Twitter
Srpski rvač

Braća blizanci, obojica svetski šampioni. Posle Viktora, i Mate Nemeš se popeo na krov sveta. Tri minuta mlađi brat osvojio je zlato na planetarnoj smotri u Beogradu. I to kako! Iz ponora se vinuo u visine.

Ne tako davno, kad su se na strunjači pojavili golobradi momci, stručnjaci su prognozirali da će Senta i tadašnji šampion, Kristijan Fris imati dostojne naslednike u braći Nemeš. Ispostavilo se da su bili u pravu. Viktor je pre brata zaposeo svetski tron. Mate je za to čekao Beograd. Bio je u podređenom položaju u finalu. Svetski i olimpijski prvak, Iranac Muhamed Reza Garei imao je prednost 4:0, činilo se situaciju pod kontrolom. Međutim, Nemeš nije mislio tako. Dobio je neku posebnu snagu, “izbacao” Iranca po strunjači i ostavio ga u suzama, a onda se zatrčao ka delu tribina gde su bili smešteni članovi porodice – supruga Vivien, ćerka Mia i sin Benet. Koji sekund kasnije, završio je u zagrljaju trenera Stojana Dobreva i Vojislava Trajkovića.

Meč sa toliko uzbuđenja, takvim preokretom protiv vrhunskog borca, odavno nije viđen. Ako se na Svetskom prvenstvu bude birao najbolji, ovaj će biti, ako ne to, onda u najužoj konkurenciji.

– Iranac je rano stekao prednost, ali se nikada ne predajem, pa sam uspeo da anuliram vođstvo – poručio je ponosni Mate.

Skroman momak iz Sente rastao je uz Davora Štefaneka. Može se reći i da je bio u njegovoj senci sve dok olimpijski prvak nije odlučio da završi karijeru. Ipak, ni tada Mate nije gubio nadu da će jednog dana biti – šampion.

– Trenirao sam sa Davorom i bio strpljiv. On je veliki, izuzetan. Znao sam da će doći moje vreme i radio sam kao da je to baš sutra. Iskoristio sam ukazanu priliku. Kada sam probio led, bio treći na Evropskim igrama u Minsku, došla je i svetska bronza u Kazahstanu. Krenulo je sa trofejima.

Mate veruje da ovde nije kraj. Trenutno završava radove na novoj kući, u kojoj će, svigurno, biti smeštena vitrina sa peharima i medaljama koje su završile kod mlađeg Nemeša. Među njima evropsko i svetsko zlato. Za sada nedostaje samo jedno.

– Nadam se da ću u Parizu “zaokružiti” kolekciju najsjajnijim odličjem s Olimpijskih igara. Samo ono fali. Bio sam u Tokiju, znam šta me čeka, ali za početak treba da obezbedim vizu za Pariz.

A pre nego što se ostvare snovi ovog čoveka, slaviće se zlato iz Beograda. Ono je već “zaliveno” u Skadarliji, gde se Mate pojavio zajedno sa ostalim momcima koji su bacili rvački svet pod noge – Sebastijanom Nađom, Zurabom Datunašvilijem i Alijem Arsalanom. Kao još jedna “nagrada” za kompletan uspeh stigla je ekipna bronza za Srbiju u rvanju grčko-rimskim stilom.

– Mia je dobila evropsko zlato, a sin Benet svetsko. Supruzi Vivien, koja nosi najveći teret porodice posvetio sam oba odličja – poručio je Mate, uz priznanje da zbog obaveza koje iziskuje život profesionalnog rvača sedam-osam meseci godišnje provede van kuće.