Foto: Tanjug/AP
Lionel Mesi

Ljuti suparnici na terenu i večiti rivali za naziv najboljeg fudbalera sveta, Leo Mesi i Kristijano Ronaldo ujedinili su se da pomognu osmomesečnom Gavrilu Đurđeviću iz Kragujevca za čije je izlečenje od spinalne mišićne atrofije tip 1 (SMA) neophodan najskuplji lek na svetu – zolgensma. Mesi se ugledao na Ronaldov primer i poslao potpisan dres s natpisom ” para Gavrilo ” (“za Gavrila”) koji je dat na licitaciju kako bi se prikupilo neophodnih 2,5 miliona dolara.

Da podsetimo, sve je počelo kada je beogradski vatrogasac Đorđe Vukićević (28) uzeo kapitensku traku koju je Kristijano Ronaldo besno bacio na utakmici Srbija – Portugal (2:2) nakon što mu sudija nije priznao gol. Đorđe je traku poklonio za humanitarnu aukciju, a kupila je beogradska kompanija Možart za 64.000 evra i ta sredstva su uplaćena za malog Gavrila.

Od Ronalda 11.000 evra

Ta vest odjeknula je svetom, a kompanija Mozzart je zahvaljujući fudbalskim menadžerima Nikoli Damjancu i Faiiju Ramadaniju uspela da dođe do Ronalda i pozove ga da se priključi akciji. Kapiten evropskih šampiona, Portugala, čuo je da je njegova kapitenska traka prodata za Gavrilovo izlečenje i bilo mu je drago zbog toga, pa je odlučio da pošalje svoj potpisan dres Juventusa s natpisom “Para Gavrilo! Pela vitoria de Gavrilo!” (“Za Gavrila! Za Gavrilovu pobedu!”). Dres je odmah dat na internet licitaciju na sajtu Limundo i juče je prodat za oko 11.000 evra.

A sada se Ronaldu pridružio i kapiten Barselone i reprezentacije Argentine Leo Mesi, koga je pokojni as Dijego Armando Maradona proglasio svojim fudbalskim naslednikom. I to u pravi čas, jer je potrebno da se za Gavrila prikupi još oko milion dolara.

Timska igra

Kompanija Mozzart je zahvaljujući saigraču iz Barselone Miralemu Pjaniću, reprezentativcu BiH, i menadžerima Damjancu i Ramadaniju uspela da pozove Mesija da se priključi akciji. Ubrzo je stigao potpisan dres desetke Barselone i Argentine s natpisom “Za Gavrila” koji se takođe prodaje na sajtu Limundo s početnom cenom od milion dinara (oko 8.500 evra).

Kompanija Mozzart ističe da je glavni cilj bio da se probudi svest o društvenoj odgovornosti i kod drugih pojedinaca, firmi, organizacija. Oni navode da je reč o timskoj igri za Gavrila kojoj se stalno pridružuju asovi velikog srca i podsećaju da je Stefan Mitrović je dao svoje kopačke i dres s čuvenog meča Srbija – Portugal na Marakani, Aleksandar Mitrović takođe dres Srbije… U Mozzartu se nadaju da će i licitacija Mesijevog dresa imati veliki odjeka. Jer, Gavrilo mora da pobedi.

Zna šta je muka

Leo Mesi je u detinjstvu dobro upoznao muke s bolešću i nedostakom novca. Rođen je 1987. u Rosariju. u Argentini. Otac Horhe bio je fabrički radnik, a majka Selija honorarna čistačica. Kad je imao 11 godina, dijagnostikovan mu je manjak hormona rasta. Njegov klub River Plata nije imao dovoljno novca za lečenje koje je koštalo 900 dolara mesečno. Na sreću, Barselona je uočila talentovanog dečaka i ponudila Horheu ugovor u kome je bilo predviđeno da će slavni klub platiti lečenje ako se porodica preseli u Španiju. Mesi je zahvaljujući tome dosegao 170 centimetara.

Robijaši ne žale novac

Kako bi pomogli Gavrilu, osuđenici zatvora u Nišu su tokom Uskrsa od svojih novčanih depozita prikupili 300.000 dinara (oko 2.500 evra) i uplatili za njegovo lečenje. Naime, 670 osuđenika je obavestilo Upravu za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde da žele da se sa njihova sredstva uplate za bolesnog dečaka.

Humanitarna akcija niških osuđenika usledila je nakon što su u aprilu zatvorenici Okružnog zatvora u Kragujevcu prikupili za Gavrila 80.000 dinara (oko 680 evra).

Trčao 270 kilometara

Loznički ultramaratonac Aleksandar Kikanović nedavno je istrčao humanitarni maraton za Gavrila Đurđevića. Kikanović je od Loznice do Manastira Tumane pretrčao oko 270 kilometara, a sa njim je i ovoga puta u misiji bio Nikola Tomić, humanitarac i biciklista iz Valjeva.

– Za malog Gavrila postoji lek, ali je veoma skup zbog čega smo se odlučili na ovaj maraton humanitarnog karaktera. Nadamo se da smo dodatno skrenuli pažnju javnosti na zdravstveni problem malog Gavrila i podstakli ljude da pomognu. Gavrilo je zaslužio da ima detinjstvo kao sva druga deca i da se njegovi roditelji raduju gledajući ga kako raste. Verujemo da Srbija može pomoći još jednom detetu i ponovo pokazati da smo narod velikoga srca – kazao je Kikanović.

Honda i jamaha čekaju kupca

Nemanja Ugrešić je do sada nekoliko puta prodavao motore za bolesnu decu. Za Gavrila je ponudio tri motocikla, od kojih je jedan već kupljen. Ostali su honda CX500
(10.000 evra) i džamaha virago 535 (2.500 evra).

– To je cena, a ko uplati taj iznos na Gavrilov račun, neka dođe kod mene s uplatnicom i dobiće ključeve. Ne dam ih ni za evro manje. Ako treba, podići ću kredit i sam od sebe otkupiti motore – kaže ovaj plemeniti čovek koji se zavetovao da će uvek naći način da napravi motor i proda za neko bolesno dete.

On je to prvi put učinio prošlog leta kad je bilo neophodno da se obezbedi naizgled nedostižnih 2,1 milion evra za terapiju Sofije Markuljević u Americi. Tada mu se javio Beograđanin iz Beča koji je dao sumu približnu vrednosti motocikla, ali nije hteo da ga preuzme, već je obavezao Nemanju da nastavi da prodaje motor i prikupi još sredstava. Tako je motor kupio dijasporac iz Nemačke, državljanin BiH, a novac je otišao za Sofijino lečenje.

Ne gubimo vreme

Gavrilo mora da primi zolgensmu pre nego što dostigne 12 kilograma inače lek neće delovati.

Novac se prikuplja preko fondacije Budi human, a svaki iznos je korak bliže izlečenju ovog umiljatog dečaka koji trpi velike bolove.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030.

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human 973
i pošaljimo SMS na 455.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun: 160600000084402853

IBAN : RS35160600000084402853

SNjIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa PayPal naloga putem linka:

PayPal

Skeniranjem NBS IPS LjR
koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS LjR kod.