EPA/Fehim Demir
Migranti u BiH

U Blažuju, kod Sarajeva, u sredu uveče veliki broj migranata se sukobio s policijom nakon što su pripadnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali da iz ovog kampa izvedu jednog od vođa migranata, koji je, kako se navodi u saopštenju kantonalne policije, tamo narušavao red.

Prema tvrdnji jednog migranta iz Bangledeša, “ovo je sukob između šiita i sunita” jer je jedan Iranac, navodno, uvredio proroka Muhameda.

U neredima su povređena najmanje dvojica policajaca i jedan službenik IOM, a prevrnuta su i tri policijska vozila.

Policija u prvom trenutku nije uspela da kontroliše situaciju, zbog čega su pozvane i specijalne jedinice, ali i posebni timovi sa psima. U tim neredima uništeno je i više civilnih automobila, a nekim vozilima su izbušene gume.

Mirza Hadžiabdić, portparola MUP-a Kantona Sarajevo, tvrdi da je u neredima koji su počeli oko 20 sati učestvovalo 2.000 migranata, a uništena je prostorija IOM unutar kampa. Hadžiabdić je naveo da se situacija smirila tek oko ponoći.

Za Dževada Galijaševića ovaj događaj nije nimalo iznenađujući, a činjenica da u kampovima postoje “vođe” koje ostali bespogovorno brane govori o “hijerarhiji”, koja se može uporediti sa onom unutar Islamske države.

– Istovremeno, ovaj događaj govori o stepenu radikalizacije migranata i zaoštravanju njihovog odnosa naspram Bošnjaka. U tome imaju podršku i Zapada, ali i moćnih islamskih zemalja, od Pakistana, Turske, Katara i Saudijska Arabija do logistike Islamske države i Al Kaide. To ih čini samouverenim da sve što čine rade u jednom cilju – ističe Galijašević i upozorava da se ne treba iznenaditi ukoliko u sledećem sličnom incidentu dođe i do razmene vatre između migranta i policije.

– Nemam dileme da je naoružavanje migranata već počelo. U BiH je još uvek oko 1.000 tona viška naoružanja i sitne municije u magacinima koji nisu adekvatno obezbeđeni. Zbog toga je Bosna danas “fri šop” ili “supermarket” za sve koji žele da se ilegalno naoružaju, zbog čega će i eskalacija migrantskog nasilja sledeći put biti mnogo ozbiljnija i tragičnija. Plašim se da je ovo početak otvorene konfrontacije i oružanih sukoba sa lokalnim stanovništvom u BiH. E sada, da li će politika učiniti svoje, pa će se ta kriza usmeriti i na Republiku Srpsku, odnosno onaj deo Federacije BiH koju drže Hrvati, to tek ostaje da se vidi. Ali, ne isključujem ni takvu opciju – zaključuje Galijašević.

Korupcija na najvišem nivou

Dževad Galijašević upozorava i na ogroman problem korupcije u okviru “brige za migrante”.

– Unutar te velike brige za migrantima i međunarodne organizacije i Evropska unija upleteni su u korupciju na najvišem nivou. U BiH praktično 90 odsto novca troši IOM, koja državi daje samo mrvice od tog novca za smeštaj migranata. Ispostavilo se još jednom da su migranti zapravo samo alibi za bogaćenje, pljačku i korupciju na visokom nivou unutar struktura EU – upozorava Galijašević.