voćnjaka ukrao jabuke. Stavio ih je u torbu i kada je hteo da izađe neka nevidljiva sila mu nije dozvoljavala sve dok voće nije vratio. Puno je primera kada nam nešto nestane iz manastira, a onda se posle nekoliko dana pojavi. Jednostavno, tim kradljivcima nešto nije dalo da oteto zadrže – svedoči mati Ekatarina.