Z. Vicelarević
Orkestar "Binički" i vokalni solisti, Biljana Vasiljević Mitrović i Dragan Milanović

U svečanoj sali Srpske pravoslavne crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu u četvrtak uveče održan je koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički” u organizaciji Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu. Povod održavanja koncerta je proslava 150 godina od rođenja srpskog velikana Stanislava Biničkog i obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Koncertu su prisustvovali Nenad Milojević, vojni izaslanik Ministarstva odbrane u Berlinu, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve frankfurtske parohije, predstavnici svih klubova i udruženja iz Frankfurta i okolnih gradova, predstavnici Centralnog saveta Srba Hesena, nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu, srpski privrednici, kao i visoki predstavnici SPD i CDU, nemačkih političkih partija.

Vojni orkestar sa solistima – Biljana Vasiljević Mitrović, sopran, i Dragan Milanović, tenor, pod vođstvom dirigenta potpukovnika Igora Mitrovića, oduševio je frankfurtsku odabranu publiku, a ideja da se koncert održi došla je od Branka Radovanovića, generalnog konzula Srbije u Frankfurtu.

Mladi recitator: Marko Čanadi

– Za obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu Generalni konzulat se trudi da, u saradnji sa srpskom zajednicom i Crkvenom opštinom u Frankfurtu, organizuje prigodnu svečanost. Nekoliko godina unazad smo organizovali priredbe, izložbe, prošle godine i pozorišnu predstavu “Milunka Savić”, a ove godine, na moje veliko zadovoljstvo i razumevanje predstavnika Ministarstva odbrane Republike Srbije, uspeli smo da dovedemo Umetnički ansambl “Stanislav Binički”, koji nam je srca razgalio pesmama iz otadžbine – rekao je Radovanović.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički”, zajedno sa mešovitim horom i muzičarima ima 74 člana, a koncert u Frankfurtu je održao jedan deo ovog orkestra.

Načelnik, potpukovnik Nikola Živković

– Ovo je bio samo jedan deo našeg velikog ansambla, ali je pokazao da kvalitetom izvršava zadatke. Da je orkestar nastupio u punom sastavu ovo bi bilo jedno nezaboravno veče za Frankfurt. I pored toga sam veoma zadovoljan. Publika nas je prihvatila oberučke i bilo je zadovoljstvo održati koncert pred ovakvom publikom – rekao je potpukovnik Igor Mitrović, dirigent vojnog orkestra “Stanislav Binički”.

Zajednička fotografija

– Na poziv generalnog konzula Branka Radovanovića deo našeg ansambla gostovao je u Frankfurtu da bi ovdašnjoj publici prikazao deo kulturne baštine Republike Srbije i Stanislava Biničkog, koji je veliko ime u srpskoj i internacionalnoj klasičnoj i popularnoj muzici. Mi sa ponosom nosimo njegovo ime. On je autor “Marša na Drinu”, na koji smo svi veoma ponosni i autor je prve srpske opere “Na uranku”. Napravili smo kolažni repertoar popularne, klasične i izvorne narodne i vojničke muzike koja oslikava slobodarsku tradiciju srpskog naroda. Nadam se da smo na obostrano zadovoljstvo publike i izvođača uživali u prelepoj emociji u Frankfurtu – rekao je za “Vesti” potpukovnik Nikola Živković, načelnik ansambla.

Branko Radovanović

Selaković: Pobednički duh Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Selaković, izaslanik predsednika Srbije, upisao se u spomen-knjigu.

“Pobednički duh Srbije rođen je u želji da se bude i ostane svoj, poseban, nezavisan. Nekad je trijumfovao na bojnom polju, a danas u ekonomiji, sportu, kulturi, obrazovanju i na svakom drugom planu. Da nije bilo pobede naših predaka, pitanje je da li bi bilo Srbije danas – sa tom mišlju današnja pokolenja klanjaju se senama slavnih predaka i grade Srbiju svojih potomaka”, napisao je Selaković.

Kasnije je održao kratak govor na kom je posebno istakao značaj saveznika.

– Naša pobeda bi bila nemoguća da nije bilo saveznika. Srbija se posle tog rata uzdigla, oživela, ojačala i postoji i danas. To je obesmislilo svaki od metaka koji je bio uperen u naše pretke, a činjenica da i danas postojimo, da napredujemo, jačamo ekonomiju, vojsku, prosvetu, duh, svedoči o tome da neprijatelj nije uspeo.