Youtube/TV Jasenica
Vladimir Đurđević

O kontroli klime na planeti se sve više i češće govori, a svetski mediji objavljuju da neke države već imaju mogućnost da veštačkim putem izazovu ili spreče padavine na svojoj teritoriji. Kao primer se pominje potamnjivanje sunčevih zraka radi sprečavanja globalnog zagrevanja. Neki svetski moćnici veruju da se na taj način može dobro uticati na ekologiju i životnu sredinu koja je ugrožena, ali nasuprot njima ima i onih koji su zabrinuti za posledice.

Priče o kontroli vremenskih prilika postoje već dugo, a to je na papiru moguće, a u realnosti skoro nemoguće kaže za “Vesti” profesor beogradskog Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević ukazujući da su šanse za to jedan prema milion.

– Da se razvije sistem i ostvari u praksi, treba nam mnogo vremena – pojašnjava ovaj stručnjak da li se može veštački menjati klima.

Ljudi su, ističe naš sagovornik, već promenili klimu emitovanjem ugljen-dioksida u atmosferu i tako stvorili efekat staklene bašte.

– Za te promene klime u pogrešnom pravcu bilo je potrebno mnogo vremena. Praktično od Prve industrijske revolucije, započete sredinom 18. veka. To znači da smo vrlo dugo trošili energiju i da sada se podrazumeva da treba da krenemo u suprotnom smeru – ukazuje naš sagovornik.

Nepredvidiva priroda

Svetska meteorološka organizacija je potvrdila je da nijedan od dosadašnjih sistema nije ostvario očekivani uspeh, već samo deliće toga.

– Priroda i klima su kompleksni i nepredvidivi i to je glavni razlog za tako nešto – pojašnjava Vladimir Đurđević.

Sutra – Migracije zbog klimatskih promena (4):