Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uoči proslave Dana državnosti produbio je podele u svojoj zemlji sramotnim intervjuom, u kojem je protiv Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda izrekao i ono što do sada nije, prišivajući im etikete koje se sve ređe čuju i od Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. Srbi i SPC za Đukanovića su, iz svega rečenog, najgori na svetu, zbog čega sa neverovatnom lakoćom optužuje crkvu da mobiliše pristalice četnika i zločinaca, a za njenog poglavara, patrijarha Irineja, bez ikakvih problema, vezuje pridev “malouman”.

– SPC je organizacija koja promoviše četničku ideologiju, glorifikuje zločince i promoviše izdaju Crne Gore kao vrlinu – tvrdi Đukanović. Otpor crkve prema Zakonu o slobodi veroispovesti, zbog kojeg mu i članovi DPS okreću leđa, Milo tumači kao izgovor za borbu protiv vlasti i države i odluku SPC da preuzme vodeću političku ulogu u opozicionom bloku.

– To je politički nonsens. Retka su društva gde verske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom – rekao je Đukanović za “Pobjedu”. U mitropolitu Amfilohiju, međutim, on ne vidi samo svojevrsnog pravoslavnog Homeinija.

– SPC nastupa u ime DF-a, odnosno srpskog bloka. Ne zovu slučajno Amfilohija rent-a-mitropolit – odapeo je predsednik Crne Gore, što bi valjda trebalo da znači da je mitropolit crnogorsko-primorski mešetar spreman da se za interes stavi u nečiju službu. Koliko mu smeta nepristajanje SPC da je podjarmi i da mu bez otpora isporuči crkve i manastire, svedoči i komentar na izjavu patrijarha Irineja da je crkva u Crnoj Gori trenutno u gorem položaju nego u vreme Turaka i da ni ustaše nisu uradile ono što čini vlast u Podgorici.

– Poređenje Crne Gore sa NDH od strane srpskog patrijarha Irineja saopšteno je još u avgustu 2018. Ta maloumna tvrdnja prvog čoveka SPC, kao i ona da je Srbima bilo bolje pod Osmanlijama nego danas u Crnoj Gori, neznaveno abolira ustaške zločine, i navodi na zaključak da Srbima nije bilo tako loše ni 500 godina pod Turcima – poručio je Đukanović, na čijoj meti su se našli i vlast u Srbiji, Demokratski front i svi drugi koji se protive uzurpaciji SPC, progonu sveštenstva i vernika i diskriminaciji Srba u Crnoj Gori.

Despot u panici

Andrija Mandić (na slici), jedan od lidera Demokratskog fronta, smatra da je Đukanovićev govor mržnje krik despota, koji je tri decenije vladao na diskriminaciji i podelama, protivno pomirenju, slozi i razumevanju među ljudima.

– Mrzovoljan, ljut, naprasit, uvređen – niko mu ne valja do on sam. Čak ni njegova partija mu više nije po volji kao nekada, jer je svestan tendencije masovnog napuštanja od strane najboljih članova. On je u paničnom strahu da će taj trend dobiti na ubrzanju u narednom periodu i zato pokazuje patološku mržnju prema Demokratskom frontu, jer smo mi glasni podsetnik na njegova nepočinstva i veleizdaju, koju je počinio prema crnogorskoj istoriji i tradicionalnom načinu životu – poručuje Mandić.