Lična arhiva
STIPENDIJE NA PUTU: Đaci Gimnazije u Orahovcu

Kada je reč o proteklom mesecu i prvim jesenjim danima naši verni čitaoci sa dalekog – Petog kontinenta, nisu posustali na polju humanosti.

Potvrđuju to njihova dobra dela, poslata u vidu donacija za najugroženije zemljake u otadžbini, za koje su saznali posredstvom našeg lista. Tako je od nekoliko donatora, čija imena sa ponosom možemo istaći, često beležimo, stiglo ukupno 3.190 dolara.

Od tog novca, plemenita B. G. iz Adelejda uputila je 600 dolara za troje nevoljnika, namenivši svima jednake sume od po 200 dolara. Tačnije, samohranim i zdravstveno ugroženim majkama Snježani Plavšić Đurović iz Laktaša, kao i Živki Stanojević iz Progara kod Surčina, a još toliko i dobrotvornoj organizaciji Majka devet Jugovića iz Gračanice.

Odmah za ovom ženom velikog srca stoji rame uz rame po humanosti Baka Ana iz Kanbere, uputivši ukupno 840 dolara, od čega je 300 izdvojila za usamljenu staricu Miljojku Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni, a po 270 dolara kao dvomesečnu stipendiju braći Dušanu i Nikoli Čukarić i sestrama Katarini i Hristini Šavelić iz Velike Hoče koji pohađaju Gimnaziju u Orahovcu.

Ovim divnim donatorkama možda prvi put pridružio se Milivoj Bakić iz Australije koji je uputio 500 dolara kao pomoć Vukici Milosavljević iz sela Kašalj na Rogozni, baš kao i Marco Polo Dotti koji je isto toliko izdvojio za Vukicu. Sve ukupno 1.000 dolara, koji će ovoj starici doneti neopisivu radost.

Nije izostala ni mesečna stipendija od 600 dolara O. V. iz Sidneja za petoro učenika, od kojih četvoro pohađaju Gimnaziju u Orahovcu na Kosmetu, a jedan Srednju obućarsko-tekstilnu školu u Novom Pazaru. Dok je Rako iz Dandengonga, izdvojio još 150 dolara upravo za mladog Stefana Pendića iz Đonlija, stipendistu O. V. iz Sidneja.

Budući da je želja čitalaca za nas poput zapovesti, to su pojedine donacije već na putu onima kojima su namenjene, a neke su i uručene. Kao što je to slučaj sa Snježanom Plavšić Đurović iz Laktaša, kojoj je prosleđeno 200 dolara B. G. iz Adelejda budući da se pored karcinoma materice bori sa još 12 oboljenja, među kojima je cistična fibroza pluća i teška osteoporoza.

HVALA ŠTO MISLITE NA NAS: Snježana Đurović Plavšić

Sin Gregor je rođen sa retkom vrstom tumora jetre i niko od lekara nije mogao ni da pretpostavi da bi sa time mogao da poživi. Gorak usud dodatno pritiskaju nemaština i nemogućnost da se sami izbore sa svime što je pred njima. Kako često ističe Snježana, njih dvoje žive samo od tuđe dobrote.

– Ne mogu vam rečima ni opisati koliko nas je ta dobra žena obradovala. Njen dar je više nego dobrodošao. Molim vas zahvalite joj se do neba u moje i Gregorovo ime što je mislila na nas. Sa poslednjom dijagnozom koja je ustanovljena, a to je cistična fibroza, znate i sami, dokle god kortikosteroidi budu delovali biće dobro, nakon toga ne preostaje ništa drugo do transplantacija pluća. Ja sam dobro, koliko je to moguće. Borim se koliko god imam snage da što duže ostanem na nogama zbog sina, jer sam njemu sve. Zahvaljujem se i svim drugim dobrim ljudima koji su nas održali. Nisam sigurna šta bi sa nama sada bilo da nije bilo njihovog milosrdnog srca – poručuje Snježana, koja nema mesečnih primanja jer zbog sinovljeve i svoje bolesti, ne radi već 10 godina.

Hvala do neba!

Dar plemenite B. G. od 200 dolara uručen je i samohranoj majci Živki Stanojević iz Progara kod Surčina, kome se silno obradovala.

– Kao što sam već pomenula škola je počela, a sa njom i dovijanje kako da devojčicama obezbedim sve što im je potrebno. Zato se do neba zahvaljujem toj dobroj duši koja je mislila na nas i olakšala mi ovo breme. Trudim se da budem maksimalno pozitivna, uprkos nemaštini u kojoj živimo, ali ne ide. Sve držim cakum-pakum čisto, da se nikad ne postidimo, a posebno Sanja i Dušica, koje idu u školu. Međutim, kada stigne ovakva podrška, odmah se probude nova snaga i vera da ćemo i nas tri u nekom trenutku života dočekati malo lakše i bolje dane. Razumevanje dobrih ljudi i sama želja da nam pomognu bili su poput melema za naše teške rane. Od ovog dara devojčicama ću dokupiti ono što im treba, ali i obezbediti kvalitetniju hranu – rekla je Živka, koja je težak bubrežni bolesnik.

Zbog operacije kičme nesposobna je za rad, pa prima socijalnu pomoć manju od 100 evra, a od kada ju je muž izbacio iz kuće, kao podstanaru joj više od polovine te sume odlazi na kiriju.