Tanjug
Doček: Aleksandar Vučić i šeik Bin Zajed

Kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara biće na raspolaganju Srbiji dan pošto se obavi ratifikacija sporazuma i time će biti obezbeđena potpuna likvidnost zemlje, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije posle sastanka sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je stigao u svoju prvu radnu posetu našoj zemlji nakon što je u maju, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata. Vučić je izrazio zahvalnost šeiku Muhamedu na podršci i pomoći, podsetivši da milijardu dolara sa kamatnom stopom od tri odsto predstavlja gotovo neverovatnu stvar za našu zemlju.

Veliki prijatelj

– Dakle potpuna likvidnost bez problema. Kada dođe i ta milijarda na račun Republike Srbije onda vam je jasno da imamo veliku likvidnost – istakao je Vučić i dodao da u ovom trenutku Srbija ima dve milijarde i dvesta miliona u evrima na svom računu.

Na pitanje da li su sredstva kredita od UAE na raspolaganju i kada će biti, Vučić je odgovorio da Srbija mora da obavi još neke tehničke stvari i da to ratifikuje i da će dan posle toga imati sredstva.

– Toliko je veliki prijatelj ove zemlje šeik Muhamed da se ljutio na svoje ljude misleći da su oni usporavali, ali nisu, mi smo – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija vodi računa o svojim interesima i po pitanju nafte i da sada sve ozbiljne zemlje moraju dugoročno da razmišljaju kako je obezbediti. Na pitanje da li je postignut neki dogovor o snabdevanju nafte sa UAE, Vučić je rekao da ne može da govori o snabdevanju već samo o dugoročnim planovima.

– Svi moramo da bavimo dugoročno kao ozbiljna zemlja koja brine o svojim interesima, a ne šta će da nam kaže jedan ili drugi ambasador, i baš me briga za sve njih. Ne interesuje me koliko se dure i ljute jer sam izabran od građana Srbije, a ne nekih drugih zemlja.

Nafta i investicije

Vučić je objasnio da Srbija u naredne dve godine mora da uvozi naftu preko hrvatskog naftovoda (JANAF) i da za to vreme moramo da izgradimo još najmanje jedan naftovod i da počnemo da gradimo još jedan.

– Moramo da se povezujemo i pronalazimo partnerstva u regionu i luke preko kojih ćemo da dopremamo naftu i na tome radimo. Vidim se sa Zajedom drugi put posle mesec dana, on je jedan od najvažnijih svetskih lidera u ovom trenutku, i kada je reč o dogovoru u OPEK-u koji imaju sa Saudijskom Arabijom oko nafte i svake druge vrste njihovog političkog pozicioniranja. Zajed je postao jedan od najznačajnijih ljudi u svetu – rekao je predsednik.

Naglasio je da je šeik Bin Zajed veliki, iskreni prijatelj Srbije i izrazio nadu da će uspeti da ga zainteresuje za još neke investicije.

– Veoma sam srećan što imamo priliku da sa njim razmenimo mišljenje. Mnogo toga možemo da naučimo, sagledamo i vidimo kakvi su planovi i očekivanja. Ako neko zna šta je to što možemo da očekujemo po pitanju cena i količina nafte onda je to on – kazao je Vučić.

Preneo je da je iz razgovora, koje je imao sa šeikom, neke okvirne stvari već saznao, što je važno kako bismo znali šta nam je činiti u narednom periodu.

– Razgovarali smo o celokupnoj situaciji i u Ukrajini i regionu. Upoznao sam ga s tim šta je to što se očekuje od Srbije sa zapada, šta je to i pod kakvim se sve, neko bi ih nazvao pritiscima, neko drugim imenom, nalazimo.

Smešne priče o sankcijama

Nakon Beograda šeik Bin Zajed posetiće Moskvu, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Vučić kaže da šeik Muhamed zna da smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

– Smešno mi je kada neki proruski i prozapadni analitičari u našoj zemlji, pošto ih je sve manje prosrpskih, govore da nije samo Srbija, već da nije uveo sankcije ni Azerbejdžan. Kada to čujete, kao i kada kažu da ih nije uvela ni Jermenija, onda počnete da se smejete od muke, pa ne preostaje ništa drugo nego da više ne slušate takve gluposti.

Zaštitićemo gasovod

Srbija bi ostala i bez struje i bez gasa kada bi bio uništen gasovod Turski tok, upozorio je Vučić i najavio da će tražiti od BIA i policije da zaštite gasovod od mogućih diverzija.

– Niko u medijima nije primetio, a piše da je predsednik Putin rekao da je neko pokušao da uništi Turski tok i da spreči dalji dotok gasa. Da se to dogodilo ne znam sta bi radili, to bi značilo da ne bismo imali struje, jer ne bi radile gasne elektrane TETO Novi Sad, Zrenjanin i TETO Pančevo. To bi značilo da nema gasa, ničeg nema bez obzira na naše rezerve koje su najveće u istoriji – naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, to bi značilo da bi bez struje i gasa ostali najmanje šest meseci. Kako je podsetio, samo Beograd troši tri miliona kubnih metara gasa, a na dnevnom nivou dolazi šest miliona kubnih metara, što je redovna tranša. Najavio je da će tražiti dodatne informacije od ruske strane o pokušaju da se uništi Turski tok i da će tražiti da se naš gasovod dodatno zaštiti celom dužinom.

– Razgovarao sam sa BIA, razgovaraću i sa policijom da se dižu helikopteri i zaštiti od potencijalnih diverzija. Ovo se dešavalo u Crnom moru, a ne kod nas, ali ono što možemo, mi ćemo da uradimo.

Hvala Rusiji na podršci

Srbija ostaje posvećena politici mira i saradnje, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja, ponovio je predsednik Vučić prilikom jučerašnjeg sastanka sa Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ambasadorom Ruske Federacije na kome je bilo reči o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Vučić je zahvalio na podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, a tokom sastanka, dvojica sagovornika su razgovarali i o temama iz domena bilateralne saradnje. Takođe su razmenili mišljenja i o geopolitičkoj situaciji i regionalnim pitanjima.

– Razgovarali smo o situaciji u Evropi i svetu, kao i o bilateralnim odnosima – napisao je predsednik posle sastanka.

Vučić je izrazio nadu da će u najkraćem periodu doći do uspostavljanja trajnog mira na tlu Evrope.

Hil: Udaljite se od Moskve

Ambasador SAD Kristofer Hil smatra da je neophodno da se Srbija distancira od Rusije u pogledu snabdevanja energijom.

– Ono što je Srbiji potrebno je da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja energijom i da se u tom pogledu odmakne od Rusije koja se pokazala kao vrlo nepouzdan snabdevač – rekao je Hil i dodao da se trenutno radi na tome da se Srbiji pruži pomoć u “odmicanju od Rusije”.

Više od 20 susreta

Predsednik Vučić i šeik Bin Zajed od 2012. godine do danas, imali su više od dvadeset susreta, a prethodni put sastali su se u septembru u Abu Dabiju. Ta poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je prva zvanična poseta predsednika Vučića u drugom predsedničkom mandatu i tada je potpisano deset sporazuma između dveju zemalja. Najvažniji sporazum koji je tom prilikom potpisan je sporazum kojim Srbija dobija od UAE finansijsku podršku, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto. Potpisani su i sporazumi o strateškom partnerstvu dve zemlje, ali i dokumenti o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber-bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnja diplomatskih akademija.

– Naše prijateljstvo je veoma čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojano puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima – rekao je tada predsednik Srbije.