H. M. Vujičić
Pismo drugog reda: Na auto-putu u Crnoj Gori samo latinica

Srpski nacionalni savet Crne Gore nedavno je u otvorenom pismu zatražio od premijera Dritana Abazovića da učini sve kako bi se poštovao Ustav i zaštitila prava Srba na upotrebu ćirilice kao ravnopravnog pisma u ovoj državi.

Konkretan povod su oznake na prvom auto- putu u ovoj državi koje su ispisane na engleskom i latinici, a preporukom zaštitnika ljudskih prava i sloboda taj problem bi se jednostavno rešio izmenom pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji.

– Ali, mada je rešenje veoma jednostavno, svi okreću glavu. Zato smo u pismu premijeru naveli da od vlade Crne Gore isključivo tražimo ono što nam kao građanima srpske nacionalnosti pripada. I po božjim i po građanskim pravima – kaže za “Vesti” predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović.

Vrh ledenog brega

Vuksanović ističe da je problem sa signalizacijom na auto-putu “Kraljica Ksenija” samo vrh ledenog brega u obesmišljavanju upotrebe ćirilice u Crnoj Gori.

– Vekovima, sve do devedesetih godina prošlog veka i promene vlasti, u Crnoj Gori je ćirilično pismo bilo apsolutno dominantno, kako u svakodnevnoj tako i u službenoj upotrebi. Crna Gora je bila “najćiriličnija” republika ondašnje Jugoslavije, i na ćirilici su izlazili ne samo udžbenici, već i sva dnevna ili periodična štampa, čak i radničke novine. Sa dolaskom Đukanovića, a zatim i izdvajanjem iz zajedničke države ćirilica je bukvalno proterana, mada u Ustavu Crne Gore nedvosmisleno, precizno stoji da je ćirilica – uz latinično pismo, ravnopravna u službenoj upotrebi. Poslednjih desetak godina vodimo borbu kao protiv vetrenjača tražeći samo da nam se omogući ono što nam je i Ustavom zagarantovano – ističe Vuksanović i na plastičan način objašnjava kako to izgleda u praksi.

Kompletan apsurd

– Ukoliko neko u Crnoj Gori želi da mu lična karta bude na ćirilici dobija poseban formular i to o promeni imena i prezimena! Tek kada ga pravilno popuni, dakle ispuni formu o promeni svog imena, izdaje mu se lična isprava na ćiriličnom pismu. Istovetna procedura je i kada se vadi vozačka dozvola ili pasoš. To što Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost oba pisma očigledno ne opterećuje institucije pa tako istovetan problem imamo i kada je reč o toponimima mesta, saobraćajnoj signalizaciji. Da apsurd bude kompletan ćirilična tabla Ustavnog suda Crne Gore je postavljena, ali ubrzo i skinuta. Ako je već tako, tražićemo da se promeni Ustav i da se ćirilica formalno izbaci iz njega. Kada zvanično ukinu ćirilicu ni mi više nećemo imati razloga da se obraćamo zvaničnicima i intervenišemo da se postupa u skladu sa ustavom. Na taj način više neće biti ni problema – ironično navodi Vuksanović koji ističe da Srpski nacionalni savet ipak neće odustati od svojih prava.

– Ako treba tužićemo sve institucije koje krše Ustav i na sudu, dakle, legitimno, ostvariti svoja prava – zaključuje predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore.

Biraju “manje zlo”

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović kaže da ova srpska institucija “nije presrećna” kanditatima koji su ušli u drugi krug predsedničkih izbora zakanim za 2. april, ali da će ipak podržati onog koji je “manje zlo”.

– Podržaćemo Jakova Milatovića koji je naneo manje štete srpskom i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori. Međutim, ni od njega nemamo prevelika očekivanja da će bilo šta promeniti. I on i Milo Đukanović su kandidati međunarodne zajednice zato što je Crna Gora postala okupirana teritorija Evrope, pa će biti ne kako narod želi, već oni odluče. Zato sam uveren da će se, bez obzira ko bude izabran, nastaviti pritisci na gašenje srpskih institucija i srpskog uticaja u Crnoj Gori – ističe Vuksanović.

Razočaranje

Vuksanović podseća da je Srpski nacionalni savet u nekoliko navrata bezuspešno insistirao da se u Skupštini Crne Gore usvoji zakon o upotrebi ćiriličnog pisma.

– Nažalost, ni jednom nismo uspeli da se predlog ovog zakona nađe u skupštinskoj proceduri. Deo krivice za to prenosimo i na bivšu opoziciju, a sadašnju vlast koja je obećavala, morala i trebalo da sprovede sve ono što je obećavala. Ne mirimo se ni sa činjenicom da se naša Crkva zaćutala, vratila na početne položaje da ne bi iritirala i domaću i međunarodnu javnost. Nije u redu da otvoreno ne podrže sve one koji se godinama zalažu za očuvanje identiteta i Srpske pravoslavne crkve i srpskog i pravoslavnog naroda u Crnoj Gori – naglašava Momčilo Vuksanović.

“Zlatna sloboda”

U Crnoj Gori u jeku su konvencije dvojice pretendenata za novog predsednika ove države, Mila Đukanovića i Jakova Milatovića. Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista, istakao je da u novom mandatu želi da ostvari da građani imaju prosečnu platu stanovnika EU. Njegov oponent, predsednički kandidat pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović, poručio je da će se “2. april slaviti kao dan zlatne slobode, kada će klatno prevagnuti u korist građana”.

Molba Dritanu da reaguje

Srpski nacionalni savet uputio je otvoreno pismu premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, sa zahtevom za zaštitu ustavnih prava i da saobraćajna signalizacija bude na ćirilici. Predsednik saveta Momčilo Vuksanović je istakao da već više od 10 godina traže od nadležnih poštovanje ustavnih normi u delu ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma.

“Ustavom Crne Gore predviđeno je u članu 13, stav 2, da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, ali i u članu 145 stoji da svaki propis mora biti u saglasnosti sa ustavom i zakonom. Kako se radi o višedecenijskoj, očiglednoj, identitetskoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori koja se sprovodi uz saglasnost pravilnika ministarstva kapitalnih investicija vaše Vlade, ponovo vas molimo da snagom svoga autoriteta ispravite ovu nepravdu prema Crnoj Gori i srpskom narodu u njoj koji ćirilicu smatra svojim dominantnim pismom. Vama se obraćamo lično, jer ne verujemo u dobronamernost ministarstva kapitalnih investicija i gospodina Ibrahimovića lično kada su u pitanju makar i ustavom garantovana prava srpskog naroda”, navedeno je u ovom pismu u kome se traži da vlada Crne Gore po hitnom postupku insistira kod ministarstva kapitalnih investicija na izmenama diskriminatorskog pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji ili na promeni ustava koji ćirilicu neće tretirati kao ravnopravno pismo u Crnoj Gori.

“Vašim efikasnim postupkom rešili biste naš ustavom opravdan zahtev ali i izbegli nepotrebnu politizaciju i sudsku proceduru”, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore.