EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u prisustvu patrijarha Porfirija, najavljeno za 5. septembar na Cetinju, sa verskog se prebacuje na politički teren. Izjavama i najavama povodom tog događaja pristalice i funkcioneri opozicionog DPS-a crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i nepriznate crnogorske pravoslavne crkve već danima raspiruju tenzije. Čulo se čak i da bi ustoličenje moglo da dovede do nemira.

Gradonačelnik Cetinja i kadar DPS, Aleksandar Kašćelan pokušao je da uključi i međunarodnu javnost, ali neuspešno, da bi potom pokrenuo kampanju na društvenim mrežama gde kruži poziv za skup na Cetinju 22. avgusta, odakle će poslati poruku da se događaj izmesti.

Ustoličenje mitropolita je, kako za “Vesti” kaže verski analitičar Draško Đenović, versko, a ne državno pitanje, pa tu politici nema mesta.

– U pitanju je manastir SPC i ustoličenje mitropolita SPC i ne treba da se u to uključuje ni cetinjska vlast, ni drugi državni organ – tumači Đenović.

Najavljeno je prisustvo crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u cetinjskom manastiru, a naš sagovornik ističe da Krivokapić ne dolazi tamo kao predstavnik sekularne države, već kao vernik SPC.

– Gradonačelnik Cetinja je takođe političar, pa ne bi trebalo da se oglašava o verskim pitanjima, jer se poziva na sekularnost – komentariše Đenović zahtev cetinjskog gradonačelnika diplomatama u Podgorici da se uključe i pomognu da do ustoličenja dođe na nekom drugom mestu.

Ambasada SAD u Crnoj Gori je, međutim, pozvala na smirivanje tenzija.

– Široko podržavamo slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuje svoju veru, ali i istovremeno takođe podržavamo slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje – saopštila je američka Ambasada.

Iz Delegacije EU upozoravaju da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

– Regulisanje verskih zajednica je pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti i nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori – kažu u ovoj delegaciji uz napomenu da je integracija Crne Gore u EU proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima, pa je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno kako bi napredovala na putu ka EU.

Stigao je još jedan “apel” koalicionog partnera DPS, lidera Liberalne partije Andrije Popovića SPC-u i vladi da se ustoličenje izmesti. Bilo bi, kaže, greh, između ostalog i zbog Joanikijevih stavova uperenih protiv crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.

Narod se raduje svečanom činu

Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, izjavio je da postoje otvoreni pritisci u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju i dodao da će bezbednosna situacija tog događaja mnogo zavisiti od policije, koja će ili raditi svoj posao ili slušati bivši režim.

Mandić je kazao da se građani Crne Gore koji pripadaju SPC, a to je, podseća, dve trećine građana, raduje dolasku patrijarha Porfirija i ustoličenju Joanikija i da žele da taj dan protekne kao jedan svečani čin.

– Što se tiče većinske Crne Gore atmosfera je dobra, a na drugoj strani imamo onu manjinsku Crnu Goru koja je vidno ekstremizovana podrškom opozicionih političara – rekao je Mandić.

Miraša niko ne priznaje

Draško Đenović ukazuje da postoji deo javnosti koji bi da bude deo CPC i niko im ne brani.

– Pritom je drugi padež što tu, kako je zovu, crnogorsku crkvu ne priznaje nijedna od autokefalnih crkava i gotovo nema šanse da reše to priznanje – kaže Đenović i podseća i da je Patrijarh Vaseljenski raščinio iz vaseljenske patrijaršije nepriznatog poglavara CPC Miraša Dedeića.