EPA/ARMANDO BABANI
Ne ume da gubi: Milo Đukanović i Aleksandar Vučić

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u prvom intervjuu nakon izbora, za Newsmax Adria, optužio je Aleksandra Vučića za “jaku medijsku agresiju” i dodao da bi bez uticaja Srpske pravoslavne crkve i zvaničnog Beograda rezultati parlamentarnih izbora bili drugačiji.

Na ove optužbe reagovala je srpska premijerka Ana Brnabić, ali i Ivica Dačić, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin. Crnogorski političar, jedan od lidera Demokratskog fronta, izjavio je da je ovom izjavio Đukanović “nacrtao metu na čelu Vučiću”:

– Vlast u Crnoj Gori je promenjena voljom građana Crne Gore, i bilo bi dobro da ljudi koji odlaze sa vlasti, kao i političke stranke koje se sele u opoziciju to učine dostojanstveno i da u drugima ne traže izgovore za vlastite greške – istakao je Mandić.

“Agresija” od decembra

U pomenutom intervjuu Đukanović je rekao da “agresija iz Beograda traje od decembra, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti”. Upitan od koga tačno, prezicirao:

– Od svih, od manje više svih medija i svih političkih aktera i naravno, predsednika Vučića. Nije valjda da to treba otkrivati, on je davao podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori – rekao je Đukanović i dodao da je na to upozoravao političke predstavnike.

Đjukanović je optužio Vučića i aktuelnu politiku Srbije za mešanje u unutrašnja pitanja drugih država i revitalizaciju velikosrpskog nacionalizma u regionu, što je ocenio, kao veoma pogrešno i pogubno.

– Vučić se neodgovorno poigrava duhom iz boce – rekao je predsednik Crne Gore ističući da je to “duh 90-ih koji je tada, pušten iz boce, proizveo nepodnošljivu mržnju”.

Prema njegovim rečima, ponavljati “takvu grešku nakon nepunih 30 godina kasnije i pretvarati Crnu Goru i Crnogorce u neprijatelje je izraz neodgovornosti”. Dodao je da to svedoči da Beograd vodi “retrogradnu politiku”. Tvrdnje novinara da “postoji stav da je njemu Vučić pomogao”, Đukanović je negirao:

– To tvrde oni koji su dobili instrukciju za to, jer je bilo potrebno zakamuflirati stvarnu misiju zvanične politike Beograda, a to znači da za promenu vlasti stvori atmosferu gde bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu Beograda, Republike Srpske i Podgorice.

Upitan da li će se to desiti, Đukanović kaže da neće, jer se, dodao je, izborni rezultati menjaju i vara se, kaže, svako ko misli da će ovaj izborni ishod da znači neko radikalno usvajanje svih onih rešenja u koje veruje “dosadašnja opozicija, a očekivana buduća vlast”. Đukanović dalje navodi, da su u Crnoj Gori kao i u regionu suprotstavljena dva pristupa – “prozapadni kurs s jedne i nazadni nacionalistički s druge, koji je sada ponovo probuđen”.

Šta bi sa Ramom?

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je u saopštenju da su stavovi koje je o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo Milo Đukanović, pokušaj političke obmane koju lider DPS koristi kako bi objasnio izborni rezultat svoje stranke:

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu – istakla je Brnabićeva i dodala da se Srbija ni na jedan način nije mešala u unutrašnja pitanja Crne Gore niti uticala na izborni proces u toj zemlji.

Da se Srbija nijednom nije mešala u unutrašnja pitanja Crne Gore, naglasio je i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

– Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već Rama i ostali, a to onda, po Milu Đukanoviću, nije mešanje u unutrašnje stvari – kazao je Dačić i dodao da Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, već samo prava i slobode srpskog naroda.

