EPA/BORIS PEJOVIC
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Predstojeći izbori u Crnoj Gori mogli bi da označe kraj ere vladavine Demokratske partije socijalista, koju od poraza može da spase samo neka čudesna karta iz rukava ili neki krupan gaf opozicije, stoji u zaključku istraživanja Nove srpske političke misli, na čijem je čelu Đorđe Vukadinović, doskorašnji poslanik u Skupštini Srbije i dobar poznavalac prilika u Crnoj Gori.

Na pad Mila Đukanovića i njegove partije, koja Crnom Gorom gospodari duže od tri decenije, ukazuju svi trendovi, a naročito rejtinzi stranaka. DPS, kako proizlazi iz istraživanja, nikada nije stajao lošije uoči samih izbora i to je ono što nagoveštaj pada vladajuće partije razlikuje od svih ranijih najava o njenom detroniranju. DPS, prema anketi NSPM, ima 35,9 odsto podrške onih koji su se izjasnili da će izaći na izbore, a opozicione partije u zbiru više od 52 odsto, i to one koje mogu da pređu cenzus od tri odsto. Budući da će opozicija izaći u tri relativno jake kolone, a u njima su i partije koje su pojedinačno ispod cenzusa, to bi moglo i da poveća ukupan rejting Milovih protivnika ukoliko njihovi birači podrže zajedničko delovanje. S druge strane, potencijalni saveznici DPS, koji su iznad cenzusa, zajedno imaju nešto više od šest odsto, dok preostale partije i pokreti ne mogu da im pomognu da dobace ni do ukupnih 10 odsto. To bi značilo da blok oko liste Odlučno za Crnu Goru – Milo Đukanović u najboljem slučaju može da računa na rezultat od 46 odsto.

– Opozicione stranke u zbiru imaju jasnu većinu. Teoretski gledano, promena vlasti trebalo bi da bude samo formalizacija ovakvog stanja na terenu. Ali, kao što znamo, stvari u praksi ne moraju uvek ispasti tako. Ovo istraživanje je završeno skoro mesec dana pre parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. U regularnim okolnostima to je prilično kratko vreme da bi se moglo nešto krupno promeniti. Ali, u aktuelnim, crnogorskim i balkanskim prilikama, gde se stvari menjaju i dešavaju preko noći, četiri nedelje deluju kao prava politička večnost – ukazuju istraživači NSPM.

Oni, međutim, ističu i da su protiv vlasti najuglednije institucije poput crkve i najpopularnije ličnosti u Crnoj Gori, što uz sadašnji rejting DPS-u ne ostavlja mnogo prostora za manevar. Za Đukanovića je, prema rezultatima istraživanja, najgore to što većina građana, njih 58,2 odsto, smatra da Crna Gora ide u lošem pravcu, dok svega 23,3 odsto smatra da živi bolje nego pre četiri godine. Režimu naruku ne ide i većinsko raspoloženje protiv Zakona o slobodi veroispovesti, koji odobrava tek nešto više od 24 odsto građana. Shodno tome, Mitropoliju crnogorsko-primorsku podržava 61,7 odsto, a kanonski nepriznatu CPC 16,7 odsto građana. Mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije najbolje su ocenjene ličnosti u Crnoj Gori jer prvi ima 44,1, a drugi 43,6 odsto odličnih ocena. To za opoziciju, kako se procenjuje, može da bude jak adut jer su njeni birači listom za SPC i očuvanje svetinja, tako da se očekuje da će zaokružiti ili listu oko DF ili koaliciju predvođenu Demokratama Alekse Bečića. Opozicija nudi rešenje i za birače građanske opcije nezadovoljne vlašću, a to je koalicija Crno na belo, na čelu s pokretom URA i njenim liderom Dritanom Abazovićem, što DPS-u dodatno otežava posao, jer deo pristalica njihovih saveznika poput SDP i Socijaldemokrata može da odvuče na drugu stranu.

Rejtinzi stranaka

Partija – Podrška

DPS 35,9%

Demokrate 17,5%

DF 17,2%

URA 6,1%

SNP 4,5%

Prava Crna Gora 3,8%

Demos 3,5%

SDP 3,4%

BS 3,2%

Ostali – ispod cenzusa

Mandić šef izbornog štaba

Izborni štab koalicije Za budućnost Crne Gore vodiće predsednik Nove Andrija Mandić, koji je insistirao da bude na poslednjem, 81. mestu poslaničke liste saveza, na kojoj je prvo mesto pripalo nestranačkoj ličnosti Zdravku Krivokapiću, profesoru Mašinskog fakulteta u Podgorici, bliskog Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Koaliciju predvođenu Demokratskim frontom čine i SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Narodni pokret biznismena Miodraga – Dake Davidovića, Radnička partija i Demokratska stranka jedinstva, kao i ugledni intelektualci.