Z. Vicelarević
SRDAČAN SUSRET: Učesnici sastanka u Bad Homburgu

Stanovnici grada Bad Homburga, nedaleko od Frankfurta, će na izborima koji će biti održani 14. marta imati priliku da izaberu svoje predstavnike u skupštini grada, biraće i gradonačelnika, dok će žitelji koji imaju pasoše drugih država izabrati svoje predstavnike u Savetu stranaca.

Tim povodom je Aleksander Hetjes (CDU), gradonačelnik Bad Homburga, upriličio susret sa predstavnicima srpske zajednice pokrajine Hesen. Na prijemu su bili Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveta Srba u Hesenu i prvi čovek Saveta stranaca u ovom gradu, Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag , izdavača dnevnog lista “Vesti” i Nada Stojković, srpski predstavnik u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD) u Bad Homburgu.

– Radujem se poseti predstavnika srpske zajednice, zajednice čiji sunarodnici žive i rade u našem gradu više od pet decenija. Posebno se radujem poseti generalnog konzula Branka Radovanovića sa kojim imam odličnu saradnju i sa kojim se srećem često na brojnim događajima i Dušana Vidakovića, izdavača dnevnog lista “Vesti” koji je za mesto prebivališta izabrao Bad Homburg – rekao je za naš listi Aleksander Hetjes.

Bez nesuglasica 124 nacije

On ističe da je Bad Homburg istorijski poznat kao internacionalni grad u kome trenutno žive predstavnici 124 nacije.

– Ono čime možemo da se pohvalimo je da je ovo miran grad i da svi zajedno žive bez ikakvih međunacionalnih problema. To je, između ostalog i zasluga politike koja se vodi u gradu u prethodnih nekoliko godina. U mom dosadašnjem radu, kao gradonačelnika, jedna od glavnih tema bila je podrška radu Saveta stranaca. Miodraga Stojkovića sam upoznao kao veoma stabilnog predstavnika srpske zajednice koji je uvek bio veoma angažovan borac za dobre odnose vaše zajednice i grada i mnogo je doprineo svojim radom. Kao šef Saveta stranaca je takođe angažovan, na samo po pitanju srpske zajednice već i kao predstavnik svih stranaca u Bad Homburgu. Mogu slobodno da kažem da nikada nismo tako dobro sarađivali sa Savetom stranaca kao u vreme od kada je Miodrag Stojković na toj poziciji – istakao je gradonačelnika Bad Homburga.

Branko Radovanović je zahvalio Aleksanderu Hetjesu što je u vreme kampanje izdvojio vreme da primi delegaciju srpske zajednice.

Zaštitimo svoje interese

– On godinama pruža podršku našoj zajednici, a današnjim prijemom je istaknuta dosadašnja dobra saradnja do sada i izneta zahvalnost sa njegove strane za učešće srpske zajednice u političkom životu. Veoma je važno da nasi građani, koji žive u Nemačkoj, shvate da je jako bitno da učestvuju u političkom životu lokalne zajednice. To je najbolji način za zaštite svoje interese i da ostvare projekte koje imaju. Dobar primer je upravo Bad Homburg gde imamo Srbina koji je na čelu predstavničkog tela stranaca. Najbolje o tome govore reči aktuelnog gradonačelnika Aleksandera Hetjesa koji nam je na sastanku potvdio da saradnja gradskih vlasti i predstavničkog tela stranaca nikada nije bila takva kakva je za vreme mandata Miodraga Stojkovića. Ja mu na tome čestitam i želim reizbor na toj funkciji – rekao je generalni konzul Radovanović.

Sa radom Saveta stranaca nas je ukratko upoznao Miodrag Stojković aktuelni predsednik ove institucije i prvi na internacionalnoj listi kandidata na predstojećim izborima za Savet stranaca Bad Homburga.

– Savet stranaca u Bad Homburgu je institucija koja brine o svim strancima. Široka je paleta prava i potreba o kojima ova institucija brine i podržava sve nacije u našem gradu počevši od uslova na radnom mestu, deci u obdaništu, o ljudima koji primaju socijalnu pomoć i tako dalje. Bitno je da se zna da eventualne probleme koje sugrađani stranog porekla imaju i kada potraže pomoć od Saveta stranaca, da se to rešava u opštini, a ne na javnim debatama. Pozivam sve građane, a posebno srpske nacionalnosti u Bad Homburga da izađu 14. marta na izbore kako bi naša zajednica bila što snažnija u ovom gradu i da pokažemo da smo kompaktni – ističe Miodrag Stojković.

Srbi sa više pasoša

Od nešto više od 9.700 stranaca koji žive u Bad Homburgu, Srba sa pasošima Republike Srbije ima oko 500, a veruje se da je daleko veći broj onih koji imaju pasoše Hrvatske i Bosne i Hercegovine i drugih zemalja nekadašnje Jugoslavije, pa su opravdana očekivanja da će veliki broj Srba izaći na izbore i podržati našeg predstavnika Miodraga Stojkovića. Uz njega na Internacionalnoj listi ima najviše kandidata turske zajednice, a tu su i predstavnici Rusa, Italijana, Grka, Bugara, Etiopljana, Filipinaca, Sirijaca…

Dokazani prijatelj

Gradonačelnik Aleksander Hetjes je član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i dokazani prijatelj srpske zajednice. Podsetimo, Hetjes je bio jedan od gradonačelnika iz pokrajine Hesen koji je podržao manifestaciju Dani kulture Srbije održanu 2019. u Frankfurtu. On je i prisustvovao događajima koji su tada dva dana organizovani na Rosmarkt trgu u strogom centru metropole na Majni.