Ministarstvo odbrane Srbije
Milan Ranković

Milan Ranković, pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije za politiku odbrane, ocenio je u razgovoru za “Vesti” da su novom Strategijom nacionalne bezbednosti prvi put jasno formulisani nacionalni i odbrambeni interesi kao trajna potreba i težnja Srbije i njenih građana.

Povodom predloga Strategije odbrane Srbije koji će se uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine, Ranković ističe da će se na ovaj način zaštititi i osnovne nacionalne vrednosti koje proizlaze iz Ustava, ali i istorijskog nasleđa i univerzalnih vrednosti.

– Osnovno polazište ovog dokumenata čine očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu gde god da on živi, evropske integracije i efikasna pravna država – naglašava Ranković i dodaje da će se svaki od nacionalnih i odbrambenih interesa ostvarivati preko posebno definisanih ciljeva politike nacionalne bezbednosti i odbrane.

Ranković podseća da je postojeća Strategija doneta 2009. godine, a da je u međuvremenu došlo do promena kako u okruženju, tako i kad je reč o novim izazovima, rizicima i pretnjama po bezbednost Srbije.

– Nakon decenijske primene postojećih strategija, stvorila se potreba da se uvedu određene novine, izvrše nadogradnje i unapređenja navedenih dokumenata. Na proces izrade strateških dokumenata uticali su različiti faktori, od kojih se posebno izdvajaju napori državnog rukovodstva na jačanju pozicije države u rešavanju kompleksne situacije u AP Kosovo i Metohija, napori na ekonomskom razvoju i sveukupnom prosperitetu Srbije i njenih građana, kao i napori koji se ulažu u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji – ističe Ranković.

Objašnjavajući važnost Strategije nacionalne bezbednosti, pomoćnik ministra za politiku odbrane navodi da ovaj dokument predstavlja deo ukupne državne politike, čijom realizacijom se, pored zaštite i ostvarenja nacionalnih interesa, stvaraju pretpostavke za politički, ekonomski, socijalni, kulturni i ukupni društveni razvoj Srbije.