Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS
Milan Pavkov

U vojvođanskoj ravnici, 15 kilometara zapadno od Novog Sada uz Dunav, sleglo se bačko selo Begeč sa 3.500 duša. Selo ko selo. Ima crkvu i poneko predanje koje se od askurđela prenosi s kolena na koleno.

Znate li priču o begečkoj Nani? Bila neka Nana, ćerka siromašnog alasa, a veliko spadalo. Stalno je pravila marifetluke i zbijala šale. Jednom, dok je na reci prala veš s drugaricama, okliznula se na kamen i potonula. Svi su mislili da je to još jedna njena smicalica, ali se nesrećna devojka zaista udavila. Tražili su je nizvodno, a njeno telo se nekoliko dana kasnije pojavilo uzvodno, čak kod Bačke Palanke. Od tada postoji izreka “Teraš uz očin kao begečka Nana”.

Da je Begečanin Milan Pavkov (27) terao uz očin, sebi bi činio medveđu uslugu. Pitomi momak, kome narav, ni ljudska ni fudbalska, nije hirovita, ćutke je posvećeno radio na Zvezdinim treninzima i kad je stavljan u drugi plan, a listom se smatralo da zaslužuje glavnu golgetersku ulogu. I ovog leta je rukovodstvo crveno-belih bilo rastrzano između odlaska jednog napadača i traženja novog iako je “devetka”, sveti broj i na “Marakani”, ostala na Pavkovljevim leđima.

Možda je klub imao nameru da ga proda, ali su u Ljutice Bogdana stavili prst na čelo. S njim je produžen ugovor do juna 2024. Rasterećen tih briga, a oporavljen od stomačnog virusa koji ga je izbacio iz stroja za dve važne utakmice protiv moldavskog prvaka Šerifa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, još jednom je izrastao u junaka zvezdaške publike. U prvom duelu s rumunskim prvakom Klužom u plej-ofu za Ligu Evrope, u koji se Zvezda preselila posle neuspeha u Tiraspolju, našao se na pravom mestu da načne goste, a i da grudima kao na tacni posluži Kataija za vođstvo sa 2:0. Prednost je do konačne pobede i udvostručena u drugom poluvremenu.

Pavkov, kad mu se pruži šansa, očas osveži lepa sećanja na svoje podvige. Golove za pamćenje kojima razgaljuje navijače počeo je da niže u Zvezdinoj debitantskoj Ligi šampiona, u jesen 2018, protiv potonjeg evropskog prvaka Liverpula, onda protiv Partizana i Milana.

Igrač takvog osećaja za gol počeo je u mlađim uzrastima Novog Sada kao vezni igrač. U drugom delu sezone 2012/13. pozajmljen je Mladosti iz Bačkog Petrovca, a onda ga je trener Dragan Ivanović doveo u ČSK iz Čelareva. Dogovor s ocem Nikolom pao je na benzinskoj pumpi nadomak Begeča. Vojvodina ga je uzela u leto 2015, ali nije imala strpljenja za raskoš talenta. Već idućeg leta Ivanović ga je preporučio Milanu Rastavcu, treneru Radničkog.

U Nišu je prvo ostao samo šest meseci. Dao je u Beogradu gol i Partizanu i Zvezdi, koja ga je dovela u zimu 2017. Pošto nije platila ni 200.000 evra odmah, a ni preostalih 100.000 kasnije, Radnički je presavio tabak. Dobio je spor, ali su se klubovi zatim dogovorili mimo suda.

Pavkov je vraćen u Niš na pozajmicu za sezonu 2017/18. Sa 23 pogotka bio je drugi strelac lige iza Zvezdinog Aleksandra Pešića sa 25. Od povratne karte na “Marakanu” krenuo je i njegov zreli uzlet. U Begeču se ponose što Milan ide stazom njihovog proslavljenog zemljaka Vujadina Boškova.