David Bohmann/PIUD
Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, Marko Miloradović i direktor Magistrata Ditmar Gribler

Sa više od 200.000 ljudi srpskog porekla koji žive u Beču, prestonica Austrije s pravom nosi naziv treći najveći srpski grad na svetu, posle Beograda i Novog Sada. Iako čine značajan deo stanovništva u Beču, a neki od njih su i politički angažovani u svojim okruzima, retko koji Srbin do sada je bio na visokoj funkciji Gradske uprave Grada Beča.

Odnedavno, i to se promenilo, kada je za šefa Odeljenja za strateška pitanja finansijske, privredne i politike tržišta rada Grada Beča imenovan Srbin Marko Miloradović. Pre imenovanja na novu funkciju, bio je šef kabineta pokrajinskog sekretara za finansije, privredu, rad i međunarodne odnose Grada Beča i gradske elektrane Petera Hankea.

Spreman je da se uhvati ukoštac sa svim problemima i izazovima koja pred ceo svet stavlja nadolazeća energetska kriza, izazvana ratom u Ukrajini. Nema strah od obaveza i velikog posla koji je pred njim, uveren je da je pravi čovek na pravom mestu.

Miloradović pojašnjava da je njegova nadležnost koordinacija svih privrednih struktura u vlasništvu Grada Beča, nezavisno od toga da li je organizovana kao javna uprava, Magistrat, ili kao javno preduzeće (Wiener Stadtwerke, Wien Energie, Wiener Linien).

– Moj posao nije bavljenje mikromenadžmentom, nisam “poslovođa”, već se bavim postavljanjem velikih strateških pravaca – kako da se Grad Beč postavi u oblastima finansija, privrede i radnog tržišta u budućnosti – rekao je Miloradović.

Svestan je da su pred njim, kao i pred građanima Beča veliki izazovi, a među njima su klimatske promene i efekti koje na grad ostavlja klimatska kriza, što, na primer, sa sobom povlači i značajne investicije u saniranje gradske “supstance”.

– Tu je i promena energetskog sistema, pogotovo mi u Beču moramo brže da napustimo gas, kao energetski nosilac, a da uz to održimo finansijsku stabilnost grada, uprkos velikim investicijama – ukazuje Miloradović za “Vesti”.

Miloradović, diplomirani pravnik, ima tek 35 godina, ali siguran je u sebe, i sa iskustvom koje je već stekao, ima volju i snagu da radi za dobrobit svih građana Beča.

– Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig me je 1. avgusta imenovao da vodim Odsek za stratešku politiku, finansije, privredu i radnog tržišta. Za mene je to veliki kompliment, nagrada za dosadašnji rad u vladi Beča, ali i velika odgovornost – kaže Miloradović.

Pred njim su, kaže, najvažnije teme i pitanja u kom pravcu želi i može da se dalje razvija jedna važna evropska metropola.

– Drago mi je što je Beč pokazao spremnost i zrelost da u Gradsku upravu imenuje jednog mladog čoveka, neklasičnog porekla, ali, ipak baš “klasičnog Bečliju” za jednu takvu poziciju – rekao je Miloradović.

Rođen u Petrovcu na Mlavi

Marko Miloradović je rođen 1987. godine u Petrovcu na Mlavi, ali je odrastao i studirao u Inzbruku, gde je nakon pravne prakse u tamošnjem sudu, postao pravni savetnik predsednika Upravnog suda Beča. Od 2016. godine je bio član kabineta ministra zdravlja, a dve godine kasnije postaje zamenik šefa kabineta Petra Hankea.

Fale stručnjaci

Kao jedan od zadataka Miloradović vidi i proširenje trenutno dobre situacije na tržištu rada.

– Prvi put u istoriji grada imamo više od 900.000 zaposlenih, a iako je to do sada nezabeleženo, i dalje je potrebno više medicinskog osoblja, više stručnjaka u tehničkoj oblasti… Ukratko – pred nama su velike transformacije, neophodna je koordinacija u svim oblastima u domenu tržišta rada, ali važno je da imamo plan – rekao je Miloradović.