EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

Akcije Mila Đukanovića počele su da se krune i u prozapadnim krugovima, čiji se predstavnici sve otvorenije zalažu za njegovo povlačenje sa političke scene, ukazujući da je postao teret ne samo za Crnu Goru, koju drži zarobljenu već tri decenije, već i za ceo region. Crnogorski predsednik je, prema oceni Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, trenutno najveća pretnja demokratiji i stabilnosti Zapadnog Balkana zbog podela posejanih u Crnoj Gori, u koje je uvukao i druge regionalne države radi očuvanja političkog i ekonomskog monopola.

Da Đukanović ne bira sredstva da ostane u sedlu i produži tridesetogodišnju vladavinu, obeleženu brojnim aferama i sumnjama da je državu pretvorio u oazu kriminala i korupcije kako bi stekao ogromno bogatstvo, ukazuju i analitičari IFIMESA. Oni, naime, tvrde da je vladar Crne Gore ovaj put otišao toliko daleko da je Agenciji za nacionalnu bezbednost dao zadatak da “obmanjuje javnost na međunarodnom nivou”. Kako? Tako što, kako stoji u analizi, “u obaveštajnu razmenu šalje lažne informacije i organizuje internacionalne skupove . To, međutim, nije sve.

– Agenciji je povereno da organizuje i peticije podrške za Đukanovića i njegov režim i da u sadejstvu sa Ministarstvom inostranih poslova Crne Gore diskredituje pojedine države i pojedince koji nisu hteli da budu “pogonsko gorivo” za podršku višedecenijskom političko-kriminalnom režimu Mila Đukanovića – navodi se u tekstu IFIMESA.

Obmana je, kako se objašnjava, i hvalisanje crnogorske vlasti da su suzbili pandemiju. To im je dalo krila za širenje fame da je Crna Gora prva “fri korona” država u Evropi.

– Milo Đukanović je olako objavio da je Crna Gora pobedila koronu, što je izazvalo zgražanje i nevericu, ali i podsmeh u zapadnim diplomatskim krugovima – stoji u analizi instituta sa sedištem u Ljubljani.

U tekstu se ukazuje da će ostati zabeleženo da su crnogorske vlasti dugo vremena prikrivale, a i danas prikrivaju broj obolelih, ali i da su pokušale zvanično od NATO da “prevarantski isposluju i iskamče medicinsku opremu (koju Crna Gora nije dobila), kojom su opremljene najveće svetske bolnice, vrednu desetine miliona dolara”.

– U vreme pandemije korona virusa Milo Đukanović je pokrenuo i oduzimanje imovine Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Inicirao je privođenje mitropolita Amfilohija, a kasnije i hapšenje vladike Joanikija, pokušavajući da iskoristi članstvo u NATO i pandemiju da tiho, mimo domaćih i međunarodnih pravnih normi i pod maskom pandemije, izvrši oduzimanje crkvene imovine. Na taj način ponovo je doveo u fokus Zapadni Balkan i aktuelizovao mogućnost destabilizacije regiona i izbijanja novih sukoba – upozoravaju iz IFIMES.

Oni podsećaju da analitičari smatraju da vodeće zemlje u međunarodnoj zajednici moraju ozbiljno da se pozabave Crnom Gorom i njenim predsednikom, jer “postojeći politički konflikt i antagonizmi prisutni u crnogorskom društvu neće moći da se anuliraju bez međunarodnog posredovanja, formiranja tranzicione vlade i odlaska sa vlasti Đukanovića”.

– Zato je potrebno prvi put sprovesti slobodne, poštene i demokratske izbore u Crnoj Gori. Ako Zapad želi istinsku demokratizaciju i prosperitet Zapadnog Balkana, ključni iskorak koji mora da se napravi je da se osigura odlazak režima Mila Đukanovića, koji traje 31 godinu. Zapad sa hipotekom Đukanovića nema nikakvog kredibiliteta za sprovođenje demokratizacije Zapadnog Balkana i pokretanje pozitivnih pomaka u toj regiji, koja poprilično zaostaje za modernim evropskim tokovima i trendovima – zaključuje se u izveštaju.

Istražitelji pred vratima

Duško Knežević (na slici), predsednik Atlas grupe, koji iz egzila u Londonu bombarduje Đukanovića i crnogorsku javnost informacijama o kriminalu predsednika Crne Gore i saradnika, tvrdi da je Milo sve nervozniji zato što zna da mu istražitelji kucaju na vrata.

– Međunarodni istražitelji našli su deo Đukanovićevog novca i locirali osobe zadužene da na svojim računima čuvaju njegove milione.

Tomas Nig iz Lihtenštajna i Nebojša Katić su osobe koje znaju gde su Milove pare i oni njegov novac ulažu u biznise i projekte. Imali su i ovlašćenje da iz Davosa i Lihtenštajna vraćaju Đukanovićeve pare. Uskoro će biti predstavljen izveštaj međunarodnih eksperata – najavio je Knežević.