R. R. Ristić
Pomaže svima u nevolji: Pipi Mila alijas Dragica Rajić Racić

Probudite svoju mudrost i prestanite da budete žrtva sopstvenih loših izbora, ističe u razgovoru za “Vesti” Pipi Mila alijas Dragica Rajić Racić, koju je grčevita borba za život nadahnula da za sobom ostavi pisani trag kao svedočanstvo o golgoti koju je prebrodila. Svoje iskustvo pretočila je u četiri knjige od kojih su neke prevedene na slovenački, makedonski, nemački i engleski jezik. U njima nema klasičnog opisa okršaja sa bolešću već je reč o svojevrsnim udžbenicima o tome kako pobediti i najteža iskušenja.

Nema odustajanja

Danas Pipi Mila nesebično pomaže svima kojima je potrebna podrška da bi izašli iz zdravstvenih i drugih problema. Poznata je po toj svojoj sposobnosti skoro na svim kontinentima.

Sagovornica “Vesti” godinama živi i radi u Švajcarskoj. Njen život je najubedljivi dokaz kako ne treba ni od čega odustajati, jer svi imamo šansu da u bici s izazovima, u areni zvanoj život, budemo pobednici. Niko nije pošteđen, a isključivo samo od naše snage zavisi da li ćemo biti jači od “zveri”.

Mila se junački borila za život i sopstveno zdravlje i uspela da izađe iz te borbe s osmehom na licu. Rođena je 1968. godine u Zaječaru.

Posle završene srednje škole krenula je na na fakultet u Ljubljani, u tadašnjoj Jugoslaviji. Kasnije se, u potrazi za poslom i boljim životom, preselila u austrijsku prestonicu Beč. Rat na Balkanu je svakako imao uticaja na živote mnogih, pa i na njen. U težnji da sebi ostvari bezbedan i siguran život, koliko je to bilo moguće u to doba, učila je nove jezike i trudila se da se usavršava na svim poljima.

U međuvremenu je rodila sina Kristijana, koga je sama, kao hrabra samohrana majka, izvela na pravi put, baš onako kako to uspešno, sa mnogo ljubavi i entuzijazma, rade žene koje same odgajaju decu. Posle petnaestak godina se zajedno sa sinom opredelila za preseljenje u Švajcarsku, jer je i ona, kao i većina, očekivala da će tamo biti bolje.

– Posle nekog vremena suočila sam se sa jezivom informacijom koju niko ne bi poželeo da čuje. Saznala sam da sam obolela od kancera. Ceo svet koji sam gradila srušio se u trenu kao kula od peska. Naravno, ogorčenje je počelo da buja. Počela sam da se pitam šta sam to pogrešno radila, a najznačajnije i najteže pitanje, na koje sam počela da tražim odgovor, bilo je da li postoji način da se izvučem iz toga. Lekar mi je rekao da je moje zdravstveno stanje krajnje zastrašujuće i da ni oni sami ne znaju kako da mi pomognu. Kad vam neko to saopšti, strah preuzima potpunu kontrolu i postaje vlasnik vašega života – priča Mila.

Sa sinom Kristijanom

Surovo takmičenje

Taj sudbinski životni boj vodila je 2010. godine. Nije mogla da izbegne ni iscrpljujuću hemoterapiju, ni operaciju, izvedenu, kako su objasnili lekari, u preventivne svrhe, a koja joj je donela niz takozvanih kolateralnih šteta. Nizali su se brojni zdravstveni problemi poput depresije, anksioznosti, panike. Nije mogla, kaže, da prihvati novonastali telesni deformitet. To neravnopravno i surovo nadmetanje stavilo ju je u podnožje planine, na čiji vrh je morala da se popne kako bi pronašla spas.

– Spoznala sam da ću pošast pobediti samo ako i sama temeljno promenim život i svoje mentalno stanje. Na početku mi je izgledalo kao da guram Sizifov kamen. Ipak, nisam odustajala. Shvatila sam da samo upornošću i pozitivnošću, duševnom ravnotežom, silinom duha i verom u sopstvenu snagu mogu da istrajem u boju s opakom bolešću. Izborila sam se i očuvala sam zdrav razum, mir i blagostanje.

Stradanje kroz koje je prošla otvorilo joj je oči, kako se u narodu kažu, ali i nateralo da promeni smer svojim mislima, željama i potrebama. Jedan od najvažnijih zaključaka koji je izvukla jeste da čovek hoda pogrešnim putem ukoliko se fokusira samo na materijalno.

– Svako ko promeni svoja pogrešna uverenja može da savlada i karcinom i bilo koju bolest i da ponovo živi zdravo i spokojno!

Više od svedočanstva

Optimizmom do čuda

Kristijan je rođen 1990. godine u Negotinu. Pipi Mila Dragica je uložila ogroman trud i neiscrpnu energiju da ga odškoluje i omogući mu da svojim poštenim radom i sam zaradi sebi za život. On je danas pred završnim delom doktorata, sa dve fakultetske diplome i masterom. Kristijan trenutno radi kao profesor francuskog jezika, ali i kao profesor baleta i kao personalni šef profesora u gimnazijama. Cenjen je u svojoj profesiji, a majka Pipi Mila Dragica se ponosi što je učinila sve da sin odmakne korak dalje od klasičnih poslova, iako se oboje ne libe bilo kakvog poštenog rada.

Oboje tvrde da su im optimizam i zajednička snaga pomogli u svemu. Potpora su jedno drugome i oboje znaju koliko i šta sve mogu i dalje da učine za sebe i za druge. Kristijan je i sam napisao dva matematička udžbenika za gimnazijalce dodatne nastave u Švajcarskoj, na nemačkom jeziku, i glavni je lektor prilikom prevođenja Milinih knjiga na nemačkom jeziku. Inače su oboje poliglote. Njihov moto je: “Optimizam stvara čuda.”

Izložbe u Ljubljani

U poslednjih deset godina Pipi Mila Dragica neumorno je radila na pokretanju projekta Apsolutna veza, kojim omogućava i drugim ljudima u nevolji da očuvaju mentalno zdravlje i izađu iz loših stanja. Uspešna je kao samouki pisac. Uskoro joj izlazi i nova knjiga, peta po redu. Povrh svega je i samouki umetnik. Talentovana je za likovnu umetnost, pa je svojom kičicom naslikala više od 500 slika. Njena dela su izložene u raznim galerijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. U poslednje vreme je izlagala u Kliničkom centru u Ljubljani, a ovih dana sprema izložbu na Ekonomskom fakultetu u glavnom gradu Slovenije.