EPA
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je upriličio svečani doček ispred Jelisejske palate. Vučić je istakao da će se razgovarati o važnim pitanjima, ali da je već izvesno da beogradski metro, više nije san.

Makron je poručio da želi da istakne mesto koje Srbija ima za Francusku i dodao da je veoma srećan što ima priliku da ponovo ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Dobro se sećam fantastičnog dočeka kojim sam počastvovan i sećam se organizacije kada sam došao u Beograd u julu prošle godine sa puno prijateljstva. Veoma sam bio počastvovan i bilo mi je toplo oko srca – rekao je Makron.

Predsednik Srbije istakao je da nema šta da doda na dobrodošlicu Makrona, te da se nada da sa njegovim posvećenim pristupom mogu da se reše problemi, ali i poveća ekonomska saradnja i trgovinska razmena koja je 2019. bila 1,2 milijarde evra.

Istorijska poseta

– Pomenuli ste vašu posetu Srbiji koja je po meni bila istorijska. Želim da kažem da je Francuska za nas ne samo važna zemlja već tradicionalni pravi prijatelj Srbije. Nadam se da ćemo do kraja godine započeti izgradnju prve linije beogradskog metroa koji će promeniti stvari za Srbiju. I moram da kažem da se slažemo u svemu ili skoro u svemu sa Alstomom (francuskom kompanijom koja će koordinisati sve aktivnosti na izgradnji ovog projekta), uradili su veliki posao. I zato moram da se zahvalim predsedniku Makronu, uz njegovu pomoć je bilo moguće da se to realizuje, ali i da kažem da metro više nije samo san ili predizborno obećanje, već da postaje stvarnost – rekao je Vučić i izrazio zahvalnost i francuskoj kompaniji Vansi, koja je preuzela upravljanje aerodromom u Beogradu, gde već gradi nove komplekse.

Kao kod kuće

Srpski predsednik je istakao da se nada da će uz Makronovu pomoć doći do nastavka pregovora sa Prištinom, i da će naša zemlja moći da računa na pomoć Francuske na putu u EU.

– Predstaviću našu platformu predsedniku Makronu na iskren i otvoren način. Za nas je važan put Srbije u EU. Mi smo zemlja sa najboljim privrednim rastom u Evropi, te se istovremeno nadamo da ćemo ove 2021. godine uz investicije iz Francuske stati na tron evropskih zemalja. Kada je predsednik Makron predložio novi pristup za put u EU mi smo to prihvatili – rekao je Vučić koji se zahvalio Makronu na gostoprimstvu i istakao da se u Parizu oseća kao kod svoje kuće, ali je i poručio Makronu da očekuje da opet poseti Srbiju.

Dobri poznanici

Ovo je 11. susret dvojice predsednika, a u delegaciji sa Aleksandrom Vučićem nalaze se i ministri finansija i saobraćaja. Makron je posle dočeka priredio ručak u čast srpskog predsednika.

Podrška na putu u EU

Makron je ukazao da je uprkos pandemiji potrebno nastaviti dijalog sa susedima EU, posebno sa Zapadnim Balkanom.

– Definisali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora o pristupanju EU. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću koji je od samog početka podržao tu novu metodologiju i da bismo zajedno ispunili obaveze i ubrzali reforme i neophodan napredak Srbije na putu ka EU, te odgovorili na težnje naroda – rekao je Makron i dodao da Francuska i EU žele da budu prisutniji na planu kulture, obrazovanja i ekonomskih investicija.

Ključan dijalog s Prištinom

Pored toga, rekao je francuski predsednik, bitna tema je dijalog Beograda i Prištine.

– To su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom Brisela i želim još jednom da istaknem podršku Francuske specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku – rekao je Makron i istakao da je u novembru prošle godine razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će posle kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsednikom vlade.

Makron je istakao da je imao razgovore pune poverenja sa predsednikom Vučićem na tu temu.

– Želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da pruži neka rešenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, to je jedino pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata, i koja će nam omogućiti konačno da rešimo ovo važno pitanje u srži naše Evrope – rekao je Makron.

Trka s vremenom i virusom

Kada je reč o vakcinama, Makron kaže da bi želeo da Francuska i Evropa budu uz Srbiju što više.

– Predsedniče Vučiću, pozdravljam vaše angažovanje po tom pitanju i vašu akciju i inicijativu. Mi ćemo sve uraditi u narednom periodu da možemo da podržimo vas i srpski i sve narode regiona. To je jedna brza trka koju vodimo protiv vremena i virusa i vi to radite uz veliku inicijativu i želim to da pozdravim – rekao je Makron.

Da podsetimo, Srbija je već ubrzano ušla u proces imunizacije stanovništva, a jedna od vakcina koja se primenjuje je i vakcina kompanije Fajzer. Naša zemlja deo vakcina nabavlja preko evropskog sistema Kovaks, uz one koje stižu iz Rusije i Kine.