Tanjug
Marko Đurić

Novoizabrani ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić u diplomatiju odlazi sa mesta direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju gde se čeličio sedam godina. U poslednjem obraćanju sa dosadašnje funkcije nije krio zadovoljstvo što je tokom njegovog rukovođenja Kancelarijom ostvaren najvažniji cilj, očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu.

U vreme njegovog mandata, kako je naveo, predvodio je srpsku delegaciju na više od 220 razgovora, bilo je 18 povlačenja priznanja nezavisnosti, a uz to Srbija sprečila Kosovo da uđe u Unesko, Interpol i carinsku uniju. Dodao je i da je bio 150 puta na Kosovu, da je hapšen, prebijan, ali da je kao direktor Kancelarije bio “rešen” da osigura da država i narod dobiju političku, ekonomsku i pravnu šansu da se zaustavi otimanje dela teritorije Srbije i osigura ostanak srpskog naroda.

– Najviše se ponosim što je uspostavljem složan i koherentan politički kolektiv koji može da efikasno i institucionalnim sredstvima u Prištini i svetu brani nacionalne interese – poručio je on.

Marko Đurić je rođen 25. juna 1983. u Beogradu od oca Save i majke Jasne koja je Jevrejka po majci. Deda po majci mu je Najdan Pašić, jedan od osnivača beogradskog Fakulteta političkih nauka, a Đurić je po toj liniji i potomak čuvenog političara Nikole Pašića.

Diplomirani je pravnik i na master studijama je beogradskog Fakulteta političkih nauka, smer Održivi razvoj i ekologija. Od 2011. je bio angažovan kao istraživač u Institutu za političke studije, a posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012. postaje savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku. Pored koordinacije Nikolićevog spoljnopolitičkog tima i diplomatske komunikacije bio je zadužen i za aktivnosti državnog vrha o KiM i pripremu državne Platforme za pregovore sa Prištini, kojom je artikulisao Zajednicu srpskih opština. U maju 2014. prelazi na dužnost direktora Kancelarije za KiM, a obavljao je i funkcije šefa tima za pregovore Beograda i Prištine i pregovaračke grupe za Poglavlje 35 u pregovorima o pridruživanju Srbije EU.

Član je SNS, a kako sam kaže, pre toga nije bio ni u jednoj stranci.

– Učlanio sam se na jesen 2008, na samom osnivanju. Želja da Srbiju promenimo i učinimo boljom naterala me je da uđem u stranku i ne postoji lični motiv za ulazak u politiku – rekao je jednom prilikom.

Krajem 2012. godine, postao je član Predsedništva SNS, a potpredsednik stranke 2016. Te godine je dobio priznanje “Najbolji mladi političar regiona” koje mu je dodelio Evropski pokret u BiH.

– Politika mora da bude časno zanimanje – kazao je zahvaljujući se na dodeljenom priznanju i dodao da pripada generaciji koja nije opterećena mržnjom i da doprinosi da odnosi u regionu budu bolji.

Oženjen je Andrijanom, otac tri devojčice – Jovane, Milice i Đurđe koja se rodila u februaru ove godine. Supruga i deca su, kako kaže Đurić, sa zadovoljstvom prihvatili promene.

– Moja porodica je navikla na moja česta odsustvovanja i celodnevne obaveze i svi delimo zadovoljstvo što ćemo verovatno nešto više vremena moći da provodimo zajedno. Supruga i deca bili su mi u prethodnom periodu najsnažniji životni oslonac, pribežište i mirna luka, i nema reči zahvalnosti kojima im se mogu zahvaliti na bezrezervnom razumevanju, ljubavi i podršci – priča Đurić.

Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim jezikom.