N. Đurović

Nepoznati atentator ranio je snajperskim metkom Milorada Davidovića Daku, nikšićkog biznismena, dobrotvora SPC, protivnika režima u Podgorici i po tamošnjim medijima finansijera srpske opozicije u Crnoj Gori. Davidović je pogođen dok je razgovarao s vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, samo nekoliko dana nakon što je za 21. decembar zakazan veliki narodni Sabor u Podgorici protiv zakona kojim se otima drevna imovina SPC i prenosi u ruke režima u Nikšiću.

Napad neodoljivo podseća na onaj u kom je 7. februara 2000. godine u beogradskom restoranu snajperista, koji nikada nije pronađen, ubio Pavla Bulatovića, ministra odbrane SRJ, koji se protivio odvajanju Srbije i Crne Gore. Ovog puta, ispred metka se isprečilo, debelo, duplo prozorsko staklo jedne od sala na prvom spratu hotela Kraun plaza, koji je Davidovićevo sedište. Metak je prošao kroz staklo i naslon stolice i zabio se u ruku koju je Davidović nalakćen na sto držao na grudima dok je s vladikom Joanikijem razgovarao o

svojoj zadužbini, manastirskom kompleksu u Goliji.

Srpski opozicioni portal INFO4S iz Crne Gore navodi da se čuo samo tup udarac kroz staklo, a opiljak stolice je vladiku udario iznad oka.

– Na pod, gađaju nas iz snajpera – viknuo je čovek iz obezbeđenja – i bacio se prema vladici Joanikiju i Davidoviću.

Ambasador na mestu zločina

Vladika je krajičkom oka ugledao na stolu crvenu mrlju i začudio se ne sluteći da je njegov sagovornik ranjen. Tek kasnije ugledao je Davidovićevu krvavu šaku.

Metak profesionalca verovatno je stigao sa neke od okolnih zgrada, što ukazuje da je Davidović pomno praćen. Zanimljivo je da se navodi kako je na gala-večeri u susednoj sali hotela nalazio i crnogorski ambasador u Srbiji Tarzan Milošević, koji je mirno prošao pored mesta događaja dva sata nakon pucnjave.

Davidović je prevezen u Urgentni centar, a ostalo je pitanje ko je snajperista, a ko nalogodavac i naručilac zločina.

Sećamo se Pavla Bulatovića

Crnogorski opozicioni savez Demokratski front otvorio je pitanje i da li je meta bio i vladika Joanikije, sveštenik za primer, čovek bez mrlje i po mnogima najjača karika odbrane srpskog identiteta u Crnoj Gori.

“Atentat u Beogradu predstavlja kukavički i podmukao čin, kojim se želi poslati poruka čitavom našem narodu. Taj pokušaj ubistva, ne slučajno, izveden je nekoliko dana uoči velikog Crkveno-narodnog sabora u Nikšiću i neposredno nakon stavljanja u skupštinsku proceduru zakona protiv SPC. Oni koji stoje iza ovog napada očigledno veruju da će ubistvima najuglednijih ljudi, poput Pavla Bulatovića u Beogradu i Duška Jovanovića u Podgorici, prisilili narodnu većinu da ustukne pred terorom. Ovaj kukavički čin nam daje samo još veći podstrek da se odlučnije okupimo 21. decembra u Nikšiću, gde ćemo pokazati nacionalno jedinstvo i spremnost da branimo našu Crkvu, narod i domove”, ističe ovaj opozicioni savez.

Dobro sam, hvala!

Davidović nije životno ugrožen i oporavlja se.

– Dobro sam. Hvala svima na ogromnoj podršci – oglasio se Davidović.

Spaljeni auto i puška

U novobeogradskoj Ulici Omladinskih brigada, nedaleko od hotela Kraun plaza, zapaljen je reno megan. U tom vozilu je nađena i puška za koju se pretpostavlja da je iz nje pucano na Davidovića.

Inspektori su obavili uviđaj, posle čega su radnici Parking servisa odvezli olupinu reno megana u pratnji policije.