Đukanovićeve napade na Srbiju i Aleksandra Vučića, Dačić je ocenio kao sramotne i podsetio da se predsednik Crne Gore najdirektnije umešao u unutrašnje stvari Srbije priznavši Kosovo. On je podsetio da je pre 30 godina Milo Đukanović izjavio kako se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću. Ministar spoljnih poslova Srbije upitao je i zašto Đukanoviću smeta “velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica”, a “ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao “Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica”.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović tvrdi da su izjave Mila Đukanovića da ga je sa vlasti srušio jedan čovek, optužujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića za mešanje u izbore u Crnoj Gori, veoma opasne jer predstavljaju crtanje mete Vučiću na čelu:

– Ako je neko u regionu svojom uzdržanošću i odgovornim ponašanjem radio na tome da se sačuva stabilnost regiona, ako se neko nije mešao u unutrašnje stvari svojih suseda, a da je istovremeno tražio puteve da se kao region bolje povežemo i da budemo primer drugima kad je reč o poštovanju prava nacionalnih manjina, onda su to Srbija i Aleksandar Vučić.

Vulin: Nije ga srušila kletva, već korupcija

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da Milo Đukanović ne zna dostojanstveno da gubi, što je pokazao iznošenjem optužbi na račun Srbije i njenog predsednika:

– Nije Đukanović pao zbog srpskog nacionalizma, već zbog korupcije i šverca koji je prikrivao crnogorskim nacionalizmom. Nije Đukanović izgubio izbore zato što ga je napala Srbija, već zato što je on napao Srbe. Nije Đukanovića srušila kletva SPC, već ga je obrukao i srušio blagoslov Miraševe crnogorske crkve. Vučić je jedini državnik na Balkanu koji odluke donosi samo u skladu sa voljom svog naroda, i ne traži ni teritoriju ni uticaj van svoje zemlje, nije ni čudo da ga Đukanović mrzi i ne razume.

DPS: Horska reakcija

Izjave srpskih zvaničnika, Demokratska partija socijalista Crne Gore, okarakterisala je kao horsku reakciju na Đukanovićev intervju i priliku da se dodvore Aleksandru Vučiću.

– Nikad nijedan crnogorski zvaničnik nije uvredio srpskog predsednika iako se iz zvanične Srbije svakodnevno servira kanonada najgorih optužbi i uvreda na račun predsednika Đukanovića. Zanimljivo je da koriste i iste rečenice što samo pokazuje da su dobili jasne instrukcije sa istog punkta, ali se nisu potrudili ni da ih prepričaju – izjavio je Miloš Nikolić, portparol Demokratske partije socijalista za “CDM”.

Snaga argumenata: Ana Brnabić i Ivica Dačić

Protiv “malog Šengena”

Ana Brnabić istakla je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom kao i svim zemljama u regionu. Kao dokaz za to Brnabićeva navodi i inicijativu o “malom Šengenu”:

– Odnos prema ovoj inicijativi koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti.

Lažna retorika

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je prema rečima Miroslava Bjegovića, profesora bezbednosnih nauka, zbog izbornog poraza svoje Demokratske partije socijalista, sramno udario na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa čak i na Republiku Srpsku.

– Đukanović spominje devedesete i srpski nacionalizam, a upravo je on tada okupljao dobrovoljce u Crnoj Gori i napadao Dubrovnik. Zaboravio je da na ovim prostorima vekovima živi srpski narod okupljen oko Srpske pravoslavne crkve koji je svoju izbornu volju pokazao na demokratskim izborima, dajući poverenje Aleksandru Vučiću, Miloradu Dodiku i Zdravku Krivokapiću, a Milu trasirao put političke istorije – kaže Bjegović.

On ističe da je vreme da Đukanović prekine sa lažnom retorikom i sa DPS pruži ruku pomirenja svom narodu u Crnoj Gori, gde je napravio razdori za šta je isključivo kriv.

– To treba da učini zbog bolje budućnosti Crne Gore i kompletnog regiona- zaključio je Bjegović.