Foto: Jovana Jarebica
Miloš Biković

Glumac Miloš Biković, kome je dodeljena jedna od uloga u filmu i seriji “Košare”,odlučio je da svoj honorar pokloni porodicama poginulih vojnika.

U filmu Balše Đoga igra jednog od “starijih momaka”, koji je već učestvovao u ratovima 1991. i 1995, a na Košare dolazi da bi pomogao 18-godišnjim vojnicima, jer zna kako je njemu bilo. Njegov humanitarni rad poznat je odavno, ali svaka nova vest naiđe na oduševljenje. Poznat je i kao neko ko ne maše titulama i humanim delima.

Rođen je 13. januara 1988. u Beogradu, a roditelji su mu se razveli dok je još bio beba. Njegov 16 godina stariji brat Mihailo je iguman u manastiru Jovanja. Miloš je odrastao u beogradskom naselju Karaburma. Njegova porodica je nekada bila veoma bogata, a nakon Drugog svetskog rata zbog nacionalizacije sve je izgubila. Milošev otac je bio direktor velike austrijske firme. Prve uspomene na detinjstvo podsećaju ga na ratove, inflaciju i prazne rafove u prodavnicama. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti zajedno sa Ninom Janković, Jelisavetom Orašanin, Tamarom Dragičević i Anjom Alač.

Život mu je promenio film “Montevideo, Bog te video”, koji je shvatio kao odskočnu dasku. Ostvarenje snova donela mu je uloga mladog oficira u filmu “Sunčanica” slavnog ruskog režisera Nikite Mihalkova. Mama je, kako kaže, verovala da će postati glumac, ali da ga nije preterano hrabrila u tome. Međutim, kada je karijera počela da ide uzlaznom linijom, podržala ga je u odluci. Od prvog velikog honorara majci je kupio stan.

Kada se pojavio na velikom platnu, poredili su ga sa Džejmsom Dinom, Draganom Mićanovićem… Miloš Biković nije se obazirao na tapšanje po ramenu, već je odlučio da krene svojim putem. Odbio je da snima u Holivudu, jer kako je jednom rekao nije svaki američki film Holivud, niti je Holivud sinonim za dobar film. Svoj talenat opravdao je i poslednjih godina u Rusiji gde je snimio mnogo popularnih i gledanih filmova. A kako to obično biva, privukao je i pažnju ženskog dela populacije, koje ga smatraju trenutno najpoželjnijim muškarcem. Glumac je u intervjuu za jedan ruski medij otkrio koliko mu znači epitet najpoželjnijeg muškarca:

– To bi bilo lepo priznanje kada ne bismo živeli u svetu u kom se ljudi ne oslanjaju samo na izgled.

U Rusiji odavno uživa status megazvezde. Sarađivao je i sa holivudskim glumcem Antonijom Banderasom, te je 2017. snimio film “Muzika tišine”. Karijeru nije gradio na aferama i skandalima, već talentom i radom. Filmom “Sluga” nije ušao samo u istoriju ruske kinematografije već je postao najplaćeniji glumac u Rusiji. Igrao je i u najpopularnijim ruskim serijama, snimio nekoliko filmova, oduševio bioskopsku publiku i u filmu “Hotel Beograd”. Serija i film “Južni vetar”, gde tumači glavnu ulogu negativca Petra Maraša, osvojili su brojnu publiku i postali fenomen, jer popularnost koja je pre svega stečena preko filma, a zatim i serije, skoro nije viđena u Srbiji, a i šire. Jedna od najvećih svetskih producentskih kuća, čuvena italijanska kompanija Jervolino Enterteiment, otvoriće u Srbiji ove godine studio za proizvodnju kratkih filmova, a svemu je “kumovao” Biković, pa će tako zahvaljujući njemu u Beograd doći velike holivudske zvezde, među kojima i Džoni Dep. O svom privatnom životu ne govori mnogo i nastoji da ga drži, koliko je to moguće, van scene i svetla reflektora. Često su ga povezivali s devojkama sa javne scene. Bio je u vezi sa Brankicom Sebastijanović i sa ruskom manekenkom Sašom Lus. Zabavljao se i sa ruskom koleginicom Aglajom Tarasovom, s kojom igra u filmu “Led”, a nedavno je raskinuo vezu sa manekenom Barbarom Tatalović.