A. Knežević
Nastavnice sa konzulom Vučurovićem

U nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg iz godine u godinu povećava se broj kako učenika, tako i škola u kojima se izvodi nastava na srpskom jeziku. Učenicima se kroz ovaj vid nastave čuva svest o srpskom jeziku, kulturi, tradiciji i istoriji, a samim tim im se učvršćuje već nasleđena ljubav prema otadžbini Srbiji.

Ove školske godine tim duhovnih vođa u misiji očuvanja srpske ćirilice i tradicije čine redovne nastavnice: Biljana Anđelković, Ksenija Gaćinović, Slavica Simić, Valentina Damjanović i Slavica Stupar, kao i dve honorarne nastavnice – Nataša Milenković i Jovana Knežević. Uz njih je Tatjana Popović, profesor germanistike i nastavnik u srpskoj dopunskoj nastavi u prethodne četiri godine, koja je sada koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg.

Učiteljice svakodnevno dokazuju i potvrđuju da se glavno uporište i konačni cilj njihovog rada ogledaju u rečima našeg velikog pisca Petra Kočića, koji je jednom rekao:
“Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje: mi žanjemo što su sijali naši preci, a sijemo da imaju šta žeti naši potomci.”

Kao i dosad, nastava na srpskom jeziku obavlja se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čijem se čelu nalazi ministar Mladen Šarčević, kao i Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu sa Božidarom Vučurovićem na čelu.

Tri predmeta za tri uzrasta

Nastava iz tri predmeta Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda se izvodi po grupama, na osnovu uzrasta učenika, i to: mlađi uzrast učenika – prvi, drugi i treći razred. Srednji uzrast učenika pohađa četvrti, peti i šesti razred, dok su u starijem uzrastu učenici sedmog i osmog razreda.

Osim toga, po završetku osmog razreda, učenici dobijaju uverenje o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu.