Đ. JANKOVIĆ
Trčao od Loznice do manastira: Aleksandar Kikanović u borbi sa kilometrima

Sa željom da skrene pažnju na nevolju koja je nedavno zadesila manastir Svete Trojice u Bjelim Vodama kod Ljubovije, gde je u velikom požaru znatnu štetu pretrpeo konak, loznički maratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović istrčao je novi maraton. Ovoga puta trčao je oko 80 kilometara od Loznice do Ljubovije, odnosno do samog manastira.

– Strašna stvar se dogodila, konak je pretrpeo veliku štetu i jedino dobro je to što u požaru nije bilo povređenih. Kada sam video kako konak sada izgleda rešio sam da učinim ono što mogu, a to je da trčanjem skrenem pažnju na ovaj problem i podstaknem ljude da pomognu njegovu obnovu koliko i kako ko može. Verujem da svi zajedno možemo učiniti da konak što pre vrati stari izgled – rekao je on uoči početka maratona.

Stigao do konaka: Aleksandar ostvario cilj

U borbu sa novim kilometrima krenuo je ujutru nešto posle pet sati, a ispratio ga je jutarnji mraz, sa minus jedan. Ovoga puta krenuo je nešto sporije jer trasa puta koju je prelazio nije baš dovoljno široka pa je morao da bude oprezniji nego inače. Dan je bio prohladan, ali suv pa je posle nekih desetak sati stigao na cilj, u manastir Svete Trojice.

– Trčao sam dobro, stigao bih i ranije da me nisu u Malom Zvorniku i Ljuboviji sačekivali predstavnici opština. Poslednjih dva i po kilometra pred ciljem je uzbrdica, ali sam sve savladao i ispunio ono što sam želeo. Sreo sam se sa igumanom manastira ocem Serafimom kome je veoma milo što sam trčao ovaj maraton. Dobio sam blagoslov da nastavim da pomažem kome mogu i sada mi je, posle boravka u manastiru, još draže što sam ovo učinio. Nadam se da će ljudi pomoći obnovu konaka i da će on što pre dobiti nekadašnji izgled – kazao je Kikanović po završetku maratona.

Kilometri za decu

Podsetimo, Kikanović je u nekoliko prethodnih godina prevalio oko 4.000 kilometara trčeći maratone u humanitarne svrhe, uglavnom za lečenje dece, a sada na isti način želi da pomogne manastir Svete Trojice. Kikanović veruje da će ovim maratonom podstaći ljude da se uključe i pomognu obnovu konaka manastira koji rado posećuju ne samo žitelji Azbukovice, već i drugih krajeva Srbije i Republike Srpske.

Podrška vladike

Ovih dana je i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i administrator Eparhije šabačke sa saradnicima posetio manastir i blagoslovio osnivanje odbora koji ima zadatak da prikupi projektnu dokumentaciju potrebnu za obnovu konaka i samog manastira.