Lična arhiva
Najgore prošlo: Marko Magić

U moru tužnih vesti, kojima smo zasuti sa svih strana sveta zbog širenja opasnog korona virusa, iz Melburna nam stiže i jedna prelepa vest. Nakon jednogodišnjih poteškoća sa nedostajućom sumom novca za putovanje i lečenje, zatim problema odlaska na terapiju, trogodišnji Marko Magić iz Melburna, započeo je lečenje u Njujorku i priveo kraju. Već početkom aprila primio prvu od nekoliko vakcina, kojima lekari pokušavaju da trajno oslobode ovog mališana od visokorizičnog neuroblastoma. Samim tim, i omoguće ovom mališanu da dobije novu životnu šansu.

Kako su Magići bili u jednom od najvećih centara širenja pandemije korona virusa, postojao je i opravdani strah da bi moglo doći do novih komplikacija i odlaganja terapije. Srećom, do toga nije došlo i mali Marko je do 19. maja primio čak četiri vakcine od pet koliko je planirano.

Neizmerna zahvalnost

– Do 19. maja nismo imali drugog posla, sem da se pridržavamo svih propisanih mera kako bismo ostali zdravi i kako ne bismo ugrozili Markovo lečenje. Tog dana je primio četvrtu vakcinu, nakon čega smo morali da se zaputimo kući. Nadali smo se da ćemo se odmah nakon toga vratiti, ali prvi let nazad u Australiju potvrđen je tek za 1. jun. Nakon toga, morali smo da provedemo još dve nedelje u obaveznom karantinu, koji je zaista bio težak sa troje dece, ali je na kraju svega, vrlo mala žrtva za ono što smo uspeli da postignemo za Marka u ovakvim okolnostima. Takođe, ne želimo da budemo odgovorni za novi talas korona virusa u Australiji, tako da ćemo rado raditi sve što nam se kaže! Nadam se da se svi dobro osećate i da se veselite smanjenju ograničenja i vraćanju opuštenijem načinu života. Hvala svima koji su bili uz nas i brinuli za nas sve vreme boravka u Njujorku, neizmerno smo zahvalni! – podelila je na Fejsbuk stranici mama Jelena Magić.

Kroz šta su sve prošli, a posebno mali Marko, mama Jelena nije krila da je za celu porodicu to bila neverovatna avantura i doživljaj koji će još dugo pamtiti. Istina, ni same vakcine, nisu bile tako bezazlene za Marka.

– Sve je dobro prošlo, mada je bilo prilično mučno za Marka. Već sa prvom primljenom vakcinom shvatili smo da čak i jednostavni postupci poput uzimanja krvi za analizu ili promena odeće, izazivaju mnogo muke sada kada su posete bolnici ređe i Marko može više da razume ono što se dešava oko njega. Mnogo je plakao, posle svake primljene vakcine, a zatim bi zaspao u mom naručju i odmarao se dok ne dođe vreme da se vratimo u stan. Potom bi usledili nalet groznice, mnogo crvenila i bolova na mestu ubrizgavanja. Na sreću, naš mali hrabriša je i to sve podneo. Istina, kada je došlo vreme da se konačno vratimo u Melburn bili smo pomalo zabrinuti, jer je Kvantas još jednom otkazao povratne letove – navela je Jelena, dodavši:

– Zato smo rezervisali let iz Los Anđelesa 30. maja. Naravno, letove iz Njujorka do Los Anđelesa, a potom za Melburn, morali smo da organizujemo i plaćamo odvojeno. Povratak kući je zaista bio veoma naporan, ali na kraju ono što je najvažnije sleteli smo u jednom komadu u Melburn drugog juna. Tada smo bili otpremljeni u obavezni karantin na 14 dana, a onda natrag kući, svom domu kome smo se silno radovali. Komšije su nam tom prilikom poželele dobrodošlicu na svojstven način i to nas je zaista prijatno iznenadilo i oduševilo. Sada smo konačno svoji na svome. Da sreća bude veća, to su i svi Markovi skeneri i rezulati pokazali da nema malignih ćelija i da je sve čisto. Još jednom velika zahvalnost svim ljudima koji su bili uz nas i našu porodicu sve vreme, pružali nam nesebičnu pomoć i podršku. Želimo svima dobro zdravlje, da budu bezbedni i srećni!

Peta vakcina u avgustu

Markova peta vakcina rezervisana je za 11. avgust i tada će morati ponovo da se urade testovi kostne srži i to u Njujorku.

– Nismo sigurni kako će se ovo rešiti s obzirom na sve neizvesnosti, ali ostajemo pozitivni i u nadi da ćemo naći rešenje kako se bude približio datum odlaska u Njujork. Ništa ne sme biti prepušteno slučaju. Ovde lekari vrlo dobro razumeju situaciju i obećavaju da će biti fleksibilni kako bi se osiguralo da su odluke u najboljem interesu Marka, što je vrlo dobro znati. U međuvremenu, pokušaćemo da maksimalno iskoristimo vreme, pokušaćemo da budemo zdravi i da uživamo u postignutim rezultatima. Hvala svima što pratite našu priču i za vaše poruke podrške, one nam zaista znače tokom ovih suludo čudnih vremena! – kazala je Jelena.