Z. Vicelarević
Pozvao Srbe na glasanje: Gerd Uve Mende sa našim narodom

Gerd Uve Mende, kandidat SPD za gradonačelnika Vizbadena, pozvao je Srbe u glavnom gradu pokrajine Hesen da na nedeljne izbore izađu u što većem broju. Mende je tu poruku uputio posle liturgije u kapeli Pokrova svete Bogorodice, na koju je došao na poziv naše zajednice u Vizbadenu i Srpske pravoslavne crkve.

Srbi iz Vizbadena pozvali su Mendea na liturgiju kako bi se jedan od najozbiljnijih kandidata za gradonačelnika upoznao sa radom srpske zajednice i parohije koju vodi sveštenik Aleksandar Marković. Otac Aleksandar je i služio Svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj je prisustvovao i Mende. Funkcioner SPD posle službe nije krio zadovoljstvo što je prvi put bio na liturgiji sa velikim brojem pravoslavnih vernika.

– Zahvalan sam srpskoj zajednici i počastvovan zbog toga što sam pozvan da prisustvujem crkvenoj službi pravoslavne zajednice u Vizbadenu. Bila mi je čast da se predstavim sugrađanima, ali želim da naglasim da mi nije bio cilj da u crkvenoj zajednici predstavim svoj izborni program, jer je to mesto za obraćanje Bogu, a ne za izborne programe. Jedino što sam kao političar građanima pravoslavne veroispovesti rekao bilo je da izađu na izbore i glasaju u što većem broju – rekao je Mende za “Vesti”.

On je otkrio da je prvi put bio na jednoj ovakvoj službi.

– Video sam prostor u kojem je održana služba. Sada mi je jasno zbog čega srpska crkvena zajednica traži adekvatniji prostor od ovog sadašnjeg. Ne mogu da im obećam novu crkvu, ali mi je jasno i da postoji velika potreba za većim prostorom. Zato ću da ostanem u vezi sa vašom zajednicom i da se zauzmem za rešenje ovog problema – uverava Mende.

Inače, parohija SPC u Vizbadenu službe održava u preuređenom podrumskom prostoru, iznad kojeg se nalazi veliki grčki hram Sveti Georgios.

Čast za crkvu

Sveštenik Aleksandar Marković (na slici) rekao je da je parohija počastvovana posetom Mendea.

– Drago mi je da je neko od političara došao da i nas obiđe. Moram da naglasim da je naša crkva potpuno apolitična, ali da su vrata naše kapele otvorena svim dobrim ljudima koji žele da se pomole Bogu. Gospodin Gerd Uve Mende video je u kakvim uslovima radimo. Raduje me i broj vernika na liturgiji. Iako su odmori već počeli, jedva da je bilo mesta za sve u maloj kapeli – istakao je otac Aleksandar.

Među vernicima su bili i Nada Stojković iz SPD Bad Homburha, i Miodrag Stojković, koji je nedavno ponovo izabran za predsednika centralnog saveta Srba Hesena i već počeo da radi na jačanju veza CSHS i nemačkih političara.