EPA/Andrzej Lange
Milo Đukanović

Građani Crne Gore biraće predsednika Crne Gore 19. marta, a već se spekuliše da li će parlamentarna većina u ovu trku sa jednim ili više kandidata i hoće li aktuelni šef države, lider opozicionog DPS Milo Đukanović, na crtu za drugi uzastopni predsednički mandat.

Od ogromnog je značaja, kaže za “Vesti” politički analitičar Dragomir Anđelković, da stranke koje su na parlamentarnim izborima srušile vlast DPS imaju i jedinstvenog kandidata i da tako potpuno uklone Đukanovića i DPS iz vlasti.

– Da Crna Gora konačno postane normalna država, da bude demokratska zemlja u kojoj se poštuju ljudska, manjinska i verska prava, a to zavisi od deinstaliranja Đukanovićevog političkog krila mafije. Da se oslobodi Crna Gora, a ja verujem da hoće – kaže Anđelković.

Upitan da li bi predsednik koga je predložila parlamentarna većina doprineo poboljšanju odnosa Crne Gore sa Srbijom, naš sagovornik, uz potvrdan odgovor, ukazuje da tu postoje dve dimenzije.

– Jedna su bilateralni odnosi dve države, a druga odnosi u kontekstu srpskog pitanja u Crnoj Gori. Svakako bi novi predsednik koga bi predložile pobedničke partije sa parlamentarnih izbora doprineo da se ne čupaju dalje koreni srpstva u Crnoj Gori i vodio ka poboljšanja odnosa u svim sferama – mišljenja je Anđelković.

Mada prijava kandidata traje do 28. februara, uveliko se pominju imena, pa se spekuliše ne samo o Đukanoviću već i o Milici Pejanović Đurišić, nekad predsednici DPS. Sa druge strane, iz redova parlamentarne većine, izdvajaju kao kandidati lider Demosa i nedavni mandatar za sastav vlade Miodrag Lekić, lider Demokrata Aleksa Bečić, Jelena Borovinić Bojović iz Demokratskog fronta i rektor Univerziteta Vladimir Božović.

Demokrate Alekse Bečića su pozvale novoformirani Pokret Evropa na hitan dogovor o predsedničkom kandidatu.

Demokratski front će, kazao je jedan od lidera najbrojnijeg u parlamentu Demokratskog fronta Nebojša Medojević, na izbore sa svojim kandidatom i pobediće. Iz tog političkog miljea se kao mogući kandidati se pominju bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović. U skupštinskim kuloarima se čulo i da u DF misle da bi ipak trebalo da imaju jedinstvenog kandidata.

Za jedinstvenog predsedničkog kandidata se zalaže predsednik SNP Vladimir Joković koji je pozvao parlamentarnu većinu na dogovor.

Opozicione liste koje su na izborima 2020. pobedile DPS Mila Đukanovića, prema Jokovićevim rečima, treba da se objedine i da istaknu jedinstvenog kandidata koji će u prvom krugu pobediti.

– Time bi bilo završeno potpuno razvlašćenje DPS-a i oni bi prvi put na neke parlamentarne izbore izašli kao čista prava opozicija – kaže Joković.

U slučaju da se opozicija odluči za zajedničkog kandidata, to bi mogao da bude lider DEMOS-a Miodrag Lekić. Njega su nedavno DF, URA i Demokrate proglasili mandatarom za sastav nove vlade, ali je Milo Đukanović rekao da ga neće predložiti na osnovu “protivustavnih izmena” Zakona. Lekić je, inače, kao nezavisni kandidat za predsednika 2013. umalo pobedio Filipa Vujanovića iz DPS-a.

Pregovori sa Vašingtonom

Dragoljub Anđelković smatra da se Milo Đukanović neće kandidovati u slučaju da dobije zapadne garancije da ga neće dirati.

– Verujem da pregovara sa SAD o “pravnom nekažnjavanju” kao što je to svojevremeno uradio ruski šef države Boris Jeljcin. Ako bi mu Zapad dao garancije da neće dirati, njega, njegov kapital i okruženje, on bi se povukao – ocenio je Anđelković.