Z. Mirković
Veseli mališani

Kulturno sportsko društvo”Bambi” iz Beča organizovalo je proteklog vikenda, jubilarni, 10. festival “Mi smo deca vesela”, koji je okupio 430 mališana iz Austrije, Srbije i Evrope.

Dečija manifestacija je trajala tri dana i bila je namenjena deci uzrasta od 4 do 16 godina.

U okviru festivala, mališani su imali priliku da nauče mnogo o svojoj tradiciji, tradicionalnim instrumentima, pevanju i igri u okviru edukativnih radionica.

Učestvovali su u kulturno-umetničkom programu, zabavljali se i učili na radionicama u prirodi, ali se i međusobno upoznali, družili i proveli vreme sa svojim vršnjacima.

S obzirom da manifestacija već ima tradiciju od 10 godina, aktivno se radi na tome da postane međunarodna, i da uvečšće u njoj uzme što više društava iz Srbije, Austrije i
Evrope.

– Ovakvi festivali su odlična prilika da deca uče o svojoj tradiciji, kulturi i jeziku, ali i odlična prilika da se lepo provedu, upoznaju sa drugom decom i još bolje povežu. Obaveza nas starijih je da srpsku tradiciju, kulturu i jezik prenesmo na mlađe generacije, što smo svojim angažmanom aktivno i radili tokom sva tri dana koliko je festival i trajao. Osim toga, spojili smo lepo i korisno, pa smo 1. maja, nakon karnevalske šetnje povodom Međunarodnog praznika rada, napravili zajedničko druženje za decu i roditelje i odlično se proveli – rekao je Aleksandar Stanković, predsednik KSD “Bambi”.

Umetnički rukovodilac Društva Aleksandar Pantić istakao je da mu je dečiji festival lično najdraža i najvažnija manifestacija “Bambija” jer je edukativno-zabavnog karaktera.

Ona, kako je dodao, sadrži četiri veoma važna segmenta za razvoj dece, a to su: edukacija, prezentacija, animacija u prirodi i zabava/ druženje.

– Kroz razne radionice do novog znanja. Preko prezentacije kulture, tradicije, igre, pesme i nošnje pred prepunom salom, do novog iskustva. Preko animacije u prirodi do novih veština i većeg kontakta sa prirodom. Preko zabave i druženja do novih neraskidivih prijateljstava. Na kraju, kako je deci bilo na festivalu može se opisati jednom, a najčešćom, njihovom rečenicom: “Hoćemo još”” – rekao je on.

Ovogodišnja manifestacija bila je i humanitarnog karaktera pošto su prikupljana sredstva za bivše borce sa Košara kojima je pomoć potrebna.

ČUVARI OBIČAJA: KSD “Bambi”
U prirodi je najlepše

Jubilej

Festival “Mi smo deca vesela” održan je pod pokroviteljstvom 16-te bečke opštine Otakring i grada Beča. Inače “Bambi” ove godine obeležava pet decenije postojanja, pa su sve manifestacije u znaku tog velikog i značajnog jubileja.