A. Čukić
Uspaničio Đukanovića i svitu: Patrijarh Irinej

Najava zahteva zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru na obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Budvi, zakazane u grbaljskom manastiru Podlastva 27. i 28. septembra, stigla je iz Crnogorskog pokreta.

Ta organizacija objavila je da sprema i krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora proslave na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem. Pokret koji propagira zabranu ulaska poglavara SPC, prema rečima lidera opozicije Andrije Mandića, poznat je kao ekspozitura crnogorskog režima.

– Političku borbu vodi crnogorski režim, a Crnogorski pokret saopštava javnosti ono što DPS Mila Đukanovića neće prvi da kaže. U stvari, Crnogorski pokret šalje poruku šefa tog režima da poglavar SPC nije dobrodošao u Crnoj Gori jer znaju da ga čeka njegovih dve trećine građana Crne Gore pravoslavne veroispovesti. Jasno je da ovi u sekti Miraša Dedeića ne bi voleli da vide tu snagu i ljubav prema patrijarhu koju pokazuje narod – smatra Mandić i podseća da je zbog velikog poštovanja koje uživa u Crnoj Gori akademiku Matiji Bećkoviću bio zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Zanimljivo je da je CP zahtev za zabranu ulaska obrazložio izjavom patrijarha od 24. jula 2018. kako je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH”, a da je patrijarh posle ove, za njih sporne izjave, sredinom oktobra 2018. godine već neometano bio u Crnoj Gori, na Cetinju.

U ovoj NVO patrijarha Irineja optužuju i za zlonamernost i “raspirivanje anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine”, u čemu je, kako kažu, i uspeo.

Na meti CP je i vladika Amfilohije, kome pripisuju više krivičnih dela, koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, ali i devastaciju i prisvajanje kulturnog dobra. CP navodi da je on “inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac” svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnog poretka i aneksija Crne Gore Srbiji.

Ovu organizaciju profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica vidi kao jednu od “policijskih sekti koje nemaju obraz i ne znaju ništa”.

– Crnogorski pokret instruišu ljudi koji rade po nalogu spoljnih faktora, a u sopstvenom političkom interesu. Nije SPC jedina gde postoji razilaženje između nacionalnih i granica nadležnosti eparhije. Slično je sa Ruskom crkvom i Ukrajinom – ukazao je Koprivica za “Vesti” i istako da odnosi između država ne smeju uticati na odnose crkava.

Naš sagovornik u tumačenju ove situacije iznosi mišljenje da bi neko u Crnoj Gori želeo da pravi naciju po obrascu negiranja izvornog porekla.

– Udara se na temelje pravoslavlja jer je crkva preostala kao jedina brana menjanju istorije i identiteta srpskog naroda. Problem Podgorice je činjenica da SPC postoji, pa tako i svedoči ko živi u Crnoj Gori. Tako ukazuje i na diskrepanciju sadašnje Crne Gore i onoga što je nekad bila – zaključio je Koprivica.

Plaše se naroda

CP je naveo da je SPC u Crnoj Gori duboko “anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije”.

– Cilj skupa u Podlastvi je da se upotrebe masa i zvaničnici iz Srbije, koji će na njemu govoriti kao vrsta javne pretnje ustavnom uređenju i učiniti sve da ohrabre velikosrpske šoviniste da svrgnu neke od najviših državnih organa Crne Gore ili predstavnika tih organa – poručuje Crnogorski pokret, ne pružajući nijedan dokaz za svoje alarmantne najave i teške optužbe protiv Srbije i SPC.