K. Nedeljković
NA TEŠKIM MUKAMA: Snežana Dimitrijević sa sinom Davidom

Muke kroz koje skoro neprestano prolazi 12-godišnji David Dimitrijević iz Ugrinovaca, nadomak Beograda, teški srčani bolesnik, jer se svako malo nađe u bolnici zbog svog zdravstvenog stanja, dirnule su svojevremeno u srce mnoge plemenite čitaoce “Vesti”.

Već godinama unazad trudili su se da pomognu njegovoj samohranoj majci Snežani Dimitrijević da izađe na kraj s problemima, ponajviše u nabavci lekova koje David ne može dobiti na recept. Znajući da se od male socijalne pomoći s tim ne može izaći na kraj, Dimitrijevićima je uručena pomoć od 200 evra plemenitog dobrotvora iz Bad Homburga. Tom prilikom saznali smo i da se situacija kod Dimitrijevića posebno zakomplikovala, budući da je majka Snežana doživela masivnu plućnu emboliju, a ubrzo i obolela od korone zbog koje je bila opet hitno hospitalizovana, kao i David. Našli su se u bezizlaznoj situaciji jer je Snežana zbog toga nakratko izgubila i pravo na socijalnu pomoć.

– Nemajući više od čega da platimo kiriju, čim smo izašli iz bolnice, morali smo da se negde preselimo. Našli smo najpovoljnije što smo mogli u Ugrinovcima nadomak Beograda, međutim, našim mukama tu nije kraj. Nevolje nikako da nas zaobiđu. Ne možemo više da se snađemo za lekove i najosnovnije i zbog toga u izuzetno tešku situaciju. Deca su mi češće gladna nego sita, a to me mnogo boli i stalno strahujem da mi ih ne oduzmu – rekla je Snežana, čijem je sinu još kao bebi ugrađen pejsmejker, dodavši:

– Nabavka lekova, koje moramo posebno da plaćamo, uvek nam stvara dodatno opterećenje jer kad od socijalne pomoći koja iznosi oko 100 evra, moram da izdvojim za kiriju i za lekove, ne ostaje ništa za život. Da nije bilo dobrih ljudi, njihove povremene pomoći, komšija i Davidove učiteljice, ne znam ni sama šta bi sada sa nama bilo. Volela bih da mogu da radim, ali to je nemoguće kako zbog Davida, kome je zdravlje narušeno od rođenja, tako sada i zbog mog. Naše muke su neprestane, a rešenja nema na vidiku. Zato do neba hvala tom dobrom čoveku na ovoj iznenadnoj i spasonosnoj donaciji. Već sam bila na ivici svakog očaja jer nemam deci za hleb, a nemam ni za kiriju i račune. Svaka pomoć za nas je od velikog značaja. Ne boli me toliko ni siromaštvo u kome godinama živimo već me boli kad deci nemam šta da dam da jedu, to mi je najgore od svega.

Onima kojima se David Dimitrijević učini na prvi pogled kao sasvim zdrav dečak, prevariće se ukoliko ne zadignu njegovu majicu i ne vide veliki ožiljak po sredini grudnog koša. Ili dok ne pročitaju opširan medicinski izveštaj i ozbiljnu dijagnozu – kardiomiopatija. Ništa boljeg zdravstvenog stanja nije ni majka Snežana. Na sreću, jedino je Nada zdrava, ali i ova devojčica pati kad joj se majka ili brat nađu u bolnici i što često vidi tugu i nemoć na njihovim licima.

– David je skoro pola svog života proveo u bolnici zbog njegove srčane boljke, a sada ni ja ništa nisam bolja. Šećer skače zbog stresa i misli šta nas sutra čeka. Ta neizvesnost je najgora – iskreno će Snežana.

Hrana i odeća najpreči

– U ovom trenutku svaki vid pomoći nam je dobrodošao. Hrana i odeća su na prvom mestu, a i lekovi. Zato ću iskoristiti ovu priliku da zamolim svakoga ko je u mogućnosti, makar obrok da nam donese ili da nam pokloni odeću i obuću, da me kontaktira, jer nemam nikakvo rešenje i bojim se da me ne razdvoje od dece. To nikako ne bih podnela – navodi Snežana Dimitrijević glasom punim tuge.

Kontakt za podršku

Plemeniti čitaoci “Vesti”, ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete malom Davidu Dimitrijeviću i njegovoj majci Snežani i makar malo olakšate tešku svakodnevicu, možete stupiti u kontakt s njima telefonom: +381 61 237 53 99 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Za novčanu pomoć, tu je i broj tekućeg računa (Banka Intesa) 160-5700100704765-59 na ime Snežana Dimitrijević. Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”. Nadamo se da će naši dobri čitaoci i ovog puta imati razumevanja za malog Davida i njegovu mamu Snežanu, koja pored njega mora da misli i na ćerkicu Nadu.

Otpusne liste i lekovi koje koriste Snežana i David Dimitrijević