EPA/Daniel Novotny
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Zoran Milanović ukrao je šou Borisu Miloševiću na proslavi “Oluje” u Kninu, čineći besmislenim žrtvovanje srpskog predstavnika da dođe na obeležavanje 25. godišnjice akcije u čijem nastavku mu je ubijena baka. Hrvatski predsednik u to je uverio Miloševića i sve prisutne u utorak uveče, u zagrevanju za centralnu manifestaciju, gde je u obraćanju onima koje je odlikovao za progon Srba iz Hrvatske iz svake njegove reči izbijalo seirenje nad mukom proteranih i nipodaštavanje Srbije, praćeno bacanjem blata na srpske ratne vođe.

– U Kninu je praznik, a ne komemoracija za “Oluju”. Kome je krivo zbog toga, neka mu i dalje bude krivo – izrekao je po dolasku u Knin Milanović i nastavio istim putem, potpuno suprotnim trasiranju pomirenja u režiji premijera Hrvatske Andrej Plenković i lidera SDSS, krunisanog dogovorom da Srbin Boris Milošević dođe na proslavu “Oluje”, a ministar Tomo Medved kao Hrvat poseti selo Grubore i oda počast za petoro staraca srpske nacionalnosti, koje su hrvatski vojnici u avgustu 1995. ubili na kućnom pragu. U pomiriteljski ton proslave uklopio se i zloglasni general Ante Gotovina, jedan od komandanata “Oluje”, koji je pozdravio odluku da Medved ode u Grubore, poručivši da žrtve nemaju narodnost. Za razliku od njega i ostatka desničara, levičar Milanović je odlučio da raspali po Srbima svim raspoloživim sredstvima. Preko srpskih leđa pokušao je i da se izvadi za spor sa Bošnjacima, iniciran njegovom odlukom da odlikuje Zlatana Mija Jelića, protiv koga je u BiH optužnice za ratne zločine.

– Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću, koji je osuđen za ratni zločin, kao problem. Nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac. Nisu isto Delić i Mladić i Karadžić – rekao je Milanović, iz čega proizilazi da oni koji su osuđeni za zlodela nad Srbima nisu ratni zločinci, za razliku od srpskih osuđenika, što još nijedan političar u regionu nije izrekao.

Braneći se da nije odlikovao Jelića već jedinice kojima je on komandovao, Milanović je poručio da se tu ne može birati.

– Osim toga, ne sećam se da je Alija Izetbegović imao ikakvih problema kad su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. godine, niti kada je isti taj Alija od Tuđmana dobijao velered kraljice Jelene – rekao je predsednik Hrvatske pre nego što se obrušio na sve koji su doveli u pitanje karakter “Oluje”. Tako se na njegovom spisku nepodobnih našao i Hag, koji je najpre osudio Gotovinu i generala Mladena Markača za udruženi zločinački poduhvat u “Oluji”, a potom ih posle žalbe oslobodio.

– Bilo je pokušaja da se na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački poduhvat. Mi smo imali sreće da nijedan od naših generala nije osuđen. Zločinački poduhvat je jedna loša namera koju su pokušali da nam uvale. To je bila jedna od glupih izmišljotina – poručio je hrvatski predsednik, podgrevajući bajku o oslobodilačkom karakteru “domovinskog rata” i njegovoj uzvišenosti, koju su na svojoj koži najbolje osetili stari i nemoćni postreljani na kućnom pragu i izbeglice iz kolona likvidirane tokom i posle “Oluje”.