EPA

Sredinom ove nedelje u Srbiji je prema zvaničnim podacima bilo čak 7.061 pozitivan od ukupno 18.728 testiranih, dok je od posledica korona virusa tog dana preminulo 14 pacijenata. Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da je situacija mnogo ozbiljnija, jer je zvanična brojka od oko 6.000 zaraženih na dnevnom nivou, daleko veća, čak možda i pet puta, jer se ne testiraju svi koji su zaraženi. Ako brojke nastave da rastu, neke mere će morati da budu vraćene, a kako će deca krenuti u školu sa sigurnošću će se znati narednih dana.

Tiodorović ocenjuje da je za očekivati da će u septembru biti povećan broj zaraženih od korone što je i normalno jer se radno aktivno stanovništvo masovno vraća na posao i počinje škola, ali da ipak neće doći do uvođenja drastičnih mera zatvaranja.

Postoji mogućnost, kako dodaje da će ukoliko broj zaraženih koronom nastavi da raste i bolnice počnu da se pune, možda morati ponovo da se uvede obaveza nošenja maski u školama, ali Krizni štab će sa Ministarstvom prosvete za desetak dana predložiti najbolje rešenje za način realizacije nastave u školama.

– Za škole je svako pomeranje značajno, jer utiče na kvalitet nastave i organizaciju. To ćemo videti u narednim danima, pratićemo brojeve, videćemo šta je najbolje pa ćemo to i predložiti – kazao je on za medije.

U Ministarstvu prosvete kažu da je održan sastanak Tima za škole, odnosno predstavnika resornog ministarstva i Instituta “Batut”, da je analizirana aktuelna situacija i da je dogovoreno da školska godina počne 1. septembra, kao što je predviđeno Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada.

Međutim navode da je planirano da se održi još jedan sastanak do kraja avgusta, analizira situacija i shodno tome znaće se da li će biti novih preporuka.

– Cilj nam je da neposredna nastava funkcioniše. Ukoliko neke mere budu uvođene, škole će biti blagovremeno obaveštene o tome – kazao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Do skoka zaraženih koji danas imamo, kako objašnjavaju epidemiolozi, dovelo je i to što je samo 50 odsto populacije vakcinisano, što prema ocenama stručnjaka nije dovoljno. Tiodorović ukazuje i na trenutnu činjenicu da niko ne poštuje preporuku za nošenje maski u zatvorenom prostoru i da se mladi okupljaju normalno u kafićima i restoranima. Ističe i da maske još uglavnom nose samo stariji ljudi, jer su svesni da ih one štite, dok je manje ugroženim kategorijama korona već “dosadila” i bez obzira na propise oni se ne pridržavaju mera u potpunosti.

Stižu nove vakcine

Tiodorović je upozorio i da su rizične grupe već trebalo da prime četvrtu dozu i da sada to mogu da urade samo ako su u potpunosti zdravi i nisu imali kontakta sa zaraženim, kako bi vakcina bila delotvorna u punom obimu. Četvrta doza kod mlađih i jačih ljudi, koji su u potpunosti zdravi, kako kaže nije neophodna. On je pozvao sve koji se do sada nisu vakcinisali da sačekaju početak jeseni, oktobar, kada se očekuje nova dvovalentna ili polivalentna vakcina, koja će biti najdelotvornija do sada i prilagođena novim podtipovima virusa.