Vesti
Hvala,dobra Rajka: Porodica Pap

Naši zemljaci sa australijskog kontinenta, sa sigurnošću to možemo reći, već su nadaleko poznati po svojoj dobroti i humanim delima koje beležimo na strani Humanitarnog mosta, gotovo svakodnevno. Izuzetka nema ni danas, jer je posredstvom sidnejske Redakcije “Vesti” za ugrožene zemljake širom otadžbine pristiglo ukupno 3.650 dolara.

Od tog iznosa, plemeniti Vladimir Ćorić izdvojio je 1.000 dolara za pomoć narodnim kuhinjama pri DO “Majka devet Jugovića” iz Gračanice. Budući da je situacija na Kosmetu i dalje teška za srpski narod ovaj dar će doprineti stabilnosti funkcionisanja kuhinja gde se na topli obrok i pomoć oslanja preko 2.000 duša.

Baka Ana iz Kanbere, čije ime, takođe, vrlo često ispisujemo na našoj strani, tokom jula uputila je dve vredne donacije od ukupno 900 dolara. Jednu od 400 dolara za teško bolesnu baku Stojanu Nikolić i njenog sina Velibora iz zabitog planinskog sela Dragaljevina, koji su zbog propalih puteva često odsečeni od sveta, pa čak ni traktorom ne mogu do lekara. A drugu u vrednosti od 500 dolara izdvojila je za KBC Kosovska Mitrovica.

Prelep gest stigao je od Dijane i Silvane iz Melburna u vidu donacije od 500 dolara kao poklon za rođendan slepom dečaku Aleksandru Smukovu iz Dobrinaca kod Rume, kao i njegovim sestrama bliznakinjama, Ivani i Nikolini, obolelim od cerebralne paralize.

Anonimna familija iz Sidneja, mislila je na nesrećnog Vladetu Spasojevića iz sela Brnjica kod Sjenice, obolelog od multiple skleroze, koga neguje ostarela majka. Ali to nije sve.

Potresena nesrećom šestočlane porodice Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina, kome su letnje oluje odnele deo krova na oronuloj kući, to je i humana Rajka Tarlać uputila dar od 250 dolara ne bi li nekako popravili krov i spasla se nevolja koje dolaze sa hladnijim temperaturama tokom jeseni i zime.

Istina, pojedine navedene donacije naših humanih čitalaca sa Petog kontinenta već su na putu onima kojima su namenjene. Igrom slučaja, prva među njima, dospela je upravo na adresu porodice Pap, donevši nadu i neopisivu sreću.

– Mislim da Rajki Tarlać nikad nećemo moći dovoljno da se zahvalimo na svemu što je godinama činila za nas. Sad se ponovo smilovala na našu nesreću i šta onda čovek da kaže. Bukvalno nemamo reči za njenu dobrotu. Ganula nas je do suza. Neka joj se dobro još boljim vrati, kako njoj tako i celoj njenoj porodici – rekao je u dahu Janoš Pap, dodavši:

– Od ovog novca kupiću odmah neophodni građevinski materijal i baciti se na posao da popravim šta se popraviti može. Nešto ću ostaviti i za suprugine lekove. Bolest je pritisla i treba joj svaka moguća pomoć. Istina je da taman kada uspemo da rešimo neki problem i muku koja nas pritiska, dogodi se nešto nepredviđeno i opet nas baci na kolena. Nije dovoljno što je većina nas bolesna i što jedva sastavljamo kraj s krajem, već mora i nešto dodatno da nam se dogodi i podseti nas koliko smo nemoćni.

Osim sina Petera, Janoševa deca nisu u stanju da obavljaju bilo kakav posao, jer je njih troje mentalno zaostalo. Ćerka Julijana pokušava da zameni majku Zvezdanu, obolelu od multiple skleroze u obavljanju kućnih poslova, ali to teško ide. Razumevši njihove muke, otuda i pomoći dobre Rajke, njihovog anđela čuvara, kojoj će biti doveka zahvalni.

Slede nova uručenja

Narednih dana, reporteri “Vesti” zabeležiće i preostala uručenja donacija, kako bi dobročinitelji na drugom kraju sveta mogli da podele sreću sa onima na koje su mislili.

Radost i za raspust

Iako je školski raspust u punom jeku, plemeniti O. V. iz Sidneja nije zaboravio na svojih petoro stipendista sa Kosmeta i Golije. Tako je i ovog meseca uputio stipendiju od ukupno 600 dolara, namenivši ih na jednake delove od po 120 dolara: Dimitriju Radiću, Lazaru Grkoviću, Ljubici Micić i Darinki Ulamović, učenicima orahovačke gimnazije, ali i Stefanu Pendiću iz Đonlija na Goliji koji je upisao prvi razred Srednje obućarsko-tekstilne škole u Novom Pazaru. I ove stipendije na putu su onima kojima su namenjene i jedno je sigurno, doneće neopisivu radost.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.