Pixabay.com

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije s virusom korona Krizni štab doneo je odluku o uvođenju novi mera u pojedinim delovima Srbije. Situacija u Novom Pazaru je kritična, u Kragujevcu i Beogradu je stanje alarmantno, a novo žarište je Užice.

Na području Beograda od sada je obavezno nošenje maski, ne samo u gradskom i prigradskom prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, a uz to i obavezna fizička distanca od najmanje jednog metra, saopštila zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

– To ne moraju da budu hirurške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se koriste i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje metar, kao i redovno pranje ruku – rekla je Kisić Tepavčević posle sastanka.

Ona je istakla da su mere donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji se sastao sa direktorima kovid bolnica, rekao je da u narednih sedam dana neće biti kazni za nepoštovanje odluka Kriznog štaba o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, ali da će se poštovanje te mere kontrolisati.

On je istakao da će premijerka Ana Brnabić održati sastanak s odgovornima u tržnim centrima i da će im biti predočeno da će ako se ne budu poštovale mere o nošenju maski i oni biti odgovorni.

Takođe, doneta je i odluka da se Klinika za ortopediju u Novom Sadu pretvori u kovid-bolnicu jer je, kako je saopštio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine, koja je kovid-bolnica, ostalo još pet slobodnih mesta.

– Nemamo eksploziju broja slučajeva obolelih, situacija nije alarmantna, ali nije ni bezazlena i za potcenjivanje. U prvom talasu u proseku dnevno je bio jednocifren broj obolelih, a sada već imamo po 20, 30, 40 slučajeva na teritoriji Vojvodine – rekao je Mirović.

U Užicu se broj obolelilih udvostručio, a na pregled se dnevno javlja više od 200 pacijenata s temperaturom i respiratornim problemima. U Novom Pazaru je, prema rečima potpredsednika vlade Rasima Ljajića situacija “ozbiljna”, ali i se pojedine informacije preuveličavaju što dodatno može da pogorša situaciju. Ljajić je objasnio da je Novi Pazar dobio pomoć od Kliničkog centra iz Kragujevca, a napravljen je i novi protokol za zbrinjavanje bolesnih.

Razmatraju kazne

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao da se razmatraju kaznene mere za one koji ne budu nosili maske.

– Prema nekim analizama, 90 odsto ljudi već nosi maske u javnom prevozu, ali je cilj da taj broj bude još veći. Takođe, 70 odsto su veće šanse da se neko inficira virusom dok razgovora sa zaraženom osobom, a ne nosi masku – naveo je Radojičić posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Neće biti zatvaranja

Premijerka Ana Brnabić je potvrdila da se te mere neće odnositi na celu zemlju, već da će biti “targetirane” na određeni grad ili opštinu, a u odnosu na broj zaraženih po glavi stanovnika.

– Više neće biti “zatvaranja” kakva su bila u martu i aprilu – navela je ona.